38-й день війни Росії в Україні. Хроніка

23:55 Офіційний Київ прагне створити "власне, українське НАТО", заявив голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія в етері національного телемаратону. Так він прокоментував перебіг переговорів про ґарантії безпеки для України. Арахамія заявив, що українська делеґація шукає гарну конструкцію, "котра дійсно буде захищати Україну від будь-якої агресії в майбутньому".

 

23:38 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що проти Росії невдовзі запровадять п'яти санкційний пакет. Його завдання – "усунити прогалини та лазівки для уникнення санкцій". "Міжнародні санкції вже конкретно підірвали низку секторів військово-промислового комплексу РФ. Без імпортних комплектуючих та технологій у росіян вже виникли проблеми з електронікою, чіпами, деякими снайперськими гвинтівками, деякими засобами управління ракетно-артилерійськими та мінометними комплексами. Будемо активно розвивати успіх на цьому напрямі", – пообіцяв Кулеба.

 

#ЦИТАТА

 

"Жахливі воєнні злочини Росії у Бучі та інших звільнених містечках та селах жахають. Але люті вже немає. Є лише рішучість змусити цих тварин понести відповідальність і завдати їм болю - морального, фізичного та економічного...

 

Кожен на цій війні має робити своє для перемоги. Ми будемо крок за кроком дипломатією, але недипломатично добивати Росію за кожну українську сльозу, краплю крові та кожен біль".

 

Дмитро Кулеба

 

23:17 На розмінування деокупованих поселень Київської області знадобиться 10 днів, повідомив голова обласної адміністрації Олексій Кулеба. "Спочатку треба провести повну зачистку та розмінування об'єктів інфраструктури. Це задача військових, поліцейських та рятувальників. А далі справа за енергетиками, комунальниками та мобільними операторами", – прокоментував він.

 

23:04 Радник Офісу Президента Михайло Подоляк прокоментував у twitter масакру в Бучі: "На вулицях лежать тіла людей із зв’заними руками, що були застрелені солдатами. Ці люди не були військовиками. Вони не мали зброї. Вони не становили загрози. Скільки ще таких випадків відбувається прямо зараз на окупованих територіях? Росія провадить війну на знищення українського народу. Але ми не просимо співчуття. Ми не просимо лайків в соцмережах. І ми точно не просимо воювати з Росією за нас. Ми просимо лише одного: дайте нам зброю аби ми могли захистити своїх людей. Все інше ми зробимо самі".

 

22:25 На трасі у передмісті Києва знайшли купу із тіл мертвих жінок. На жертвах не було одягу. Росіяни намагалися їх спалити. Попередньо, йдеться про чотирьох-п'ятьох загиблих, поінформували у Міноборони.

 

 

22:03 "Путін – воєнний злочинець", –  заявила колишня головна прокурорка трибуналів ООН щодо воєнних злочинів Карла Дель Понте. В інтерв'ю швейцарській газеті Le Temps вона закликала заарештувати президента Росії.

 

21:54 У суботу ввечері державні служби визнали, що ціллю нічної атаки по Кременчуку був нафтопереробний завод. "Тепер можу заявити офіційно. Сьогодні окупанти масовано обстріляли Кременчуцький НПЗ і навколишні склади паливно-мастильних матеріалів. На жаль, інфраструктура підприємства знищена. Завод не працює. Наші рятувальники продовжують героїчно гасити пожежу", – заявив голова обласної адміністрації Дмитро Лунін.

 

 

20:49 Заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що ціла Київська область уже вільна від російських військ.

 

20:23 У Миргороді ракетним ударом пошкоджено злітну смугу та інфраструктуру аеродрому. Загорівся склад паливно-мастильних матеріалів.

 

19:08 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про значне скупчення російських військ у районі Путивля-Бурині, на північний захід від Сум. Нагадаємо, південніше від Сум, у районі Тростянця, триває атака української армії.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

На Сіверському напрямку триває переміщення підрозділів окупаційних військ від державного кордону Україні вглиб території республіки білорусь. Значна частина військової техніки пошкоджена та буксирується.

Серед військовослужбовців збройних сил російської федерації поширюються панічні настрої через радіаційне опромінення особового складу підрозділів, що базувалися в Чорнобильській зоні. Населенню білоруського селища міського типу Брагін рекомендовано уникати контактів з російськими окупантами, що відійшли із забрудненої зони.

Триває так звана “евакуація” цивільного автотранспорту, викраденого росіянами в Гостомелі, Ірпіні, Бучі та Іванкові. Крім того, мародери російських окупаційних військ перед перекиданням на інші напрямки намагаються відправити родичам награбоване майно з території Білорусі службою експрес-доставки СДЕК.

На Слобожанщині окупантами заблоковано виїзд з міста Буринь, у населеному пункті фіксується велике скупчення військової техніки. Триває блокада Путивля, місто оточене блокпостами ворога. В селищі Юр’єве Сумської області окупанти проводять рейди з метою перепису населення та пошуку зброї.

На Донецькому напрямку тривають спроби противника оволодіти Маріуполем, блокувати Рубіжне, Северодонецьк, Попасну, Троїцьке, Авдіївку, Мар’їнку та Красногорівку. Окупанти не мають успіху, несуть втрати.

На Південнобузькому напрямку обстановка суттєвих змін не зазнала. Серед місцевого населення невизнаного придністров’я поширюються чутки про силове примушення особового складу збройних сил так званої “ПМР” до участі у війні проти України.

На Приморському напрямку окупаційними військами продовжуються фільтраційні заходи в тимчасово захоплених населених пунктах.

Сили оборони продовжують нищити війська противника і звільняти українські території.

Через значні втрати особовий склад ворога деморалізований, що, в свою чергу, впливає на якість виконання ними поставлених завдань.

 

18:40 "Де-факто, українська армія купила Швеції та Фінляндії квитки до НАТО", – пише український експерт Олексій Копитько, коментуючи заяви скандинавських політиків про потребу інтеґруватися з Євроатлантичним альянсом. 

 

18:35 Росіяни обстріляли місто Миргород на Полтавщині. Як повідомив голова обласної адміністрації, РФ випустила три ракети по "інфраструктурних обʼєктах". Наслідки атаки наразі встановлюють.

 

17:49 Число загиблих від ракетного удару по будівлі Миколаївської обласної державної адміністрації зросло до 36, поінформував голова адміністрації Віталій Кім.

 

17:05 Міський голова Рубіжного (Луганщина) Сергій Хортів заявив про підтримку російських окупантів. Він повторив тези російської пропаґанди про те, що українська армія "проводить геноцид", а росіяни прийшли в Україну, "щоб захистити дітей, жінок та людей похилого віку". Хортів підтримував сепаратистські рухи на Луганщині і навесні 2014 року.

 

16:50 Росіяни завдали ракетного обстрілу по Павлоградському районі на Дніпропетровщині. "Одна ракета влучила в залізницю. Сильно пошкоджені колії та контактні мережі. Вибухнули вагони. Рух потягів зупинено. Рятувальники приборкують пожежу", – повідомив голова обласної військово-цивільної адміністрації Валентин Різниченко.

 

#ФОТО

 

Українські солдати неподалік від Тростянця. Фото – Felipe Dana/AP

 

16:33 Міністерство оборони Молдови не підтвердило інформації про здійснення мобілізації у Придністровському реґіоні, офіційний Кишинів пообіцяв моніторити та ділитися інформацією з партнерами "задля забезпечення безпеки наших громадян".

 

16:06 Міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо заявив, що Італія готова виступити "ґарантом нейтралітету" України. Про це йшлося на перемовинах із азербайджанським міністром Джейхуном Байрамовим, повідомляє La Repubblica. Нагадаємо, офіційний Київ декларує прагнення отримати "ґарантії БЕЗПЕКИ".  

 

15:46 Під Сіверськодонецьком росіяни перебили газогін діаметром 500 мм; майже ціла область без газу. "Місце аварії розташоване в зоні активних бойових дій. Наразі у ремонтників немає можливості туди дістатися. Певний час після влучання палав газ, але нам вдалося своєчасно перекрити всі засувки. Загрози населенню та навколишньому середовищу немає", – прокоментував голова військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай. 

 

15:20 Українські військовики зафільмували перші кадри з міста Буча, котре пережило чотири тижні російської окупації. Ці відеокадри страхітливі. Вулиці міста встелені трупами, переважно чоловіків. Частина замордованих жертв має перев'язані ззаду руки.

 

 

14:37 Згідно з даними української розвідки, росіяни влаштували у Білорусі спеціалізовані базари, на яких продають награбоване в Україні майно: електротехніку, прикраси, транспорт, витвори мистецтва, іграшки, косметику тощо.

 

14:22 Росіяни використали стрілецьку зброю та світлошумові гранати для розгону мирної демонстрації в окупованому Енергодарі. Відео вибухів оприлюднила компанія "Енергоатом". В "Енергоатомі" також повідомили, що окупанти завдали поранень чотирьом містянам.

 

13:58 Генеральний штаб ЗСУ інформує у зведенні станом на 12:00, що Росія прагне захопити в адміністративних межах не лише Донецьку та Луганську області, а й Херсонську.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Російські загарбники продовжують ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. За наявною інформацією, ворог має наміри щодо оточення угруповання Об’єднаних сил і виходу на адміністративні кордони Луганської та Донецької областей.

З метою сковування дій наших військ буде продовжувати утримання окремих рубежів на тимчасово зайнятих територіях Київської та Чернігівської областей, імовірно, в районах у безпосередній близкості від державного кордону України (з республікою білорусь та російською федерацією відповідно).

На Волинському напрямку ознак формування наступальних угруповань з боку противника не спостерігається. У підрозділах збройних сил республіки білорусь тривають посилені заходи оперативної та бойової підготовки. Ворог здійснює нарощування системи протиповітряної оборони у прикордонних районах з нашою Державою.

На Поліському напрямку противник продовжує переміщення окремих підрозділів на територію республіки білорусь. З метою уповільнення просування наших підрозділів окупанти здійснюють мінування покинутих позицій, шляхів висування, елементів транспортної інфраструктури та техніки, що не підлягає евакуації.

На Сіверському напрямку ворог продовжує утримувати окремі підрозділи зі складу 41-ї загальновійськової армії для блокування міста Чернігова. За наявною інформацією, основна частина угруповання окупантів вже зосереджена для відходу на територію російської федерації.

З Броварського напрямку на територію Курської області російської федерації було виведено частину підрозділів зі складу 2-ї загальновійськової армії. Інші підрозділи перебувають у готовності до висування в напрямку російського кордону.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків. Намагається продовжити наступ на Ізюмському напрямку.

На Донецькому напрямку противник зосереджує основні зусилля на взятті під контроль населених пунктів Рубіжне, Северодонецк, Попасна, Троїцьке, Авдіївка, Мар’їнка, Красногорівка. Намагається встановити повний контроль над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку ворог проводить штурмові дії з метою виходу на адміністративні кордони Херсонської області.

У складі угруповань окупаційних сил до виконання бойових завдань на території нашої Держави залучено до 75 БТГр, на відновленні боєздатності перебуває до 34 БТГр, повністю знищено – 16 БТГр (інформація уточнюється).

 

13:41 Один із найсильніших українських фотографів і документалістів Макс Левін загинув у районі села Гута Межигірська неподалік Києва. Його тіло знайшли 1 квітня після тривалих пошуків, повідомило видання LB.ua.

 

 

13 березня Левін вирушив у районі села Мощун на північ від столиці. Він застав там початок активних боїв, зв'язок із ним обірвався. Як інформує Hromadske, Левін отримав смертельне осколкове поранення в голову.

 

 

12:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 02.04 орієнтовно становили:

 

особового складу – близько 17 800 осіб,

танків – 631 од.,

бойових броньованих машин – 1776 од.,

артилерійських систем – 317 од.,

РСЗВ – 100 од.,

засобів ППО – 54 од.,

літаків – 143 од.,

гелікоптерів – 134 од.,

автомобільної техніки – 1236 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 87 од.,

спеціальної техніки – 24 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 100 ворогів, танків ‒ 6 од., бойових броньованих машин ‒ 25 од., артилерійських систем – 1 од., автомобільної техніки – 16 од., гелікоптерів – 3 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

52,6% танків (з них 4,1% за минулий тиждень),

61,2% бойових броньованих машин (з них 3,9% за минулий тиждень),

19,8% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

43,3% літаків (з них 6,7% за минулий тиждень),

55,8% гелікоптерів (з них 2,9% за минулий тиждень).

 

12:05 Українські сили захопили на півночі російську портативну систему супутникового зв'язку "Аурига-1.2В". Росія розробила її 2014 року для забезпечення супутникового зв'язку між підрозділами.

 

 

11:48 Речник із Офісу Президента Михайло Подоляк опублікував коментар у telegram'і, в котрому розмірковує про окупацію Росією сходу і півдня України наче про неминучий факт. "Після стрімкого відступу росіян з київського та чернігівських напрямків, а також якщо аналізувати всі передислокації та концентрації військ окупантів, абсолютно зрозуміло, що РФ зробила пріоритетом іншу тактику – відійти на схід/південь, втримати під контролем об’ємні захоплені території (не тільки в Донецькій та Луганській областях) та потужно там закріпитись… РФ піде з усіх українських територій, крім півдня та сходу. Спробує там наглухо окопатися, поставити ППО й тим самим різко знизити втрати своєї техніки та особового складу... Тому без важкої зброї нам точно не обійтися, якщо ми хочемо деблокувати схід та Херсон і відправити росіян якомога далі", – написав він.

 

Аналітикиня фонду "Демократичні ініціативи" Марія Золкіна розкритикувала заяву Подоляка. "Якщо це спроба підготувати громадську думку до «здачі» сходу і півдня – навіть не намагайтеся", – обурилась вона.

 

11:21 Велика кількість російської техніки застрягла у заплаві річки Ірпінь після того, як було підірвано дамбу біля Київського водосховища. Відео цієї техніки опублікував учасник бойових дій, колишній народний депутат Ігор Луценко. Дамбу підірвали у перші дні російського вторгнення. Вода не дала змоги РФ наступати прямо з півночі – росіяни мусили використовувати дороги східніше, з боку Гостомеля.

 

 

10:53 Вночі російські війська вдарили по Полтавщині. Сама Полтава зазнала ракетного обстрілу – зафіксовано чотири ракети. По Кременчуку били з авіації – до операції залучили щонайменше три літаки, повідомив голова Полтавської ОДА Дмитро Лунін. "Є пожежа, працюють рятувальники. Попередня інформація така, що є постраждалі і, можливо, загиблі", – прокоментував Лунін. У Кременчуку розташований нафтоперерообний завод – найбільше підприємство з виробництва нафтопродуктів в Україні.

 

10:32 Росіяни викрали міського голову Таврійська Миколу Різака. Зв'язок із ним обірвався 1 квітня, повідомляє "Суспільне".

 

10:10 У звільнених Ірпені та Романівці вдалося відновити мобільний зв'язок завдяки Starlink. Це перший подібний випадок в Україні та другий – у світі.

 

#ФОТО

 

Пам'ятник княгині Ользі на Михайлівській площі в Києві. Фото Владислава Мусієнка

 

09:50 США виступлять посередником при передачі Україні найближчим часом танків радянського виробництва, які зберігаються у союзників у Європі, повідомляє The New York Times, посилаючись на представника адміністрації президента США. Кількість бронетехніки і країни, з яких вона надійде, не повідомляють. Вперше з початку війни США безпосередньо беруть участь у постачанні наступального озброєння.

 

09:43 Видання The Times пише: в Україні – перший підтверджений випадок збиття гелікоптера британським зенітно-ракетним комплексом Starsteak. Цей момент видно на відео, знятому напередодні з території, окупованої бандою "ЛНР".

 

 

09:00 Міністерство оборони США анонсувало, що замовить для України зброю та техніку ще на 300 млн доларів:

• Ракетні системи з лазерним наведенням;

• Тактичні безпілотні літальні системи Switchblade;

• Безпілотні літальні системи Puma;

• Системи боротьби з безпілотниками;

• Броньовані високомобільні багатоцільові колісні транспортні засоби;

• Нестандартні боєприпаси малого та великого калібру;

• Прилади нічного бачення, тепловізійні системи та оптика;

• Тактичні безпечні системи зв'язку;

• Нестандартна автоматична зброя,;

• Комерційні послуги супутникових знімків;

• Медичне обладнання, польове обладнання та запасні частини.

 

08:00 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на ранок 38-ої доби війни:

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Збройні сили російської федерації продовжують збройну агресію проти України. Здійснюють відведення військ на окремих напрямках, ймовірно, з метою посилення угруповання окупаційних військ для подальшого ведення наступальних дій на Слобожанському, Донецькому та Луганському напрямках.

Ворог активізував роботу з так званими “добровольцями”.

Першого квітня цього року міністерством оборони російської федерації було прийнято рішення про проведення воєнних зборів з резервістами з 04 квітня по 23 травня 2022 року .

Разом з тим, активізовано роботу щодо залучення підрозділів російських військ, які базуються на території Придністровського регіону Республіки Молдова, для проведення провокацій та демонстраційних дій на кордоні з Україною. Відзначено передислокацію російських військ та підрозділів так званої придністровсько-молдавської республіки з метою підготовки до ведення демонстрації готовності до наступу та, можливо, бойових дій проти України.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує вчиняти протиправні дії та, в порушення норм міжнародного гуманітарного права, вдається до викрадення місцевих жителів, обстрілів житлових кварталів населених пунктів, мінування об’єктів цивільної інфраструктури, пограбувань та мародерства.

Противник продовжує зазнавати суттєвих втрат у Луганській області. Так, у місті Алчевськ до місцевої лікарні з району ведення бойових дій поблизу населеного пункту Попасна надійшло близько 30 поранених окупантів-кадировців. За наявною інформацією, загиблих окупанти залишають на полі бою. Водночас за минулий тиждень безповоротні втрати особового складу у підрозділах так званого 2 армійського корпусу склали близько 800 осіб.

Угрупованням військ Збройних Сил України на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 9 ворожих атак. Наші воїни знищили 8 танків, 44 бойових броньованих машин, 16 одиниць автомобільної техніки та 10 артилерійських систем.

 

01:41 Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні, що думати про перемогу – передчасно.

 

#ЦИТАТА

 

На півночі нашої країни триває відхід окупантів. Повільний, але помітний. Десь їх виганяють з боями. Десь вони самі залишають позиції. Після них – суцільна катастрофа й дуже багато небезпек. Це правда.

Перше – бомбардування можуть тривати. Друге – вони мінують всю цю територію. Мінують будинки, мінують техніку, навіть тіла убитих людей. Дуже багато розтяжок, дуже багато інших небезпек...

Ми просуваємося вперед. Просуваємося обережно. І кожен, хто повертається на цю територію, також має бути дуже обережним! Ще неможливо повертатися до звичайного життя, як було. Навіть на тих територіях, які ми повертаємо після боїв. Ще треба почекати. Чекати, коли наша земля буде розмінована. Чекати, коли можна буде запевнити вас, що нові обстріли неможливі.

На сході нашої країни ситуація залишається вкрай складною. Російських військових наганяють на Донбас, на Харківський напрямок. Вони готуються до нових потужних ударів. Ми готуємося до ще більш активної оборони. Використовуємо всі можливості – як внутрішні, так і зовнішні. Обов’язково.

Ще раз підкреслюю: попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування. Ми всі хочемо перемоги. Але коли вона буде – кожен це побачить. Кожен це відчує – що настає мир.

 

Володимир Зеленський

 

01:11 Британська розвідка висновує, що пожежа на нафтобазі в російському Білгороді запевне завдасть великих клопотів ланцюжкам постачання армії РФ. Брак палива найбільш відчутно позначиться на угрупованні, котре здійснює аґресію в керунку Харкова.  

 

00:55 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що російські сили спробували захопити селище Велика Новосілка і село Роздольне на краю Донецької області, недалеко від адміністративної межі із Запорізькою. Їхня атака могла б відштовхнути українську армію ще далі на північ від Азовського моря – втім вона була невдалою.

 

#ЗВЕДЕННЯ

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Завдає систематичних ракетних та авіаційних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури і житлових кварталах населених пунктів.

Підрозділи ворога, з метою створення наступальних угруповань, продовжують перегрупування військ.

З району Чорнобиля до населених пунктів, що розташовані на території республіки білорусь, виводяться окремі підрозділи 5-ї, 29-ї та 35-ї загальновійськових армій Східного військового округу та 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, ймовірно, з подальшим переміщенням до Бєлгородської області.

За наявною інформацією, до залізничної станції Долбіно (Бєлгородська область) прибув залізничний ешелон з технікою окремих підрозділів 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії, 37-ї окремої мотострілецької бригади та 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії. Наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на веденні оборони окремих рубежів з метою прикриття відведення військ на територію республіки білорусь. Здійснює мінування районів місцевості та техніки, яка не підлягає евакуації, руйнування об’єктів інфраструктури для затримки просування наших військ.

За наявними даними, підрозділи збройних сил російської федерації, які відводяться до білорусі, зосереджуються на території Поліського радіаційного заповідника у районах населених пунктів Кіров, Хільчиха, Наровля та Волоховщина.

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на прикритті відведення військ на територію російської федерації та стримувані наступальних дій Сил оборони.

На Чернігівському напрямку продовжує блокування Чернігова та завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та позиціях підрозділів Збройних Сил України.

З метою нарощування угруповання військ з населеного пункту Валуйки (Бєлгородська область) у район Піски (Харківська обл.) переміщено підрозділи 106-ї повітряно-десантної дивізії, імовірно, з метою ведення бойових дій на Донецькому напрямку.

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює перегрупування військ та артилерійські обстріли житлових кварталів. Проводить повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України із застосуванням БПЛА.

На Ізюмському напрямку окупанти продовжують контролювати частину міста Ізюм та утримують понтонні переправи через річку Сіверський Донець, здійснюють перегрупування військ з метою створення наступального угруповання.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на більшості напрямків. Наносить авіаційні удари по підрозділах наших військ у районах населених пунктів Рубіжне, Біла Гора, Мар’їнка, Сєвєродонецьк. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне. Здійснює вогневе ураження та штурмові дії з метою встановлення контролю над містом Маріуполь. Розпочав наступальні дії у напрямках Велика Новосілка та Роздольне. Був зупинений на обох напрямках.

На Південнобузькому напрямку суттєвих змін в положенні та переміщенні підрозділів противника не зафіксовано.

 

00:03 Українські сили витіснили росіян із села Шестовиця, розташованого за 10 кілометрів на південний захід від Чернігова, повідомило командування "Північ". У тамтешньому лісі війська РФ обкопали техніку, побудували сховки.

 

 

02.04.2022