365 дзвонів: роковини

365 дзвонів: видиво-гепенінг Влодка Кауфмана до річниці повномасштабного вторгнення

 

 

24 лютого 2023 року о 17:00 у Музеї народної архітектури та побуту імені Климентія Шептицького у Львові (вул. Чернеча гора, 1) відбудеться спільне дійство “НАБАТ: роковини”. Куратор Володимир Кауфман та команда проєкту запрошують усіх охочих приєднатися до події, разом вшанувати пам'ять загиблих та підтримати одне одного у скорботі.

 

Проєкт НАБАТ виник як протидія “синдрому звикання” до війни, як місце пам’яті і пригадування. Відкриття інсталяції, що на той момент зібрала 286 імпровізованих “дзвонів”, відбулося з нагоди Дня ЗСУ, 6 грудня 2022 року у Шевченківському гаю на давній дзвіниці з села Хоросно. Увесь цей час до НАБАТу додаються дзвони, і так триватиме до перемоги. До річниці їх стане 365.

 

У інсталяції використовуються не тільки канонічні дзвони і дзвіночки, а й усе, що може виконувати таку функцію: гільзи, кухлі, розпиляні міни… Команда закликає всіх охочих до участі – так до НАБАТу додалися пам'ятні іменні дзвони  "Дух", "Wolf" та "Артем" від дружин загиблих воїнів, гільзи від 103-ої бригади ТрО, джезва, привезена з Криму у 2014, та багато інших “дзвонів пам’яті”.

 

Від часу відкриття навколо НАБАТу відбулася вже низка подій, а з нагоди 24.02. Влодко Кауфман з командою готує особливе видиво-гепенінг НАБАТ: роковини. “Язики” дзвонів прикують до землі імпровізовані шнури-“розтяжки”, а вогонь окопних свічок, запалених запрошеними співучасниками акції, звільнить їх у певній почерговості, і дозволить пам’яті голосно звучати, плакати, калатати у НАБАТ. На завершення підсилені і підсвічені дзвони НАБАТу створять спільний медитативний простір для усіх присутніх. 

 

Митці запрошують усіх охочих до спільного вшанування пам'яті.

У випадку повітряної тривоги – в музеї поруч є укриття.

 

Створення інсталяції та старт проєкту фінансово підтримали ГО “Музей сучасного мистецтва” (Київ) у рамках співпраці Ukrainian Emergency Art Fund та Teiger Foundation.

Організатор проєкту: ГО “КЦЦ “Кримський дім у Львові”.

Партнер проєкту: Музей народної архітектури і побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

 

FB: @nabatukraine

instagram @nabat.ukraine

 

23.02.2023