37-й день війни Росії в Україні. Хроніка

01:41 Президент України Володимир Зеленський заявив у зверненні, що думати про перемогу – передчасно.

 

На півночі нашої країни триває відхід окупантів. Повільний, але помітний. Десь їх виганяють з боями. Десь вони самі залишають позиції. Після них – суцільна катастрофа й дуже багато небезпек. Це правда.

Перше – бомбардування можуть тривати. Друге – вони мінують всю цю територію. Мінують будинки, мінують техніку, навіть тіла убитих людей. Дуже багато розтяжок, дуже багато інших небезпек...

Ми просуваємося вперед. Просуваємося обережно. І кожен, хто повертається на цю територію, також має бути дуже обережним! Ще неможливо повертатися до звичайного життя, як було. Навіть на тих територіях, які ми повертаємо після боїв. Ще треба почекати. Чекати, коли наша земля буде розмінована. Чекати, коли можна буде запевнити вас, що нові обстріли неможливі.

На сході нашої країни ситуація залишається вкрай складною. Російських військових наганяють на Донбас, на Харківський напрямок. Вони готуються до нових потужних ударів. Ми готуємося до ще більш активної оборони. Використовуємо всі можливості – як внутрішні, так і зовнішні. Обов’язково.

Ще раз підкреслюю: попереду – складні битви. Зараз іще не можна думати, ніби ми вже пройшли всі випробування. Ми всі хочемо перемоги. Але коли вона буде – кожен це побачить. Кожен це відчує – що настає мир.

 

Володимир Зеленський

 

01:11 Британська розвідка висновує, що пожежа на нафтобазі в російському Білгороді запевне завдасть великих клопотів ланцюжкам постачання армії РФ. Брак палива найбільш відчутно позначиться на угрупуванні, котре здійснює аґресію в керунку Харкова.  

 

00:55 Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що російські сили спробували захопити селище Велика Новосілка і село Роздольне на краю Донецької області, недалеко від адміністративної межі із Запорізькою. Їхня атака могла б відштовхнути українську армію ще далі на північ від Азовського моря – втім вона була невдалою.

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Завдає систематичних ракетних та авіаційних ударів по обʼєктах критичної інфраструктури і житлових кварталах населених пунктів.

Підрозділи ворога, з метою створення наступальних угруповань, продовжують перегрупування військ.

З району Чорнобиля до населених пунктів, що розташовані на території республіки білорусь виводяться окремі підрозділи 5-ї, 29-ї та 35-ї загальновійськових армій Східного військового округу та 155-ї окремої бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту, ймовірно, з подальшим переміщенням до Бєлгородської області.

За наявною інформацією, до залізничної станції Долбіно (Бєлгородська область) прибув залізничний ешелон з технікою окремих підрозділів 4-ї танкової дивізії 1-ї танкової армії Західного військового округу.

На Волинському напрямку обстановка змін не зазнала.

На Поліському напрямку противник діє силами окремих підрозділів 38-ї окремої мотострілецької бригади 35-ї загальновійськової армії, 37-ї окремої мотострілецької бригади та 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії. Наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на веденні оборони окремих рубежів з метою прикриття відведення військ на територію республіки білорусь. Здійснює мінування районів місцевості та техніки, яка не підлягає евакуації, руйнування об’єктів інфраструктури для затримки просування наших військ.

За наявними даними, підрозділи збройних сил російської федерації, які відводяться до білорусі зосереджуються на території Поліського радіаційного заповідника у районах населених пунктів Кіров, Хільчиха, Наровля та Волоховщина.

На Сіверському напрямку противник наступальних дій не проводив, основні зусилля зосереджував на прикритті відведення військ на територію російської федерації та стримувані наступальних дій Сил оборони.

На Чернігівському напрямку продовжує блокування Чернігова та завдає артилерійських ударів по житлових кварталах міста та позиціях підрозділів Збройних Сил України.

З метою нарощування угруповання військ, з населеного пункту Валуйки (Бєлгородська область) у район Піски (Харківська обл.) переміщено підрозділи 106-ї повітряно-десантної дивізії, імовірно, з метою ведення бойових дій на Донецькому напрямку.

На Харківському напрямку ворог продовжує блокувати Харків, здійснює перегрупування військ та артилерійські обстріли житлових кварталів. Проводить повітряну розвідку позицій підрозділів Збройних Сил України із застосуванням БПЛА.

На Ізюмському напрямку окупанти продовжують контролювати частину міста Ізюм та утримують понтонні переправи через річку Сіверський Донець, здійснюють перегрупування військ з метою створення наступального угруповання.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на більшості напрямків. Наносить авіаційні удари по підрозділах наших військ у районах населених пунктів Рубіжне, Біла Гора, Мар’їнка, Сєвєродонецьк. Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне. Здійснює вогневе ураження та штурмові дії з метою встановлення контролю над містом Маріуполь. Розпочав наступальні дії у напрямках Велика Новосілка та Роздольне. Був зупинений на обох напрямках.

На Південнобузькому напрямку суттєвих змін в положенні та переміщенні підрозділів противника не зафіксовано.

 

00:03 Українські сили витіснили росіян із села Шестовиця, розташованого за 10 кілометрів на південний захід від Чернігова, повідомило командування "Північ". У тамтешньому лісі війська РФ обкопали техніку, побудували сховки.

 

 

23:25 Міський голова Харкова Ігор Терехов повідомив, що місто не збиратиме з городян плати за комірне, відколи почалася війна.

 

23:17 Вулиці Ірпеня встелені десятками трупів мирних мешканців. Про це пише у facebook науковець, боєць Територіальної оборони Антон Сененко.

 

 

"Інколи здається, що це не зі мною, не з нами.

Що це якийсь діафільм чи аніме, а сюжет писав навіжений.

Сюжет – лайно.

Все нереально.

От тільки запах плоті та скрегіт битого скла під ногами натякає, що все наяву".

 

Антон Сененко

 

22:55 Ракетний обстріл по Одещині був спрямований проти об’єктів критичної інфраструктури, ураження яких може принести небезпеку цивільному населенню, заявили в оперативному командуванні "Південь". "Завдяки вчасному та ефективному реагуванню сил протиповітряної оборони ракети не влучили в заплановані ворогом об’єкти. Ситуація перебуває під контролем", – запевнили у командуванні.

 

21:53 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відбув переговори із державним секретарем США Ентоні Блінкеном. Під час розмови йшлося про кроки для економічного та військового зміцнення України, "щоб ми могли далі відбивати російські атаки", прокоментував Кулеба. Він додав, що Росію й далі чекатимуть економічні збитки.

 

21:22 Росіяни завдали трьох ракетних ударів по Одещині. Зі слів голови обласної військово-цивільної адміністрації Максима Марченка, гатили із комплексу "Іскандер". Ракети запускали з Криму; є постраждалі.

 

20:41 Місто Буча, що лежить на північний захід від Києва, звільнено від російських загонів, повідомив міський голова Анатолій Федорук. 

 

Маріуполь (Фото Reuters)

 

20:20 Генерала запасу Служби безпеки України затримали на пункті перетину кордону "Тиса" при спробі видати себе за “непридатного солдата”. "Зокрема, він надав фальшиву довідку про нібито непридатність до військової служби та «понизив» себе у званні до рядового”, – поінформували у ДБР.

 

19:36 Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола заявила, що підтримує вступ України до Європейської Унії. "Україну визнаємо за кандидата на вступ до ЄС офіційно і швидко. Це я обіцяю вам від Європейського парламенту", – сказала Мецола на брифінґу в Києві. Вона наголосила, що зазіхання РФ на Україну, її свободу й територію є зазіханням на цілу Європу і чинний порядок у світі. Очільниця Європарламенту запевнила, що європейські партнери докладуть усіх зусиль, щоб відбудувати після війни українські міста і села, котрі зазнали нищівних ударів з боку агресора, передає "Укрінформ".

 

19:23 Україна і Росія обмінялися військовополоненими у Запорізькій області. Як повідомив заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, з неволі вдалося визволити 86 українських військовослужбовців, зокрема, 15 жінок.

 

19:02 Президент Франції Еммануель Макрон прийняв у Єлисейському палаці міського голову Мелітополя Івана Федорова, який понад тиждень був у російському полоні.

 

 

 

18:40 Генеральний штаб ЗСУ повідомив у зведенні на 18:00, що росіяни при відступі з Бучі замінували приватні і комунальні будівлі:

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти нашої Держави. Продовжується відведення окремих підрозділів з території Київської та Чернігівської областей, а також перегрупування військ ворога, імовірно, для створення ударних угруповань на Слобожанському та Донецькому напрямках.

За наявною інформацією, на території республіки білорусь, у Гомельському республіканському науково-практичному центрі радіаційної медицини та екології людини, розміщено нібито “поранених” військовослужбовців збройних сил російської федерації, які отримали значні дози опромінення під час перебування у Чорнобильській зоні відчуження.

На тимчасово зайнятих окупантом територіях Запорізької області, в місті Енергодар, на території військової частини Національної гвардії України російські окупанти продовжують утримання осіб із числа місцевих жителів. Їх підозрюють у організації проукраїнських акцій та підготовці диверсій проти загарбників. Співробітники федеральної служби безпеки російської федерації проводять їх допити із застосування методів психологічного та фізичного тиску.

За наявною інформацією, в місті Токмак російськими окупантами 4 квітня планується проведення так званого референдуму. Зокрема, окупаційною адміністрацією вже проведено оповіщення місцевого населення про цей захід.

Місто Мелітополь тимчасово контролюється військовими та росгвардією ворога. Противник продовжує розміщення серед житлових кварталів артилерійських систем, з яких здійснює обстріли у запорізькому напрямку.

Окупанти не полишають ідеї запровадити навчальний процес у закладах освіти за своїми стандартами та російською мовою у квітні 2022 року.

Освітянам, які погодяться викладати навчальні предмети, обіцяють грошову винагороду. Також окупанти продовжують робити спроби роздачі так званої “гуманітарної допомоги” місцевим мешканцям. При цьому вони привласнюють українську гуманітарну допомогу, що прибуває з міста Запоріжжя.

У тимчасово зайнятому ворогом населеному пункті Щастя Луганської області усі спроби окупантів відновити роботу теплоелектростанції, яка зазнала значних пошкоджень внаслідок бойових дій, виявились марними, адже кваліфіковані фахівці залишили населений пункт.

В Станиці Луганській російські загарбники проводять пропагандистські заходи. Зокрема, працівники окупаційної адміністрації здійснюють роботу з малозабезпеченими сім’ями, що перебувають на обліку у соціальних службах, та роздають так звану “гуманітарну допомогу”.

При відході з міста Буча російські окупаційні війська здійснили мінування цивільних споруд, об’єктів інфраструктури та ділянок місцевості у межах населеного пункту.

Збройні Сили України у взаємодії з іншими складовими сил оборони дають гідну відсіч загарбнику та проводять контратаки на окремих напрямках, звільняючи українські міста і села.

 

18:17 На Гостомельській трасі український банкір Андрій Оністрат зафільмував автомобілі розбитої російської колони із трупами російських силовиків. Згідно з документами, то були бійці "омону" з Кемерового.

 

 

17:14 Інформаційні служби Міністерства оборони склали рейтинг найдорожчої російської техніки, знищеної або втраченої в Україні. Загальні втрати оцінюються у $10 млрд.

 

– Танк Т-90М "Владімір" вартістю до $3 млн;

– Самохідний зенітно-гарматний комплекс наземного і морського базування "Панцир" С-1 вартістю до $15 млн. Один із таких комплексів знищили у Баштанці на Миколаївщині; три – захопили;

– Гвинтокрил Ка-52 – вартість до $16 млн. Відомо про шість таких збитих гелікоптерів;

– Військово-транспортний літак Іл-76 вартістю $27 млн;

– Сучасний винищувач Су-35С вартістю $65 млн. Відомо про три такі знищені літаки;

– ОТРК "Іскандер-М" вартістю до $100 млн. 10 березня ЗСУ знищили дивізіон із 4 пусковими установками та 8 балістичними ракетами;

– Великий десантний корабель "Саратов" вартістю понад $100 млн. Знищений 24 березня у порту Бердянська.

 

16:59 Українське командування не планує послаблювати оборонних позицій у Києві, оскільки не виключає відновлення російського наступу. "Станом на зараз ми спостерігаємо, що російські підрозділи частково відводяться з території Київської, Чернігівської областей. Разом з тим, що саме у ворога є на меті – ми в подальшій перспективі прогнозувати не можемо, і це не дає нам підстави зменшувати рівень оборони наших міст, в тому числі і столиці. Ми маємо бути готовими до будь-якої ситуації”, – заявив на брифінґу речник Міністерства оборони Олександр Мотузяник, згідно з повідомленням "Укрінформу".

 

16:40 У підбитій російській техніці українські солдати знаходять іграшки, вудилища, пательні, велосипеди. 

 

Мартін Ровсон,

карикатура для The Guardian

 

16:14 Президент Росії Владімір Путін за п'ять минулих років 35 разів бачився у санаторії неподалік від Сочі з хірургом-онкологом Євґєнієм Селівановим. Про це йдеться у розслідуванні ресурсу "Проєкт", автори котрого порівняли графіки виїздів Путіна до Сочі із відрядженнями лікарів елітної державної лічниці. Селіванов написав дисертацію: "Особливості діагностики та хірургічного лікування хворих на рак щитоподібної залози похилого та літнього віку" – це може свідчити про вірогідний діагноз, від котрого потерпає Путін.

Про те, що президент РФ може мати проблеми із ділянкою горла, підтверджує й те, що він 59 разів ходив на прийоми до отоларинголога Алєксєя Щєґлова і 38 – до лора Іґоря Єсакова. Автори розслідування зазначають, що в 2012 році Путін мав травму спини, через що він потім кульгав і не міг тривалий час сидіти.

Загалом президент РФ одержимий станом свого здоров'я, а навіть практикує альтернативну медицину – приймає ванни у відварі рогів молодих оленевих. 

 

15:58 Командир полку "Азов" Денис Прокопенко спростував інформацію про те, начебто командири підрозділу намагалися евакуюватися із Маріуполя. "Редис" наголосив, що провідники першими виходять на поле бою і виходять звідти останніми. Він запевнив, що "азовці" роблять "усе можливе і неможливе", щоб захистити місто. Напередодні росіяни заявили про збиття двох гелікоптерів над Маріуполем; вони стверджували, що на борту намагалися втекти командувачі полку, а також іноземні військовики.

 

15:40 Верховна Рада на своєму засіданні у п'ятницю прийняла 21 закон:

 

№7210 — врегулювали питання забезпечення засобами реабілітації осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії РФ;

№4147 — створили якісну систему кваліфікацій для об’єктивного оцінювання якості людського капіталу, що надасть кожному право на працю та достойну винагороду;

№7209 — дозволити звільняти з військової служби вагітних та надати відстрочку чоловікам і жінкам, які мають неповнолітню дитину;

№7180 — спростили процедуру призначення командирів добровольчих формувань ТрО;

№7217 — удосконалили порядок комплектування й соцзабезпечення Сил ТрО ЗСУ та добровольчих формувань територіальних громад;

№7226 — вдосконалили порядок надання медичної допомоги військовослужбовцям в умовах воєнного стану;

№7229 — встановили винагороду за передачу Збройним Силам України бойової техніки держави-агресора: $1 000 000 — за бойовий літак; $100 000 — за танк;

№5542–1 — передбачили гарантії 100% відшкодування всіх вкладів у банках, які можуть бути ліквідовані під час війни;

№7232 — збільшили ставки прямих податків в 1,5 раза для компаній, які не виходять із ринку РФ;

№7234 — звільнили від оподаткування митними платежами операції із ввезення товарів для правоохоронних органів, Міноборони України, ЗСУ та інших військових формувань;

№7233 — забезпечили умови для виробництва спирту етилового денатурованого, біоетанолу, продукції хімічного й технічного призначення;

№7169 — уточнили коло резидентів РФ, до активів яких застосовуватиметься примусове вилучення об’єктів права власності в Україні;

№7198 — дали змогу громадянам отримувати компенсацію квадратними метрами за знищене та пошкоджене під час війни житло;

№7228 — захистили інтереси осіб у сфері інтелектуальної власності під час воєнного стану;

№7221 — спростили механізм отримання суб’єктами господарювання держкоштів на компенсацію збитків, пов’язаних із війною;

№7176 — забезпечили здійснення моніторингу загроз нацбезпеці України у сфері економіки для їх нейтралізації;

№7192 — уповноважили Кабмін визначати на період воєнного стану особливості оренди державного та комунального майна;

№7058 — визначили порядок укомплектування спеціалізованих прокуратур військовослужбовцями, їх забезпечення та соцзахисту;

№7172–1 — визначили процедуру та наслідки заборони проросійських партій в Україні;

№7214 — заборонили пропаганду російського неонацистського тоталітарного режиму, зокрема — використання символіки вторгнення;

№7236 — встановили юридично визначені межі кримінальної відповідальності за поширення інформації про переміщення міжнародної військової допомоги або розташування ЗСУ.

 

15:15 Генеральний штаб ЗСУ інформує у зведенні станом на 12:00, що місто Ізюм на Харківщині захопили російські війська. 

 

Російська федерація продовжує ведення повномасштабної збройної агресії проти України. Ворог продовжує завдавати систематичних ракетно-бомбових та авіаційних ударів по об’єктах критичної інфраструктури, будівлях органів державного управління та житлових кварталах українських міст.

Угруповання окупаційних військ здійснює перегрупування та, імовірно, зосереджує основні зусилля на проведенні наступальної операції у Східній операційній зоні.

Спостерігається часткове відведення підрозділів окупаційних військ з Поліського та Сіверського напрямків. Водночас ворог здійснює підготовку до переміщення додаткових підрозділів (резервів) Східного військового округу для ведення бойових дій на території України.

На Волинському напрямку підрозділи збройних сил республіки білорусь здійснюють заходи з посилення охорони білорусько-українського кордону.

На Поліському напрямку противник наступальних дій не проводив. Основні зусилля окупантів спрямовуються на ведення оборони зайнятих раніше рубежів, перегрупування та відведення військ на територію республіки білорусь для відновлення боєздатності. Для забезпечення відходу своїх підрозділів противник здійснює мінування місцевості та об’єктів інфраструктури, застосовує артилерію.

Підрозділами Збройних Сил України відновлено контроль над населеними пунктами Демидів, Димер, Литвинівка, Гаврилівка, Козаровичі, Жовтневе, Глибівка, Ясногородка, Талакунь, Сухолуччя, Липівка, Гавронщина, Маковище, Миколаївка, Хмільна.

На Сіверському напрямку противник продовжує блокування міста Чернігова. Водночас спостерігається переміщення військ Центрального військового округу до районів, що перебувають на малій відстані від державного кордону України.

Після відходу противника підрозділами Збройних Сил України взято під контроль населені пункти Рудня, Шевченкове, Бобрик, Стара Басань, Нова Басань, Макіївка, Погреби, Бажанівка, Володимирівка, Шняківка, Сальне, Софіївка, Гаврилівка.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати Харків та здійснювати артилерійські обстріли міста, на захоплених рубежах переходить до оборони, здійснює перегрупування військ для відновлення наступальних дій. Фіксується додаткове підвезення боєприпасів для артилерійських підрозділів.

На Ізюмському напрямку противник продовжує контролювати Ізюм та утримувати понтонні переправи через річку Сіверський Донець з метою забезпечення ведення наступальних дій. Протягом дня противник вів бойові дії у напрямку населеного пункту Мала Комишуваха, зупинений, успіху не має.

Імовірно, противник буде здійснювати посилення угруповання окупаційних військ на Ізюмському напрямку за рахунок окремих підрозділів 1-ї танкової та 20-ї загальновійськової армій.

На Донецькому напрямку ворог продовжує здійснювати вогневий вплив та штурмові дії на окремих напрямках. Продовжує завдавати авіаційних ударів по населених пунктах.

Основні зусилля зосереджує на взятті під контроль населених пунктів Попасна та Рубіжне, а також встановленні повного контролю над містом Маріуполь.

На Південнобузькому напрямку підрозділи окупаційних військ продовжують здійснювати вогневий вплив із застосуванням артилерії по позиціях наших військ. З метою покращення тактичного положення ворог намагався провести наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка.

 

14:53 У Міністерстві оборони України не підтвердили атаки на російській території. "Станом сьогодні українська держава здійснює оборонну операцію з відбиття збройної російської агресії на території України. І це зовсім не означає, що Україна повинна нести відповідальність за всі прорахунки і всі катастрофи, всі події, що відбуваються на території Російської Федерації", – сказав на брифінґу речник Міноборони Олександр Мотузяник, як повідомляє УНІАН.

 

83-літній дідусь Валентин у своїй хаті недалеко від Києва. Фото Reuters

 

14:24 Міністр закорднних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна все ще не отримала від Росії офіційної відповіді на українську пропозицію щодо підписання міжнародного договору про ґарантії безпеки. "Ми бачимо певні публічні коментарі, які лунають від російських офіційних осіб. Але ми чекаємо на повноцінну формальну відповідь Росії", – заявив голова МЗС на брифінґу у Варшаві, згідно з повідомленням "Укрінформу". Він додав, що з цієї відповіді стане зрозуміло, чи РФ продовжує триматися мови ультиматумів, чи ж вона нарешті перейшла до пошуку взаємоприйнятних рішень.

 

14:02 Число жертв унаслідок обстрілу Миколаївської військової адміністрації зросло до 28 загиблих, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

Містечко Іванків на Київщині святкує звільнення від окупації

 

13:46 Владіміра Путіна поінформували про обстріл гелікоптерами нафтобази в російському Бєлгороді. Речник Кремля Дмітрій Пєсков заявив, що ця пожежа – "безумовно, не те, що можна сприймати як створення умов, комфортних для продовження переговорів". 

 

13:11 Переговори України та Росії продовжилися в онлайн-форматі, тепер – із підключенням робочих підгруп, сказав журналістам радник із ОП Михайло Подоляк.

 

12:08 Згідно з оцінками Генерального штабу ЗСУ, загальні бойові втрати противника з 24.02 по 01.04 орієнтовно склали:

особового складу – близько 17 700 осіб,

танків – 625 од.,

бойових броньованих машин – 1751 од.,

артилерійських систем – 316 од.,

РСЗВ – 96 од.,

засобів ППО – 54 од.,

літаків – 143 од.,

гелікоптерів – 131 од.,

автомобільної техніки – 1220 од.,

кораблів /катерів – 7 од.,

цистерн із ПММ – 76 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 85 од.,

спеціальної техніки – 24 од.,

пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

Дані уточнюються.

 

Порівнюючи з учорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: особового складу – близько 200 ворогів, танків ‒ 11 од., бойових броньованих машин ‒ 16 од., артилерійських систем – 6 од., автомобільної техніки – 19 од., літаків – 8 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од., цистерн із ПММ – 1 од., спецтехніки – 2 од.

 

За час війни знищено задіяної у вторгненні техніки:

52,1% танків (з них 4,2% за минулий тиждень),

60,4% бойових броньованих машин (з них 3,8% за минулий тиждень),

19,8% артилерійських систем (з них 1,4% за минулий тиждень),

43,3% літаків (з них 7,9% за минулий тиждень),

54,6%  гелікоптерів (з них 1,7% за минулий тиждень).

 

11:34 Радник із ОП Михайло Подоляк не підтримає законопроєкту про заборону діяльності Церкви Московського патріархату в Україні й запевняє, що позиції УПЦ МП і РПЦ не співпадають: "УПЦ іншу позицію зайняла", – сказав він телеканалу "Україна 24". "Я попросив би, щоб люди не спекулювали на цьому, тому що ми можемо отримати конфлікт внутрішній, а нам сьогодні єдність, яку продемонструвала Україна всьому світу, набагато принциповіша і набагато важливіша", – заявив Подоляк.

 

11:03 Керівники шкільних і дошкільних закладів Мелітополя написали заяви про звільнення, протестуючи проти співпраці з окупантами, повідомив міський голова Іван Федоров.

 

10:49 Всесвітня асоціація організацій, що експлуатують атомні електростанції, перевела "Енергоатом" разом з усіма станціями й атомними енергоблоками до Паризького центру ВАО АЕС. Від 1989 року українські атомні електростанції входили до Московського центру організації.

 

Постійний представник України ООН Сергій Кислиця взявся читати книжку "Що не так з дипломатією?" під час виступу російського представника на засіданні Радбезу

 

10:20 Російські війська під час своїх атак зруйнували щонайменше шість зерносховищ на сході України, пише Reuters. Зі слів джерел в уряді США, війна в Україні матиме значний вплив на глобальний продовольчий ринок. 

 

09:55 Австралія надішле до України панциромобілі Bushmaster. Про це заявив прем'єр-міністр Скотт Моррісон, згідно з повідомленням SkyNews. Голова уряду зазначив, що його країна надасть ці броньовики за запитом Президента України Володимира Зеленського, який напередодні виступив в австралійському парламенті й висловив прохання власне про "бушмастери".

 

Переселенці з України на польському кордоні у Шегинях. Фото Reuters

 

09:12 Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо виступив за виключення Росії із G20. "Очевидно, що ми не можемо у G20 вести справи звично. Якщо Владімір Путін сидітиме з нами за одним столом, нам буде дуже складно, а для G20 – дуже непродуктивно", – сказав Трюдо.

 

08:40 Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола вирушила до Києва. Вона опублікувала у twitter своє фото на тлі потяга "Укрзалізниці" і прокоментувала: "На шляху до Києва".

 

 

08:14 У російському місті Бєлгород зранку в п'ятницю спалахнула пожежа на нафтобазі, котра належить "Роснєфті". Як свідчить відео з камер спостережень у місті, сховища обстріляли гелікоптери. Губернатор області Вячєслав Ґладков повідомив, що по нафтобазі завдано авіаудару "з двох гелікоптерів Збройних Сил України, які зайшли на територію Росії на низькій висоті".

 

 

Російське Міноборони та особисто Путін багато разів заявляли про повне знищення української авіації, аж виявилось, що українська авіація громить росіян прямо у великому місті, обласному центрі, через який проходить логістика західного округу ЗС РФ.

Юрій Бутусовголовний редактор видання Цензор.НЕТ

 

07:51 Генеральний штаб ЗСУ зазначає у зведенні, що росіяни покидають територію України на цивільних автомобілях, викрадених в українців.

Спостерігається продовження часткового відведення підрозділів російських окупаційних військ з півночі Київської області в бік державного кордону з республікою білорусь. Фіксується рух змішаних колон техніки різної кількості. У складі колон також цивільні транспортні засоби (вантажівки, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі), що були викрадені російськими загарбниками під час тимчасового зайняття територій. Крім того, противник здійснює вивезення майна, що було награбоване.

На тимчасово зайнятих територіях ворог продовжує свої протиправні дії, обмежуючи рух цивільного населення, використовує будинки та квартири місцевих жителів для розміщення особового складу, утримуючи в заручниках місцевих мешканців та активістів. Триває мародерство та вчинення насильства стосовно громадян України.

В окремих районах, тимчасово зайнятих ворогом, окупанти намагаються змусити підприємців до переходу на розрахунок за товари та послуги у російських рублях.

Угрупованням Об’єднаних сил на Донецькому та Луганському напрямках за добу відбито 7 ворожих атак. Наші воїни знищили 3 танки, 2 бронетранспортери, 2 одиниці автомобільної техніки та 2 артилерійські системи. Також збито БПЛА типу “Орлан-10”.

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

Разом переможемо! Слава Україні!

 

06:42 Залишаючи ЧАЕС, росіяни викрали комп’ютери, чайники, кавоварки, контейнери з майном, котрі були на атомній станції. Вони також розграбували готель, розташований поруч із АЕС, – винесли кухонний посуд, виделки, ложки та сервізи. Про це повідомив Євген Крамаренко, голова Державного агенства з питань управління зоною відчуження.

 

05:25 Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила в інтерв'ю CNN, що її країна підтримала санкції проти Росії. "Ми беремо участь у всіх видах міжнародних фінансових санкцій, і це направду щось значить для фінансового сектору Грузії", – сказала вона.

 

02:33 60-та окрема піхотна бригада та 4-й танковий батальйон 17-ої окремої танкової бригади визволили одинадцять сіл на Херсонщині: Нововоронцовка, Мала Шестерня, Новогригорівка, Тополине, Князівка, Краснівка, Свободне, Кам’янка, Пригір’я, Кочубєївка, Орлове, поінформувало угруповання військ "Південь".

 

 

01:21 Президент України Володимир Зеленський повідомив у зверненні про позбавлення звань генералів ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова та ексначальника УСБУ Херсонщини Сергія Криворучка. "Ті військовослужбовці вищого офіцерського складу, яким щось завадило визначитися, де їхня Батьківщина, які порушують військову присягу, дану на вірність українському народу щодо захисту нашої держави, її свободи та незалежності, неодмінно будуть позбавлені, відповідно до статті 48 Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, вищих військових звань. Випадковим генералам з нами не по дорозі!" – прокоментував Зеленський.

На північ від Києва, на Чернігівському напрямку, в Сумській області триває вигнання окупантів. Вони й самі усвідомлюють, що більше не витягують тієї інтенсивності бойових дій, яку могли забезпечувати в першій половині березня.

Але й ми повинні усвідомлювати те, що для російських військових – це частина їхньої тактики. Все це не просто так. Ми знаємо їхні задуми. Знаємо, що вони планують і що вони роблять. Знаємо, що вони забираються з тих напрямків, де ми їх бʼємо, щоб зосередитися на інших, дуже важливих. На тих, де нам може бути складно.

Тому дуже важливо для усіх проявляти стриманість. Стриманість в емоціях. Стриманість у переживаннях. Ми всі однаково хочемо перемоги. Всі однаково!

Але попереду будуть битви. Ще треба пройти дуже складний шлях, щоб ми отримали все те, чого прагнемо.

 

Ситуація на Південному напрямку та на Донбасі залишається вкрай складною.

Загарбники направляють свій хворий креатив на тимчасово окуповані райони Херсонської області. Намагаються організувати там якісь свої незрозумілі структури, намагаються придумати, як закріпити там свою присутність.

 

Також на Донбасі, у Маріуполі, на Харківському напрямку російські війська накопичують потенціал для ударів. Потужних ударів. Будемо захищатися. Будемо робити все, що зможемо, щоб зупинити окупантів і очистити нашу землю від їхніх злих і безглуздих химер.

 

Володимир Зеленський,

Президент України

 

00:41 Президент Джо Байден заявив – США мають певні свідчення про те, що Путін ізолювався і репресує своїх радників. "Є багато спекуляцій, але здається, що він – не можу казати цього з цілковитою впевненістю – самоізолювався. І є певні ознаки, котрі свідчать про те, що він... гм... звільнив або замкнув деяких своїх радників", – заявив Байден, відповідаючи на питання CNN

 

00:40 Оперативна інформація Генштабу Збройних Сил України станом на початок 37-ої доби війни:

Ворог, зазнавши значних втрат в особовому складі та техніці, не досяг успіху у блокуванні та захопленні міста Києва. Окупанти були вимушені тимчасово відмовитися від виконання зазначеного завдання.

Противник продовжує посилення угруповань військ за рахунок підрозділів зі складу Східного воєнного округу. Намагається сформувати окупаційні адміністрації в межах тимчасово захоплених районів Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей.

З врахуванням зазначеного, найближчим часом, противник, імовірно, намагатиметься зберегти військову присутність з веденням бойових дій у південних та східних регіонах України.

На Волинському напрямку без змін.

На Поліському напрямку ворог здійснює перегрупування військ. Вивів на територію республіки білорусь до 5-ти БТГр. Після відновлення боєздатності виведених підрозділів очікується їх переміщення на інші напрямки.

На Сіверському напрямку окупанти здійснюють відведення частини військ під прикриттям окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує блокувати місто Харків, здійснює артилерійські обстріли з метою знищення інфраструктури та житлових кварталів міста. У районі на південь від міста Ізюм намагається зломити спротив Українських захисників, витіснити підрозділи Сил оборони із займаних позицій та продовжити наступ у напрямку на Слов’янськ. Успіху не має.

На Донецькому напрямку противник активних наступальних дій не проводив. Ворог зосередився на продовженні штурму міста Маріуполя. Здійснив нарощування угруповання 58-ї загальновійськової армії за рахунок введення до його складу БТГр, що була створена з переміщених з 7-ї військової бази (Абхазія) військовослужбовців.

На Південнобузькому напрямку противник намагався здійснити наступальні дії у напрямку населеного пункту Олександрівка Миколаївської області.

Угруповання Сил оборони продовжує вести оборонну операцію на Східному, Південно-Східному та Північно-Східному напрямках.

Продовжується вогневе ураження противника, який розосереджений в районі населених пунктів Ізюм, Кам’янка, Тихоцьке, з метою недопущення його подальшого просування в напрямках населених пунктів Слов’янськ та Барвінкове.

Відбито спроби обходу противником позицій наших військ в районах населених пунктів Попасна та Новотошківське.

Силами 36-ї окремої бригади морської піхоти, спільно з підрозділами інших складових сил оборони України, утримується кругова оборона міста-героя Маріуполя.

Відбито наступ противника в районі населеного пункту Мар’їнка.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва продовжує вести ударно-пошукові дії на Житомирському та Ніжинському напрямках.

На інших напрямках проводиться стабілізаційна операція, виконуються завдання територіальної оборони.

Сили оборони України продовжують успішно виконувати поставлені завдання, переслідують ворога, що відходить, проривають оборонні позиції окупантів та поступово звільняють українські землі.

 

00:11 Голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай закликав мешканців евакуюватися з області. Він наголосив на тому, що російська армія перекидає додаткові війська на напрямок Донбасу. Гайдай застеріг, що інтенсивність обстрілів зростатиме з кожним днем. 

 

01.04.2022