«Український Зріз» — затакт до Конгресу Культури

 Експозиція триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз», що діятиме  7-9 вересня, склала мистецьку програму цьогорічного Конгресу Культури у Львові. Артпрограма цьогорічного Конгресу — п’яте триєнале сучасного мистецтва «Український Зріз». Це спроба  зафіксувати, яким є українське мистецтво тепер, коли реальність українців найбільшою мірою визначається війною.

 

 

Уже нині відомі львівські перформери Влодко Кауфман, Ярина Шумська та Юрко розпочали «Український Зріз», влаштувавши в головному корпусі Львівської політехніки атракційне дійство із переосмислення архітектурного простору, внісши в нього сувої білого тонкого паперу та напнувши під плафоном і розписаними склепіннями шатро непрозорого поліетилену.

 

 

Певної миті горішня завіса розітнулася, упавши додолу й оголивши красу прихованих під нею розписів. Розгорнутий білий папір укрив три марші сходів, над якими по периметру балюстради розташувалися глядачі, споглядаючи над намаганням трьох митців у шелестінні бганого паперу долати опір матеріалу на шляху до з’єднання зусиль.

 

 

 

Борсання у хвилях шумкого шумовиння із сигнальними  ліхтариками символізувало ситуацію небезпеки сучасного моменту й відчайдушні зусилля, спрямовані на її подолання.

 

 

 

Коли ж перформерам вдалося приборкати цю воістину музичну стихію, сформувавши із  паперово-поліетиленової маси велетенську кулю, вони в шість рук пожбурили її центральними сходами до партерного голу під оплески численних поціновувачів мистецтва перформансу.

 

 

 

Ця  куля котилася, нарощуючи за принципом снігової безліч додаткових значень і тлумачень, що їх собі висновували про побачене обсерватори, бо ж ідея кожного доброго твору не зводиться тільки до змісту, закладеного у нього авторами, а є в очу споглядальника багатоваріантною спромогою відчитування і творення її сенсів…

 

 

Як зазначають організатори події, мистецтво — невід’ємна частина кожного Конгресу Культури. Це ще один спосіб, можливість по-іншому зануритись у тему, розширити її, вийти за межі очевидностей: «Місцем реалізації «Українського Зрізу» є Національний університет «Львівська політехніка». А конкретно ― головний корпус закладу, на аттику якого бачимо ― Litteris et Artibus ― Науками та Мистецтвом. Університет часто підтримує ініціативи, які актуалізують важливі для нашого суспільства питання, привертають увагу світу до України — ми раді, що серед них і Конгрес Культури та Український Зріз UKRAINE! UNMUTED!»

 

Львівська політехніка — це історія дослідження та (пере)відкривання світу, що триває уже понад двісті років. Заклад поєднує багаті наукові традиції із впровадженням інновацій, формує не лише науковців і фахівців високого рівня, а й митців, посідає високі позиції в освітніх рейтингах. І основу досягнень тут вбачають в академічній свободі та синергії думок — інженерної, природничої, економічної та соціогуманітарної.

 

 

 «Сучасне мистецтво у сформованому середовищі, як академічний простір Політехніки, сильно контрастує, збурює, дратує — і так прагне перевідкрити те, що має бути відкрито по-справжньому, наново, що є заховане, звичне, чого ми не помічаємо, — каже Влодко Кауфман. — Часто ми не усвідомлюємо величі нашої спадщини. Культурна спадщина, у період незалежності України зокрема, ніколи не була пріоритетна, нас довго супроводжувало відчуття вторинності, меншовартості… Тепер війна у всіх сенсах фокусує нашу увагу на тому, що ми не цінували і що так легко можемо втратити. Важливо, щоб розуміння важливості культурної спадщини, культури загалом стало усталеною нормою для нашого соціуму».

 

 

 

У проєкті беруть участь Яна Бачинська, Костянтин Зоркін, Жанна Кадирова, Алевтина Кахідзе, Миро Клочко та Анатолій Татаренко, Павло Маков, В'ячеслав Поляков, Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський, Сергій Савченко, FANTASTIC LITTLE SPLASH.

 

Куратори: Влодко Кауфман, Сергій Петлюк. Побудова експозиції: Олексій Хорошко, Сергій Столярук.

 

Проєкт представлено у холі головного корпусу Львівської політехніки.  Заплановані екскурсії експозицією. Кураторська екскурсія  Влодка Кауфмана відбудеться у четвер, 7 вересня, о 20:00.

 

«Український Зріз» у Львові втілюється за підтримки Український культурний фонд, ЗМІН Фундація, Львівська міська рада та Національний університет Львівська політехніка.

 

Раніше, восени 2022-го, Зріз був представлений в торішній столиці європейської культури —  Каунасі (Литва), а після Львова буде презентований у Любліні. В Україні та Польщі цьогоріч проєкт можливий за підтримки Українського культурного фонду.

 

Фото: Ігор Садовий

 

06.09.2023