45-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:15 Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні у суботу ввечері: Росія все ще живе в ілюзіях і продовжує стягувати до України нові військові сили й нову техніку. "Це означає, що потрібно ще більше санкцій. Ще більше зброї для нашої держави... Серед пріоритетних завдань для нашої дипломатії, для всіх контактів з нашими партнерами – запровадження більш болісних обмежень грошових потоків Російської Федерації. Передусім це стосується нафтового бізнесу. Демократичний світ точно може відмовитися від російської нафти й зробити її токсичною для всіх інших держав. Саме нафта – одне з двох джерел російської самовпевненості, їхнього відчуття безкарності. Інше джерело – газ – також із часом буде перекрите. Це просто неминуче. Не тільки з безпекових, а й з екологічних міркувань. Але Україна не має часу чекати. Свобода не має часу чекати", – сказав Зеленський.

 

23:44 У Харкові зауважили падіння підозрілих снарядів із парашутами. Фотографію, зроблену з вікна житлового будинку, опублікувало "Суспільне". Такі ж боєприпаси росіяни використовували три тижні тому під Києвом. Видання Defense Express пише: у реактивному снаряді 9М55К1 для 300-міліметрової реактивної системи залпового вогню "Смерч" дійсно використовуються парашути.

 

 

23:17 Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель після візиту до України повідомив, що ЄС готує новий пакет допомоги на 500 мільйонів євро, і Унія налагодить постачання зброї, "адаптоване до потреб України". "Ця війна буде виграна на полі бою", – написав Боррель у twitter.

 

22:32 Прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон оголосив за підсумками поїздки до Києва, що британці нададуть Україні 120 броньованих військових автомобілів та нові протикорабельні ракетні комплекси. Це доповнення до тієї військової допомоги на 100 мільйонів фунтів (зенітні ракети Starstreak, протитанкова зброя тощо), котру офіційний Лондон виділив раніше.

 

#ЦИТАТА

 

Його візит у нашу державу демонструє максимально наочно – для свободи немає перешкод. Для лідерства немає перешкод. Борис був серед тих, хто не вагався жодної хвилини, чи підтримувати Україну. Лідерство Великої Британії у наданні нашій державі необхідної допомоги, передусім оборонної, а також і лідерство в санкційній політиці – назавжди в історії. В історії захисту демократії, в історії захисту Європи. 

Володимир Зеленський

 

21:37 Український уряд затвердив повне торговельне ембарго проти Росії. Імпорт товарів із Росії на митну територію України заборонено, повідомив представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Тарас Мельничук.

 

#ФОТО

 

"Всі несемо наш хрест, як цей мужик", – пише Ірина Рибакова, пресофіцер 93-ої бригади ЗСУ. Фото – із Бородянки 

 

21:18 У рамках глобальної акції зі збору коштів "Stand Up for Ukraine" вдалося зібрати 10,1 млрд євро, повідомила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн у Варшаві: 9,1 було зібрано пожертвуваннями, а ще один мільярд додала від себе Єврокомісія спільно з ЄБРР. До промоції благодійної акції долучилися Bon Jovi, U2, Radiohead, Оззі Осборн, Ленні Кравітц, Мадонна, Селіон Діон, Кеті Перрі, Біллі Айліш та інші. 

 

20:50 Несамовита ідея у часі війни: прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і Президент Володимир Зеленський у суботу вийшли на спацер на Хрещатик! Лідери держав вийшли із Офісу Президента на вулицю Лютеранську, далі пройшли по Хрещатику до Майдану Незалежності, а звідти – пішли через Алею Героїв Небесної сотні і народний меморіал Революції гідності назад на Банкову. Їхній маршрут склав майже два кілометри. 

 

 

20:17 Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас повернувся до Києва. У суботу він опублікував фотографію у twitter: на знимці зображено прапор ЄС над представництвом у столиці. Маасікас також твітнув світлину зі зустрічі з послом Польщі Бартошем Ціхоцьким. "Я так багато почув від єдиного посла, який весь час залишався в Києві", – прокоментував він.

 

 

 

19:45 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що Росія далі силкується прорвати оборонні рубежі на сході України – основні зусилля зосереджені на взятті під контроль Рубіжного, Попасної та Новобахмутівки.  

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Російська федерація продовжує повномасштабну збройну агресію проти нашої Держави. Ворог й надалі проводить підготовчі заходи з метою активізації наступальних дій на сході України для встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей.

Основні зусилля окупантів зосереджуються на захопленні Маріуполя та наступі в районі міста Ізюм. Залишається високою ймовірність залучення противником диверсійно-розвідувальних груп для здійснення диверсій на об’єктах транспортної інфраструктури.

Ворог продовжує завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах на всій території України.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін у складі та положенні військ противника не зафіксовано.

На Слобожанщині противник продовжує здійснювати часткове блокування міста Харкова. З метою прихованого пересування окупаційних підрозділів по території Харківської області ворог здійснює радіоелектронне придушення мереж стільникового зв’язку. З метою нарощування угруповання військ, з Бєлгородської області у район Шевченкового Харківської області переміщено до двох батальйонних тактичних груп противника.

На Донецькому напрямку ворог продовжує штурмові дії. Основні зусилля окупантів зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та Новобахмутівка. Разом з тим, загарбники продовжують завдавати авіаційних ударів по населених пунктах Вугледар і Новоселівка Друга. Намагаються відновити наступ в районах Новотошківського, Степного і Мар’їнки.

На Південнобузькому напрямку окупанти не полишають спроб утримати позиції та рубежі на адміністративному кордоні Херсонської області

Українські захисники та захисниці тримають оборону і поступово відтісняють ворожі війська на окремих напрямках.

 

19:17 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україну чекає важка битва. "Паралельно на сході, і не тільки на сході, а й на півдні йде накопичування [російських] військ. Велика кількість військ, техніки, озброєних людей, які збираються окупувати ще одну частину наших територій. Це буде складна баталія. Ми віримо в нашу боротьбу, віримо в нашу перемогу, тому ми готові і боротися", – сказав Зеленський, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

#ЦИТАТА

 

"Україна завжди говорила, що вона готова до переговорів і буде шукати будь-які шляхи для того, щоб закінчити війну. Паралельно ми бачимо, на жаль, підготовку до важливого – хтось каже, що вирішального – бою на сході нашої держави... Мені складно сказати. Я не хочу брати на себе відповідальність щодо прогнозів. Я можу брати на себе відповідальність щодо захисту нашої держави і щодо боротьби".

Володимир Зеленський

 

18:25 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан засуджує різанину в Бучі, заявив речник угорського уряду Берталан Хаваші. Він повідомив: Орбан притримується думки, що війну розпочали росіяни, коли напали на Україну, і це агресія. "Це спільна позиція Європейського Союзу, і Угорщина є частиною цієї позиції. І щодо усіх звірств, я думаю, що всі вони мають бути розслідувані... У будь-якому випадку, цивільне населення має бути захищене, жорстоке поводження з цивільним населенням має бути найрішучішим чином засуджене, і такі випадки мають бути розслідувані. Ми хочемо незалежного та неупередженого розслідування", – цитує "Європейська правда". Раніше у пресі з'явилися повідомлення, начебто Орбан жадав доказів, що різанина в Бучі не була постановкою. 

 

18:04 Біля Рубіжного росіяни знову підбили цистерну з азотною кислотою. Голова Луганської обласної адміністрації Сергій Гайдай назвав такі дії РФ хімічною атакою. Він закликав не виходити із укриттів, а також позамикати двері та вікна.

 

 

17:56 Bloomberg пише, що декотрі країни НАТО погодилися надати Україні сучасні нерадянські озброєння і заявили про намір підготувати українських вояків. Дотепер альянти постачали українській армії стару техніку, щоб ЗСУ могли відразу використати її на полі бою. Та запаси радянського воєнпрому вичерпуються, і Україні однак доведеться перейти на західні зразки.

 

17:19 До Києва прибув сам Борис Джонсон! Як заявив заступник керівника Офісу Президента Андрій Сибіга, Велика Британія – то "лідер у оборонній підтримці України, лідер в антивоєнній коаліції, лідер в санкціях щодо російського агресора". Він оприлюднив фото зустрічі Зеленського і Джонсона.

 

 

 

17:02 Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко закликав не опускатися до вандалізму при демонтажі пам'ятників російським діячам. "Це їхнє (органів самоврядування, – Z) право. Єдине, я застерігаю від вандалізму, оскільки це одразу ж нам пред'являть як акт агресії проти "русского міра". Але такі рішення органи місцевої влади мають право ухвалювати", сказав Ткаченко під час телемаратону.

 

16:16 У стінах Вознесенської церкви у селі Лукашівка на Чернігівщині виявили замордованих людей. Про це повідомляє ДСНС. Під час російської окупації у поруйнованому храмі росіяни влаштували штаб. "Окрім боєприпасів, понівечених куполів з хрестами, сміття, що залишили російські військові, рятувальники знаходять і тіла людей. Кажуть, що це місцеві мешканці, яких розстріляли орки", ідеться у повідомленні.

 

 

15:58 Словацький премʼєр-міністр Едуард Геґер заявив, що Словаччина наполягатиме на тому, щоб Україна якомога швидше отримала статус кандидата на вступ до ЄС. Він також повыдомив про згоду надати різнобічну допомогу Україні, зокрема, ремонтувати військову техніку, допомагати з транспортуванням продовольства.

 

14:11 Міністр оборони Німеччини Крістіне Лямбрехт заявила, що німці вже майже вичерпали ресурс зброї, котрий можуть надавати Україні: решта запасів потрібна для захисту самої Німеччини. Лямбрехт сказала в інтерв'ю порталу Аugsburger Аllgemeine, що постачання триватимуть нові партії має забезпечити промисловість.

 

13:37 Росія реорганізувала командування своїми військами в Україні. Тепер ними керує генерал, який воював у Сирії, Алєксандр Дворніков. Йому поставили завдання покращення координації, повідомляє BBC.

 

12:12 У Міністерстві оборони Сполучених Штатів зазначають, що українська армія розбила близько 20% російських сил. Наразі РФ зосереджує війська для посилення наступу на Донбас, заявив чиновник Пентагону. Частина виведених російських військ наразі перебирається до російських міст Бєлгород і Валуйки, що на північний захід від Донбасу.

 

11:23 У Тернополі демонтували пам'ятник російському поетові Алєксандру Пушкіну. Як пояснив міський голова Сергій Надал, виконком прийняв рішення демонтувати монумент через те, що російська культура заперечує гуманізм. "Злочини росіян проти українського народу: вбивства, катування людей, ґвалтування жінок і дітей, руйнування українських міст – перекреслили всю культуру російського народу. Цим злочинам немає пояснення. Вони не залишають нам вибору. Все російське потрібно демонтувати. В тому числі пам’ятник російському письменнику", – прокоментував Надал.

 

 

 

11:01 В інтерв'ю Bild Президент України Володимир Зеленський заявив, що один із керівників країни – члена Європейського Союзу просив надати докази, що масові вбивства мешканців у Бучі не є постановкою. Зеленський відмовився назвати прізвище. За даними "Європейської правди", йдеться про прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

 

10:41 Уночі росіяни завдали ракетного удару по Миргороду. Як повідомив голова Полтавської обласної військово-цивільної адміністрації Дмитро Лунін, інфраструктура міста зазнала значних руйнувань. Двоє людей постраждало.

 

10:25 Згідно з даними британської розвідки, Росія фокусує увагу на захопленні Миколаєва і Маріуполя та адміністративних територій Донецької і Луганської областей. У прилеглих регіонах очікується посилення російських обстрілів із повітря.  

 

10:14 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав виключити Росію з Організації з безпеки та співробітництва у Європі. "Невиправдана агресія та звірства Росії зруйнували самі засади Гельсінського заключного акту. Членство РФ в ОБСЄ становить загрозу безпеці та співпраці в Європі. Якщо в ОБСЄ немає відповідних механізмів призупинення членства країн, тоді потрібно створити процедуру та видалити РФ", – написав Кулеба у twitter'і.

 

09:48 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по нині орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 19 100 осіб,

танків – 705 од.,

бойових броньованих машин – 1895 од.,

артилерійських систем – 335 од.,

РСЗВ – 108 од.,

засобів ППО – 55 од.,

літаків – 151 од.,

гелікоптерів – 136 од.,

автомобільної техніки – 1363 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 112 од.,

спеціальної техніки – 25 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 5 од., бойових броньованих машин – 2 од., автомобільної техніки – 2 од., артилерійських систем – 2 од., літаків – 1 од., гелікоптерів – 1 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

59% танків (з них 5,1% за минулий тиждень),

65% бойових броньованих машин (з них 2,2% за минулий тиждень),

21% артилерійських систем (з них 0,6% за минулий тиждень),

46% літаків (з них 2,4% за минулий тиждень),

57% гелікоптерів (з них 0,8% за минулий тиждень).

 

 

00:50 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на початок 45-ої доби війни:

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. Окупанти продовжують здійснювати підготовку до наступу на сході нашої Держави з метою встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей.

На Волинському напрямку змін в положенні та діях противника не відбулося.

На Поліському напрямку ворог активних дій не проводив. Окремі підрозділи, що були виведені з території України, продовжують перебувати на території республіки білорусь. За наявною інформацією, з метою перегрупування військ, ворог здійснює переміщення підрозділів зі складу 35-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу та 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ збройних сил російської федерації у Бєлгородську та Воронезьку області.

На Сіверському напрямку ворог завершує проведення перегрупування сил та відновлення боєздатності підрозділів Центрального військового округу у Брянській та Курській областях, а також переміщення окремих підрозділів зі складу 41-ї загальновійськової армії та 90-ї танкової дивізії на територію Донецької та Луганської областей.

На Слобожанському напрямку противник продовжує інтенсивні обстріли та часткове блокування міста Харкова. Посилює ведення радіоелектронної розвідки. На території Бєлгородської області окупанти розгорнули польові табори для підрозділів, які переміщені з інших операційних районів.

На Ізюмському напрямку противник вів наступ у напрямку населених пунктів Бражківка та Сулигівка, успіху не мав.

На Донецькому напрямку ворог продовжує штурмові дії. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Нижнє, Попасна і Новобахмутівка та встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку противник посилив ведення розвідки. Проводив артилерійські обстріли населених пунктів Мар’янське, Нововоронцовка, Новогригорівка і Шевченкове. Продовжує завдавати ракетних ударів по населених пунктах Одеської області з території Кримського півострова.

На території Донецької та Луганської областей захисниками та захисницями України за минулу добу відбито сім атак ворога, знищено дев’ять танків, сім одиниць броньованої та п’ять одиниць автомобільної техніки противника.

Угрупованням Повітряних сил Збройних Сил України за попередню добу було уражено чотири повітряні цілі: два вертольоти, один БПЛА та одну крилату ракету. Інформація наразі уточнюється.

 

00:45 Президент Володимир Зеленський заявив у нічному зверненні до українців про те, що Україна обов'язково притягне до відповідальності винуватців обстрілу Краматорська. Голова держави сказав, що Україна самостійно може побороти Росію при достатній кількості зброї, а також висловив упевненість у вступі до Європейського Союзу.

 

#ЦИТАТА

 

Усі провідні держави світу вже засудили російський удар по Краматорську. Ми очікуємо твердої, глобальної реакції на цей воєнний злочин. Як і масові вбивства в Бучі, як і багато інших воєнних злочинів Росії, ракетний удар по Краматорську має стати одним зі звинувачень на трибуналі, який обов'язково відбудеться. Усі сили світу будуть спрямовані на те, щоб встановити похвилинно, хто й що робив, хто і які накази віддавав. Звідки ракета, хто її перевозив, від кого пролунала команда і як цей удар був погоджений. Відповідальність неминуча.

 

Наявних санкцій недостатньо. Потрібно ще посилити тиск на Росію. Потрібно запровадити повне енергетичне ембарго – на нафту, на газ. Саме енергетичний експорт забезпечує левову частку прибутків Росії та дає змогу керівництву РФ вірити у свою безкарність. Дає змогу сподіватися, що світ проігнорує воєнні злочини російської армії. Ми цього не допустимо. Не допустять всі у світі, хто має сміливість, як українці, протистояти тиранії. Потрібно також повністю відключити від глобальної фінансової системи російські банки. Не окремі з них, а всі, всю банківську систему Росії. Не може бути такого, що найбільша загроза глобальній безпеці знаходить шляхи до глобального багатства.

 

Сьогодні ми отримали від Єврокомісії запитальник. Нарешті. Запитальник, відповіді на який будуть основою для підготовки висновку Єврокомісії щодо готовності України до переговорів про членство в ЄС. Відповіді наш уряд підготує якісно й дуже швидко. Я думаю, протягом тижня. Далі – висновок Єврокомісії, який буде підготовлений протягом найближчих декількох місяців. А далі – рішення держав-членів та переговори про вступ. Я переконаний в нашому успіху на цьому шляху. Я переконаний, що ми нарешті впритул наблизились до реалізації нашої давньої мети. Україна буде однією серед рівних у нашому спільному європейському домі. Україна буде членом Європейського Союзу. Мирною, суверенною, відбудованою державою. Ми це забезпечимо. Жодних сумнівів немає.

 

Володимир Зеленський,

Президент України

 

00:13 На війні з Росією загинув лідер "Правого сектору" Львівщини Тарас Бобанич (прізвисько "Хаммер"). "У бою проти московських окупантів, під час виконання бойового завдання підрозділом на Ізюмському напрямку, загинув командир 2-го окремого батальйону ДУК «Правий сектор», член проводу НВР «Правий сектор», легендарний націоналіст Тарас Бобанич... Загибель друга Хаммера – це велика втрата для всього націоналістичного руху України. Але його життя та чин надихатиме ще не одне покоління українців на розбудову Української Самостійної Соборної Держави, яка дуже скоро завалить москву", – ідеться у повідомленні побратимів.

 

 

09.04.2022