47-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:41 Лідер "Азову" Андрій Білецький підтвердив інформацію про застосування хімічної зброї проти вояків у Маріуполі. З його слів, атака була, очевидно, невдалою: проблеми зі здоров'ям відчуло лише троє вояків. “Якщо говорити про практичну сторону, то вона не велика – троє бійців мають ознаки отруєння бойовими хімічними речовинами. Але без катастрофічних наслідків. Навіть зброю масового ураження ці ідіоти не можуть використати повноцінно... Якщо говорити про моральну сторону, то вона свідчить лише про одне. Про боягузтво", – прокоментував Білецький.

 

00:11 Президент України Володимир Зеленський у своєму понеділковому зверненні висловив тривогу через наміри росіян використати хімічну зброю у війні проти українців. Зеленський закликав запровадити потужніші санкції проти РФ, аби не допустити цього. "Хочу нагадати світовим лідерам, що можливе застосування хімічної зброї російськими військовими вже обговорювалося. І вже на той час це означало, що потрібно реагувати на російську агресію значно жорсткіше і швидше. Зараз Європейський Союз почав обговорювати шостий санкційний пакет проти Росії. Час зробити цей пакет таким, щоб навіть слова про зброю масового ураження з російського боку більше не пролунало. Нафтове ембарго проти Росії – обов'язкове. Будь-який новий санкційний пакет проти Росії, який не торкатиметься нафти, буде сприйнятий у Москві з посмішкою", – заявив Зеленський.   

 

23:41 На Харківщині внаслідок обстрілів у понеділок загинуло восьмеро людей, зокрема дитина. Водночас 19 осіб отримали поранення, повідомив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов. Основний удар припав на Харків.

 

23:27 Святий престол вирішив залучити українку та росіянку для ритуалу з проходженням стацій Хресної дороги на Страсну п'ятницю у Ватикані, –  вони спільно триматимуть хрест. Згідно з задумом, на 14 стаціях будуть представлені історії, радощі та труднощі різних сімей – своїм життєвим досвідом і свідченням віри ділитимуться молода подружня пара, родина місіонерів, пара похилих віком, що не мали дітей, багатодітна сім’я тощо. "Під час ХІІІ стації, присвяченої у цій версії роздумам про смерть Ісуса на хресті, хрест триматимуть сім’ї українки та росіянки, що разом працюють у госпісі", – передає "Радіо Ватикану".

 

22:40 У Стрию демонтували рештки пам'ятника радянським солдатам.

 

 

22:26 Росія використала проти Маріуполя, очевидно, хімічну зброю. Загін національної гвардії "Азов" повідомив увечері: "Російські окупаційні війська використали проти українських військових та цивільних осіб в місті Маріуполь отруюючу речовину невідомого походження, яку було скинуто з ворожого БПЛА. У постражалих спостерігається дихальна недостатність, вестибуло-атактичний синдром". Нагадаємо, що вдень російські підрозділи зі складу банди "ДНР" відкрито закликали використати проти оборонців міста хімічну зброю. 

 

21:54 Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак назвав битву за Донецьку та Луганську області ключовим моментом війни. "Для України це можливість позбавити росію здатності продовжувати агресію, розбивши їх армію. І змінити безповоротно хід бойових дій. Для Кремля ця битва – єдиний шанс на подальше існування міфу про силу військової машини. А для деяких відверто відсталих політичних еліт – можливість продовжити своє існування", – прокоментував він.

 

21:35 Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив про те, що Унія на тлі агресії РФ планує надати пріоритет миттєвим способам підтримки України – передовсім, озброєнням. "Битва, що може відбутися у наступні дні або тижні, відбудеться з нашими санкціями або без них, оскільки санкції мають ефект лише у середньостроковій перспективі. Протягом кількох наступних днів або тижнів військова машина Росії матиме ті самі ресурси, що й зараз, і вони будуть продовжувати цю війну. Тож ми маємо зосередитися на негайних короткострокових заходах оборонного характеру", – сказав Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ".

 

#ЦИТАТА

 

"Російська агресія проти України має два слова для визначення. Перше – це провал. Це величезний провал для російської армії. Вони намагалися захопити Київ і зустріли опір. Зараз вони полишили Київ, оскільки не змогли захопити столицю, і перегруповують свої війська на сході...

Друге слово – це жах, який за собою залишила російська армія. Це вбиті цивільні люди, зруйновані міста. Це наслідки невибіркового бомбардування, на кшатлт того, що ми бачили на залізничній станції. Ми дуже занепокоєні гуманітарними наслідками цієї війни. Маріуполь нині перетворився на мертве місто".

 

Жозеп Боррель

 

21:01 За підсумками березня майже вдвічі зменшились надходження в Росію валютної виручки від продажу вуглеводнів, повідомляє РБК з посиланням на статистику зі вхідних платежів у системі центробанку: почавшись у лютому (-29,2%) в березні падіння досягло 47,8%. Хоча ЄС формально не вводив нафтового ембарго щодо РФ, ключові енергоконцерни почали відмовлятися від сорту Urals, який став «токсичним» в очах НПЗ та танкерних перевізників, які побоюються потрапити під санкції. В результаті до кінця березня експорт російської нафти впав на 26% (за оцінкою Bloomberg), незважаючи на знижки, які сягали 30-35 доларів за барель. Непродана нафта (1 млн т в березні плюс 0,8 т з початку квітня) залишалася в російських сховищах, і до кінця березня «Транснафта» ввела обмеження на її прийом.

 

20:41 СБУ затримала аґента російських спецслужб із прізвиськом "Регін", який за каденції Петра Порошенка працював у Адміністрації Президента. "Аґент працював у суді, згодом в одному з департаментів Адміністрації колишнього Президента, а після того служив у війську. Він також збирав компрометуючі дані про різних посадовців. А з початком широкомасштабного вторгнення в Україну – інформацію про силовиків, зброю та військову техніку", – йдеться у повідомленні. Згідно з даними "Української правди", затриманий був службовцем невисокого рангу в АП.

 

20:17 Друг Калина із окремого загону спеціального призначення "Азов", справжнє ім'я – Святослав Паламар, закликав українців згуртуватися довкола військово-політичного керівництва держави для боротьби за український Маріуполь. "Я прошу вас до єдності. Я закликаю вас до боротьби... Допомагайте нашій владі бути почутою – почутою в боротьбі за Україну! Зробіть це заради наших мертвих, живих та ще ненароджених!" – заявив Калина.

 

19:55 Начальник П'ятої служби ФСБ генерал-полковник Сєрґєй Бесєда перебуває у в'язниці Лефортово під фальшивим іменем, повідомив нині Андрій Солдатов, журналіст-розслідувач діяльності російських спецслужб. До існуючих версій арешту (погана розвідка перед війною, невдача у створенні та фінансуванні прокремлівської опозиції київському режиму та привласнення величезних виділених на це коштів) Солдатов додає свіжу: Бєсєду підозрюють у зливі інформації ЦРУ. П’ята служба відповідала за підтримку офіційних контактів із ЦРУ. "А коли, – пише Солдатов, – у Путіна настає параноя, він починає шукати зрадників у місцях та установах, які мають офіційні контакти з американською розвідкою".

 

19:37 Міжнародна автомобільна федереація розпочала розслідування через нацистський жест російського автогонщика Артьома Сєвєрюхіна. Після перемоги на європейському чемпіонаті з картингу в Португалії серед юніорів 15-річний Сєвєрюхін продемонстрував на п'єдесталі так званий "римський салют". Коли його попросили прокоментувати цей вибрик, він сказав, що є патріотом Росії і так хотів висловити подяку.

 

  

 

19:15 Хорватія вишле 24 співробітників російського посольства через вторгнення Росії в Україну, повідомляє Reuters.

 

18:50 Генеральний штаб ЗСУ інформує: росіяни спробували наступати Сіверськодонецьк, а під час атаки на Попасну використали "Точку-У".

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Ворог не відмовляється від планів щодо повного захоплення території Донецької та Луганської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує частково блокувати місто Харків, здійснює обстріли з реактивних систем залпового вогню, артилерії та мінометів.

В районі міста Ізюм окупанти намагаються утримати рубежі, що були захоплені раніше.

На Донецькому і Таврійському напрямках ворог намагався штурмувати місто Сєверодонецьк, успіху не мав. Під час обстрілу Попасної застосував тактичний ракетний комплекс “Точка-У”. Спроби просунутися вглиб території України для покращення тактичного положення успіху не мали.

У місті Маріуполь противник проводить штурмові дії в окремих районах міста.

На Південнобузькому напрямку окупанти намагаються покращити тактичне положення та закріпитись по адміністративних кордонах Херсонської області. У підрозділах противника спостерігаються непоодинокі випадки дезертирства.

Окупаційні війська намагаються проводити заходи інформаційно-психологічного впливу на жителів Херсона та області. Для цього здійснюють розповсюдження інформаційних бюлетенів, де наводиться викривлена інформація щодо ходу бойових дій, власне обґрунтування так званої “спеціальної воєнної операції” російських окупантів, нав’язують громадянам України оформлення соціальних виплат, зокрема пенсій, відповідно до норм та правил, встановлених в російській федерації, здійснюють розповсюдження інформації щодо російських телеграм-каналів, в яких поширюється нібито “достовірна” інформація.

На тимчасово зайнятих територіях Запорізької області діють мобільні патрулі та пости з числа мобілізованих мешканців тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей.

З метою оперативного поповнення втрат підрозділів своїх військ окупаційна влада оголосила у Луганську чергову хвилю мобілізації осіб чоловічої статі до 65 років. Військовослужбовці збройних сил російської федерації проводять рейди по комунальних підприємствах і заводах для виявлення осіб призовного віку та примусово відправляють їх до військкоматів.

Разом з тим, у Алчевську з початком бойових дій серед мобілізованих місцевих жителів безповоротні втрати складають понад 300 осіб. До лікарні в місті Донецьк з початку широкомасштабної війни привезли понад 1200 загиблих.

Серед особового складу окупаційних підрозділів на тимчасово окупованій території автономної республіки Крим поширюється інформація, що Збройні Сили України планують контрнаступ у Херсонській області з можливістю розвитку успіху та заходу на Кримський півострів.

 

18:41 Канцлер Австрії Карл Негаммер у понеділок зустрівся із президентом Росії Владіміром Путіним. Австрійський прем'єр заявив, що переговори були "прямими" і "жорсткими". Негаммер заявив про те, що в Бучі та інших українських містах було скоєні воєнні злочини, і винуватців слід покарати. Він переконував Путіна зупинитися, адже у війні не буває переможців, а "є лише переможені з обох сторін". Як пише Kurier, лідери зустрілися у путінській резиденції в Ново-Оґарьово; перемовини тривали 75 хвилин.

 

18:13 Контрольовані Росією сили почали обговорювати використання хімічної зброї проти українських військ. Один із ватажків банди "ДНР" Едуард Басурін заявив, що в Маріуполі для штурму "Азовсталі" з її підземними ходами доцільно використати саме цей тип зброї масового ураження. "Там підземні поверхи, тому брати цей об'єкт штурмом сенсу немає. Тому що можна покласти велику кількість своїх солдатів, а противник втрат великих не зазнає. Треба розібратися з блокуванням цього заводу, знайти всі виходи і входи, і після цього звернутися до хімічних військ", – сказав терорист.

 

17:59 Прем'єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте відвідала селище Бородянка разом із головою уряду України Денисом Шмигалем. "Нема слів, які могли би описати те, що я сьогодні відчула і побачила", – прокоментувала вона.

 

 

17:16 Міністерство оборони України не виключило відновлення наступу на Київ з боку російських військ. "Питання можливого відновлення наступу противника на столицю залежатиме від тих бойових дій, які триватимуть у Донецькій і Луганській областях", – заявив на понеділковому брифінґу речник Міноборони Олександр Мотузяник, відповідаючи на запитання про ймовірність нової атаки на Київ.

 

16:59 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров назвав нову причину російської війни проти України – "покласти край безоглядному розширенню і безоглядному курсу на повне домінування США та – під ними – інших західних країн на міжнародній арені".

 

16:44 У селі Заболотівці, що неподалік від Жидачева на Львівщині, демонтували пам'ятник Алєксандру Пушкіну. 

 

 

Фото зі сторінки Вадима Позднякова, співзасновника проєкту "Декомунізація.Україна"

 

16:09 Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний виступив із заявою невдовзі після того, як вояки 36-ої бригади морської піхоти поскаржились на відсутність підтримки у Маріуполі і повідомили про підготовку до останнього бою в оточеннні. "Триває оборона Маріуполя. Зв’язок із підрозділами сил оборони, які героїчно утримують місто, стійкий та підтримується. Наголошую, що проведення оборонних операцій не є темою для публічних обговорень. Ми робимо можливе й неможливе для Перемоги і збереження життя особового складу та мирних мешканців на всіх напрямках. Вірте у Збройні Сили України!" – звернувся Залужний.

 

#ОБРАЗ

 

Український художник Нікіта Тітов присвятив свою ілюстрацію оточеному Маріуполю 

 

15:55 Президент України Володимир Зеленський прогнозує масштабні бої на сході України через нову хвилю російського вторгнення. “Буде одна з найскладніших битв. Буде битва не одна. Ми думаємо, що це буде нова хвиля цієї війни. Ми не знаємо, яка буде кількість техніки – думаю, в рази більше, ніж зараз є. Ми бачимо скупчення військової техніки біля сходу і півдня нашої держави. Ми розуміємо всі коридори, куди піде ворог, ми розуміємо, що він збирається зробити. І розуміємо, що від швидкості того, як нам будуть допомагати (США перш за все), як вони нам зможуть передати зброю – залежить, вистоїмо ми чи ні. Тому що впевненість у наших людях і наших ЗСУ у мене стовідсоткова, а впевненість у тому, що ми отримаємо все, що потрібно, – у мене цієї впевненості немає, на жаль”, – сказав Зеленський в інтерв’ю американському телеканалу CBS.

 

15:37 Представники "русского міра" вчинили акт вандалізму із меморіалом "Слава Україні" в Херсоні. Люди в цивільному потрощили стенди з фотографіями Небесної сотні та героїв, загиблих у російсько-українській війні, повідомляє видання MOST.

 

 

15:18 Німецька компанія Rheinmetall може доставити в Україну вживані бойові танки Leopard 1, пише Der Spiegel. Попередньо, йдеться про 50 одиниць. Для початку належить перевірити технічну готовність танків і отримати згоду уряду.

 

14:56 У Мукачевому демонтували монумент із радянським танком. Залізяку прибрали за рішенням міської влади. Як поясниил у муніципалітеті, машина не мала жодної історичної цінності. "Танк встановили 1969 року із запасу 128-ої дивізії. Відношення до Другої світової війни не мав", – пояснили у міській раді.

 

 

14:17 Офіс Президента і Міністерство закордонних справ України заявляють про те, що Росія готує низку провокацій, котрі мали би зірвати постачання іноземних озброєнь українцям. "Росія знає, наскільки важливими є збройні постачання для України, і мобілізує всі зусилля, щоб їх зірвати. Москва підготувала масштабну інформаційну кампанію, спрямовану на іноземні медії та політиків. Їхня фабрика тролів може спамити електронні скриньки і засипати коментарями із дезінформацією про Україну. Не піддавайтеся цьому", – закликав Кулеба у twitter. "Вони можуть запускати фейки, що українські солдати буцімто здаються зі зброєю від союзників, і вона масово переходить на озброєння російської армії", – додав керівник ОП Андрій Єрмак.  

 

13:59 Служба безпеки України інформує, що росіяни використовують неповнолітніх для шпигування за українськими позиціями на Харківщині та на Луганщині.

 

13:01 Інтернет-видання "Новинарня" підтвердило автентичність звернення морської піхоти Маріуполя, опублікованого на сторінці 36-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського. "Автором тексту є один із вищих офіцерів 36-ої бригади. Це не офіційна позиція військової частини, а “лист морського піхотинця”, через якого здійснювався зв’язок із підрозділом і який описує реальний стан справ в обороні Маріуполя морськими піхотинцями. Офіцер попросив оприлюднити це звернення 11 квітня без вказання його особи після того, як він не зможе виходити на зв’язок. Наразі зв’язок з офіцером втрачено", – йдеться у статті.

 

12:45 Президент України Володимир Зеленський попросив зброю у Південної Кореї. "Ми потребуємо систем протиповітряної оборони, ми потребуємо літаків, танків, іншої бронетехніки, артилерійських систем та боєприпасів. І у вас є те, що може бути незамінним для нас. У вас це є: броньовані машини, протиповітряна, протитанкова, протикорабельна зброя. І коли стоїть питання про виживання у війні, спрямованій на повне підкорення народу, потрібно давати принципові відповіді. Звичайні правила постачання зброї потрібно переглядати і діяти швидко. Потрібно допомагати", – сказав Зеленський у зверненні до корейського парламенту.

 

12:03 Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Гегер спростував інформацію про те, начебто росіяни розбомбили надану Україні систему протиповітряної оборони С-300. "Словаччина категорично заперечує російську пропаганду, що оборонна система С-300 в Україні була знищена. Це обман", – написав Гегер у twitter. У неділю Міноборони РФ повідомило, що у селі Старобогданівка на Миколаївщині та на військовому аеродромі Чугуїв у Харківській області було знищено установки С-300; російські медії стверджували, що однією зі знищених була словацька система.

 

11:53 Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що Європейський Союз має збільшити військову допомогу Україні. "Україні потрібно більше військової техніки, особливо важкої зброї. Зараз немає часу для відмовок, зараз час креативу і прагматизму", – заявила Бербок перед засіданням Ради ЄС.

 

11:28 Служба безпеки України зафіксувала телефонні розмови, котрі свідчать про факти відмов російських солдатів від участі у бойових діях. Один вояка із Краснодарського краю каже, що йому набридло "сидіти, дивитися, як по нам луплять, а ми у відповідь нічого не можемо зробити". Скаржиться, що його підрозділ уже називають "смертним полком", і стверджує, що більшість відмовилася виконувати небезпечні накази: "Нас зі 150 осіб 130 таких, як я". Одного разу полковник прийшов їх переконувати разом зі священником – але солдати "спокійно, плюнувши їм під ноги, пішли".

 

10:47 36-та окрема бригада морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського, котра понад місяць боронить Маріуполь, повідомила про те, що у вояків закінчується боєкомплект, і сьогодні в морпіхів, очевидно, буде останній день збройного спротиву. "Сьогодні буде, напевне, крайній бій, адже БК уже не залишилося. Далі "в рукопашну". Далі для декого – смерть, для декого – полон", – йдеться у зверненні. 36-та бригада зазначає, що військовослужбовці понад місяць воювали без поповнення боєприпасів, без їжі та води,"ледь не ковтаючи з калюж". Число поранених становить половину складу бригади. У повідомленні зазначено, що хлопці сподівалися на деблокаду, їм обіцяли якщо не військове, то політичне розв’язання проблеми. З їхніх слів, здійснити операцію завадили страх і "совкові паркетні генерали". Звернення закінчується словами: "Дорогий український народе. Я не знаю, що буде далі, але я дуже тебе прошу: пом'яни піхотинців добрим словом і, незалежно як розвиватимуться далі події, не кажіть поганого про морську піхоту".

 

10:28 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

особового складу – близько 19 500 осіб,

танків – 725 од.,

бойових броньованих машин – 1923 од.,

артилерійських систем – 347 од.,

РСЗВ – 111 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 154 од.,

гелікоптерів – 137 од.,

автомобільної техніки – 1387 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 119 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 3 од., бойових броньованих машин – 12 од., автомобільної техніки – 3 од., артилерійських систем – 5 од., літаків – 2 од., РСЗВ – 3 од., БПЛА – 7 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

60% танків (з них 4,1% за минулий тиждень),

66% бойових броньованих машин (з них 2,2% за минулий тиждень),

22% артилерійських систем (з них 0,9% за минулий тиждень),

47% літаків (з них 1,2% за минулий тиждень),

57% гелікоптерів (з них 1,3% за минулий тиждень).

 

 

10:18 Голова Миколаївської військово-цивільної адміністрації Віталій Кім розповів деталі про сильний вибух у місті в неділю ввечері, котрий багато містян назвали найпотужнішим за весь час війни. "Вчора вночі бахнуло, всі про це писали... Це російські окупанти напали на підприємство з Катару на території нашої області. Постраждалих немає: два ангари порожні. Охоронець постраждав від розбитого скла", – поінформував Кім.

 

09:54 Сили спеціальних операцій повідомили про ліквідацію командира батальйонно-тактичної групи та начальника штабу під час вдалого пострілу по російській броньованій машині піхоти у боях на Донеччині. Місцем дислокації 1-ої батальйонно-тактичної групи 70-го мотострілецького полку 42-ої мотострілецької дивізіїі 58-ої армії південного військового округу є місто Шалі у Чечні. "У складі знищеного підрозділу було чимало учасників масових убивств мирного населення Сирії. Як виявилося, досвід війни з беззахисними людьми не допоміг росіянам під час зустрічі з нашими вояками", – поінформували у ССО.

 

 

09:27 Майже двісті священників Церкви Московського патріархату підписалися під зверненням-позовом до Собору предстоятелів Древніх східних Церков проти російського патріарха Кірілла. Про це повідомив протоієрей УПЦ МП Андрій Пінчук. Священники вимагають покарати Кірілла за підтримку війни, розглянути його заяви про доктрину "русского міра", котра стала "одним із ідейних виправдань війни Російської Федерації проти України", а також позбавити його патріаршого престолу. Станом на 11 квітня звернення підписало 190 осіб. Як розповів пан Пінчук, Собор предстоятелів Древніх східних Церков є найвищою судовою інстанцією світового православ’я; до нього звертаються при серйозних конфліктах. 

 

09:05 Британська розвідка поінформувала, що українська армія відбила кілька атак РФ на Донбасі, завдавши ворогові дошкульних втрат у танках, бронетехніці та артилерійських озброєннях. Розвідувальне відомство Великої Британії констатувало, що Росія посилила обстріли на сході України і, покликаючись на власні дані, припустило, що проти Маріуполя застосують фосфорні боєприпаси.  

 

08:51 Уночі росіяни обстріляли ще одну залізничну станцію на сході. Про це повідомив керівник "Укрзалізниці" Олександр Камишін, не уточнивши назви вузла. "Ані серед громадян, ані серед залізничників постраждалих немає. Пошкоджено п'ять локомотивів, колії та контактна мережа", – прокоментував чиновник.

 

08:14 Як інформує Генеральний штаб ЗСУ, російські війська здійснили спробу наступу в напрямку сіл Довгеньке і Дмитрівка на Донеччині, розташованих західніше від Слов'янська та Краматорська. Це, очевидно, свідчить про те, що оточення військ Об'єднаних сил залишається пріоритетом для РФ.   

 

Триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти нашої Держави.

Противник продовжує створення наступального угруповання військ для дій на Слобожанському напрямку. Імовірно, найближчими днями окупанти намагатимуться відновити наступ.

Крім того, ворог продовжує здійснювати підготовку та відправку особового складу, озброєння та техніки для участі в бойових діях на території України.

Здійснюється підготовка озброєння та військової техніки у пункті постійної дислокації 60-ї окремої мотострілецької бригади (Монастирище) 5-ї загальновійськової армії Східного військового округу. Імовірно, зазначене озброєння буде переміщено на тимчасово окуповану територію Донецької області. Також для відновлення втрат особового складу підрозділів батальйонної тактичної групи зі складу 36-ї окремої мотострілецької бригади (Борзя, Забайкальський край) 29 загальновійськової армії Східного військового округу здійснюється набір військовослужбовців зі складу зазначеної бригади. Особливу проблему ворог відчуває при комплектуванні посад водіїв та механіків-водіїв. Відбуття відібраного особового складу з пункту постійної дислокації заплановано на другу половину квітня цього року.

Не виключається проведення збройними силами російської федерації провокаційних дій на території Придністровського регіону Республіки Молдова з метою звинувачення України в агресії проти сусідньої держави.

Імовірно, противник, щоб порушити постачання вантажів до місць ведення бойових дій, продовжить удари по об’єктах транспортної інфраструктури на території України з метою їх знищення або виведення з ладу.

Визначені підрозділи збройних сил республіки білорусь продовжують виконувати завдання з посилення охорони українсько-білоруського кордону у Брестській та Гомельській областях.

На Слобожанському напрямку окремі підрозділи зі складу 6-ї загальновійськової армії та берегових військ північного флоту продовжують часткове блокування міста Харкова, тривають артилерійські обстріли окремих районів міста.

На Ізюмському напрямку триває повітряна розвідка місцевості з метою виявлення позицій Збройних Сил України. Для цього противник застосовує БПЛА “Орлан-10”.

Силами до двох батальйонних тактичних груп ворог намагався здійснити наступ в напрямках населених пунктів Довгеньке та Дмитрівка, успіху не мав і відійшов на раніше зайняті позиції.

На Донецькому напрямку противник основні зусилля продовжує зосереджувати на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне, Нижнє і Новобахмутівка, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

Ворог намагався провести штурмові дії в районі Золотого, успіху не мав.

У місті Маріуполь, за підтримки артилерії та авіації, окупанти продовжують штурмові дії в районах заводу “Азовсталь” та морського порту.

Силами окремих підрозділів ворог здійснював артилерійські обстріли позицій наших військ в районах населених пунктів Високопілля, Трудолюбівка і Мар’янське.

На території Донецької та Луганської областей захисниками України за минулу добу відбито чотири атаки ворога, знищено п’ять танків, вісім одиниць броньованої, шість одиниць автомобільної техніки та вісім артилерійських систем противника.

 

07:36 Росіяни спробували атакувати українські позиції біля села Золоте – одну з "гарячих точок" на лінії розмежування на Донбасі ще з минулих восьми років. "Росіяни штурмували район Золотого – відійшли і почали палити по домівках", – повідомив голова адміністрації Луганщини Сергій Гайдай. З його слів, в області обстріляли вже кожне поселення; вцілілих об’єктів критичної "та будь-якої іншої інфраструктури" не залишилося.

 

00:17 Президент України Володимир Зеленський заявив у вечірньому зверненні, що Росія і росіяни втратили зв'язок із реальністю. 

 

#ЦИТАТА

 

Вони кажуть про вбивства в Бучі, що це не вони, а нібито ми. Вони кажуть про ракетний удар по Краматорську, що це не вони, а нібито ми самі. Російські військові добрехались уже до того, що й після більш як шести тижнів війни стверджують, що нібито не влучили по жодному із цивільних обʼєктів!

 

Вони захопили Крим – а ми нібито винуваті. Вони знищили нормальне життя на Донбасі – а ми нібито винуваті. Вони збили малайзійський «Боїнг» – а ми нібито винуваті. Вони вісім років убивали людей, дітей на нашій землі – а ми нібито винуваті. Вони зруйнували найбільш могутній промисловий регіон сходу Європи – а ми нібито винуваті. Вони зламали життя мільйонів людей – а ми нібито винуваті. Вони розпочали проти нас повномасштабну війну – а ми нібито винуваті. Вони витратили на удари по Україні вже під дві тисячі ракет, незліченну кількість авіабомб і артилерійських снарядів, мін – а ми нібито винуваті. Вони катували та вбивали на нашій землі – а ми винуваті. Вони депортували сотні тисяч українців, українок, наших дітей – а все одно ми нібито винуваті.

 

Володимир Зеленський

 

11.04.2022