21-й день війни Росії в Україні. Хроніка

00:02 Міністр оборони Британії Бен Воллес підтвердив передачу Збройним Силам України переносних зенітно-ракетних комплексів Starstreak. "Вони відправляться на театр воєнних дій”, – сказав Воллес, згідно з повідомленням BBC.

 

23:54 Італійська влада заарештувала будівельний комплекс на середземноморському острові Сардинія, третина котрого належить російському бізнесмену Петру Авену.

 

23:16 У кількох білоруських містах чутно звук вибухів на тлі гуркоту авітехніки. Telegram-канал Беларускі Гаюн згадує про кілька осередків вибухів.

 

 

23:11 По місту Сарни, що недалеко від білоруського кордону на Рівненщині, влучили ракети, повідомив міський голова Руслан Серпенінов. 

 

22:50 Міністр оборони Олексій Резніков заявив про те, що найскладнішим на фронті є становище на сході та на півдні. Водночас він констатував, що українським воякам щораз частіше вдається виходити у контратаки. "Кремль вже не в змозі приховати, що нищівних втрат зазнали підрозділи повітряно-десантних військ РФ. Окремі частини з Костроми, Камишина, Улан-Уде та інших регіонів уже колективно штурмують пекло", – заявив Резніков. Голова Міноборони констатував, що росіяни практикують "державний тероризм". "За 20 днів підтверджено загибель 103 українських дітей, яких вбили російські загарбники. Росіяни знищили та пошкодили понад 400 навчальних закладів та понад 100 українських лікарень, тисячі житлових будинків. Проти Маріуполя чинять справжній акт геноциду. Це безумство оскаженілих маніяків", – обурився Резніков.

 

22:29 Чотири російські танки застрягли в заболоченому полі на Сумщині. Генеральний штаб поширив відео від місцевого мешканця із коментарем: "Втарая армія в мірє" – бутафорія. Це б могла бути казка "Про Івана Дурака, чотири танки і Водяного", наприклад. Або – "Дядько Чернозем і дубові листочки". Але, на наше щастя, це реальність".

 

21:42 Міністерство закордонних справ України назвало воєнним злочином атаку Росії на будівлю Маріупольського драматичного театру, котрий слугував притулком для місцевих мешканців. "Режим Путіна вже давно перетнув межу людяності. Українські дипломати докладуть максимальних зусиль, щоб кожна людина, причетна до цього, та сотні інших злочинів проти українців, була покарана", – йдеться у заяві МЗС. У міністерстві звернули увагу на те, що цей злочин був скоєний у той час, коли президент Міжнародного суду ООН зачитувала наказ, який зобов'язав Росію негайно припинити всі військові дії на території України. "Закликаємо міжнародне співтовариство посилити санкційний тиск на Росію, щоб зупинити звірства російської армії в Україні, а також продовжувати надавати нашій державі підтримку для захисту українського народу", – йдеться у заяві МЗС.

 

21:14 Українські сили спалили ударом артилерії понад десять автомобілів із паливом для російської армії під Черніговом. "Склад боєприпасів та більше 10 паливозаправників орків на Чернігівщині зустрівся із майстрами ландшафтного дизайну", – прокоментували у командуванні "Північ".

 

 

20:50 Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний оприлюднив відео артилерійського удару ЗСУ по командному пункту росіян на Київщині. Внаслідок атаки знищено близько десятка одиниць техніки РФ.

 

20:11 Президент США Джо Бадейн підписав указ про надання Україні додаткової військової допомоги на суму в $800 млн. "Цей новий пакет сам по собі – надання безпрецедентної допомоги Україні. Він містить 800 зенітних систем, щоб українські військові могли продовжувати зупиняти літаки та гелікоптери, які атакують їх людей, та захищати український повітряний простір. На прохання Президента Зеленського ми визначили та допомагаємо Україні придбати додаткові системи протиповітряної оборони більшої дальності та боєприпаси для цих систем", – сказав Байден, як повідомляє "Голос Америки". Білий дім зазначає, що цей пакет допомоги містить також 2000 пританкових систем "Джавелін", 1000 одиниць легкої бронебійної зброї та 6000 бронебійних систем AT-4; 100 тактичних безпілотних літальних систем; 100 гранатометів, 5000 гвинтівок, 1000 пістолетів, 400 кулеметів і 400 рушниць; понад 20 мільйонів набоїв стрілецької зброї та гранатометів і мінометів; 25 000 комплектів бронежилетів і 25 000 шоломів. "Я хочу бути чесним, це може бути довга і важка битва. Але американський народ буде твердо підтримувати народ України перед обличчям аморальних і неетичних атак Путіна на мирне населення", – сказав Байден.

 

19:41 У Вінницькій обласній раді саморозпустилася фракція "ОПЗЖ". На такий же крок пішла фракція у Херсонській міській раді. 

 

19:12 Міського голову Мелітополя Івана Федорова звільнили з полону. Як повідомив заступник керівника ОП Кирило Тимошенко, його вивезли на безпечну територію під час спецоперації. Подробиці поки що не розголошують.

 

19:01 Радник керівника ОП Михайло Подоляк стверджує, що пункти плану, опубліковані виданням The Financial Times, – то не компроміс делеґацій, а "чернетка, котра демонструє запит російської сторони". "Українська сторона має свої позиції. Єдине, що ми підтверджуємо на цьому етапі, – це припинення вогню; виведення російських військ та гарантії безпеки від низки країн", – написав Подоляк у twitter.

 

Згідно з інформацією газети The Financial Times, проєкт угоди, котру обговорюють українська та російська делеґації, складається із 15 пунктів. Цей документ передбачає відмову офіційного Києва від амбіцій щодо вступу до НАТО, а також декларує обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи іноземне озброєння. В обмін Україна хоче отримати захист від союзників – США, Великої Британії, Туреччини та інших. У цих домовленостях також ніби має йтися про обмеження граничної чисельності Збройних Сил України.

 

18:29 Росіяни розбомбили будівлю драматичного театру в центрі Маріуполя, де був пункт надання гуманітарної допомоги і де був прихисток для містян. "На теперішній час невідома кількість загиблих та поранених. Багато маріупольців ховались у театрі з маленькими дітьми. Цей театр був прихистком, в якому рятувались від безперервних обстрілів жителі блокадного Маріуполя", – поінформував полк "Азов".

 

Інформацію про обстріл підтвердив народний депутат маріуполець Сергій Тарута. "Драматичний театр – рашисти скинули надпотужну бомбу. Там ховалась від обстрілів величезна кількість містян, скільки під завалами загиблих – невідомо. Зараз йдуть жорстокі бої. Ніхто не може дістатися до завалів, ми не знаємо, чи є вцілілі. І найстрашніше – не можемо їх з-під завалів дістати. Багато маріупольців ховались в театрі з маленькими дітьми! Бомбосховище також засипано, там також люди, дітки!" – описав Тарута. 

 

 

18:09 Згідно з інформацією газети The Financial Times, проєкт угоди, котру обговорюють українська та російська делеґації, складається із 15 пунктів. Цей документ передбачає відмову офіційного Києва від амбіцій щодо вступу до НАТО, а також декларує обіцянку не розміщувати іноземні військові бази чи іноземне озброєння. В обмін Україна хоче отримати захист від союзників – США, Великої Британії, Туреччини та інших. У цих домовленостях також ніби має йтися про обмеження граничної чисельності Збройних Сил України.  

 

Сьогодні мало бути лідером нації. Сьогодні потрібно бути лідером світу. Бути лідером світу – означає бути лідером миру. Мир у вашій країні більше не залежить тільки від вас і вашого народу. Це залежить від тих, хто поруч, від тих, хто сильний. Сильний – не означає великий. Сильний – сміливий і готовий боротися за життя своїх громадян і громадян світу. За права людини, за свободу, за право жити гідно і померти, коли прийде твій час, а не коли цього хоче хтось інший, твій сусід. Сьогодні український народ захищає не лише Україну – ми боремося за цінності Європи та світу, жертвуючи своїм життям в ім’я майбутнього. Тому сьогодні американський народ допомагає не лише Україні, а й Європі та всьому світу зберегти життя планети, зберегти справедливість в історії.

Мені майже 45 років. Мій вік зупинився, коли перестали битися серця понад 100 дітей. Я не бачу сенсу в житті, якщо воно не може зупинити смерть. І це моя головна місія як мідера мого народу – величних українців. І як лідер нації я звертаюся до президента Байдена. Ви лідер нації, вашої величної нації. Бажаю вам бути лідером світу. Бути лідером світу означає бути лідером миру.

 

Володимир Зеленський,

виступ у Конгресі США

 

17:48 Міжнародний суд ООН наказав Росії негайно зупинити військові операції, початі 24.02.2022 на території України, а також припинити будь-яке просування збройних сил РФ та підтримуваних нею нерегулярних сил українською територією. "Це саме те, чого вимагала Україна. Ми отримали все, що просили", – прокоментував міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Голова МЗС наголосив, що таке рішення "на найвищому юридичному рівні" констатує факт вторгнення Росії та визначає, що безпідставна агресія Росії має припинитися; рішення суду стане точкою відліку для інших юридичних та політичних оцінок російської агресії. "Сьогоднішнє рішення – акт справедливості щодо українського народу", – заявив Дмитро Кулеба.

 

 

Як розповів український правник Микола Гнатковський, суд в Гаазі відхилив побажання Росії закрити справу. Судді також відкинули російський аргумент, начебто розпочати війну було виправдано через "геноцид народу Донбасу". "Збройний напад не може прикриватися звинуваченнями жертви агресії у геноциді. Суд не має жодних доказів на підтвердження тверджень Росії про геноцид на території України", – пояснив Гнатковський.

 

Рішення підтримали всі судді, крім представника Росії та Китаю. 

 

16:41 Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що дебати довкола так званого "нейтралітету" України не слід трактувати як поступку. Про це він сказав у інтерв'ю CNN, коментуючи вівторкову заяву Володимира Зеленського про те, що Україну не беруть до НАТО і що офіційний Київ розчарований Альянсом. "Не думаю, що це поступка. Думаю, передовсім це відтворення реалій, що навіть до російської агресії Україна не ввійшла би до НАТО назавтра. Понад те, ми усвідомлюємо, що слова Путіна про його стурбованість сфокусованості України на вступі в НАТО були неправдивими. То брехня", – сказав Блінкен. Державний секретар США наголосив, що Росія має іншу мету – "заперечити незалежність України".

 

16:29 Російські бойовики обстріляли із "Градів" цивільну колону під час евакуації з Маріуполя до Запоріжжя, повідомляє Міністерство оборони. Згідно з попередньою інформацією, є загиблі.

 

 

16:09 Україна об'єднала свою енергетичну систему із європейською – у середу оператор української електричної мережі НЕК "Укренерго" разом з європейськими колегами здійснив останні кроки для того, щоб Україна, як каже Володимир Зеленський, стала членом "енергетичного Євросоюзу". "Тепер наша електроенергія тече в ЄС, а європейська – в Україну", – привітав Зеленський у Twitter. "Наша енергосистема тепер стане стабільнішою та стійкішою до викликів. Ми зможемо отримувати електроенергією та зберегти нашу енергосистему навіть за подальших пошкоджень агресором нашої енергетичної інфраструктури. Ми стаємо енергетично незалежними. Це історичний день для енергетики нашої країни", – прокоментував прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

15:50 Президент України Володимир Зеленський виступив перед Конгресом Сполучених Штатів Америки і закликав захистити українське небо. "Ми просимо про відповідь. Про відповідь від світу. Про відповідь на терор. Хіба це завелике прохання? Створити над Україною безпольотну зону – це врятувати людей. Гуманітарну безпольотну зону", – звернувся голова держави. Зеленський зауважив, що у великій історії США теж були темні сторінки, котрі дозволять американцям зрозуміти український народ, – він нагадав про повітряний напад на Перл Гарбор у грудні 1941-го, "коли небо почорніло від літаків", і про трагедію 11 вересня 2001 року. "Росія перетворила українське небо на джерело смерті. Для тисяч людей", – сказав Президент, згідно з повідомленням аґенції "Укрінформ". Зеленський додав: якщо це прохання є занадто великим, то Україна просить про альтернативу. "Ви знаєте, яких захисних систем ми потребуємо. С-300 та інші подібні системи. Ви знаєте, наскільки багато залежить на полі бою від здатності застосувати авіацію. Потужну авіацію. Для захисту своїх людей. Своєї свободи. Своєї землі. Літаки, які можуть допомогти Україні, які можуть допомогти Європі", – звернувся він.

 

 

15:31 Реактивна артилерія 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади знищила російську понтонну переправу у зоні бойових дій і оприлюднила відеозапис удару. Перші кадри – відзняті дроном позиції російської техніки для понтонної переправи, котра намагалася замаскуватися між деревами на узліссі. Затим артилерія накриває ворога із реактивних систем залпового вогню "Град". Останні кадри: відзняті дроном наслідки ураження – палаюча російська техніка.

 

15:07 Із флагштока перед офісом Ради Європи у Страсбурзі зняли прапор Росії.

 

 

13:54 Віцепрем’єр-міністр Польщі з безпекових питань, лідер правлячої партії “Право і справедливість” Ярослав Качинський вважає, що в Україні слід розгорнути миротворчу та гуманітарну місію НАТО. “Потрібна миротворча та гуманітарна місія, підготовлена ​​НАТО і, можливо, іншими організаціями, але яка діятиме під збройним захистом і проходитиме на території України”, – сказав Качинський на пресовій конференції в Києві. Він підкреслив, що Україна є суверенною державою, і якщо вона погодиться на таку місію, то цього буде достатньо у світлі міжнародного права, і то не буде якимсь casus belli, передає "Укрінформ".

 

13:25 У середу вранці росіяни обстріляли в Чернігові людей, які стояли в черзі по хліб. Внаслідок обстрілу загинуло щонайменше десятеро людей, повідомляє "Суспільне".

 

13:11 На телеканалі "Україна 24" у рядку повідомлень прокрутили фейкове звернення від імені Президента України Володимира Зеленського про складення повноважень і заклик скласти зброю. Такий самий фейк опублікував і інтернет-сайт "Сьогодні", пов'язаний із телеканалом. "Стрічку телеканалу "Україна 24" і "Сьогодні" зламали ворожі гакери і транслюють звернення Зеленського про нібито капітуляцію. Це фейк! Друзі, ми неодноразово про це попереджали", – заявили на телеканалі.

 

 

 

У рядку, котрий крутили в телеетері, йшлося: "Любі Українці! Шановні захисники! Бути президентом виявилося не так вже й легко. Я змушений ухвалювати складні рішення. Спочатку я вирішив повернути Донбас. Настав час глянути у вічі. Не вийшло. Стало тільки гірше. Значно гірше Більше нема ніякого завтра. Принаймні в мене. І тепер я ухвалив рішення попрощатися з вами. Я раджу вам скласти зброю і повернутися до своїх сімей. На цій війні не варто помирати. Я раджу вам жити, і я збираюся зробити те саме", – цитує Hromadske.

 

Президент України Володимир Зеленський записав звернення в дворі офісу Президента, аби спростувати фейк. "Щодо останньої дитячої провокації, що я ніби пропоную скласти зброю. Я можу пропонувати скласти зброю лише військовикам РФ і повертатись додому. А ми вже вдома: ми захищаємо своїх дітей, свої сім'ї. Жодну зброю ми не збираємось складати до нашої перемоги", – сказав Зеленський.

 

12:40 Радник Офісу президента України Михайло Подоляк у зв'язку із коментарем члена російської делегації в переговорах Медінского про позицію України щодо «австрійського» та «шведського» варіанту нейтралітету зробив заяву:

«Безумовно, ми розуміємо спробу наших партнерів залишитись ініціативною стороною у переговорному процесі.

Звідси слова про шведську чи австрійську моделі нейтралітету.

Але Україна зараз перебуває у стані прямої війни з РФ. Тому модель може бути лише "українською" і лише про юридично вивірені "гарантії безпеки".

І жодних інших моделей чи варіантів. Що це означає? По-перше, абсолютні гарантії безпеки. Дійсні, а не протокольні чи будапештські.

А це означає, що сторони-підписанти гарантій не стоять осторонь у разі нападу на Україну, як сьогодні. Але беруть активну участь на стороні України у конфлікті та офіційно забезпечують негайне постачання нам необхідного обсягу зброї.

І по-друге, Україна більше не хоче залежати від бюрократичних процедур, які дозволяють або не дозволяють закривати небо від тих самих крилатих ракет. Нам потрібні прямі та жорсткі гарантії того, що небо обов'язково буде закрите.

Додам, що Україна ніколи не була мілітарною державою, яка нападала чи планує нападати на сусідів. На відміну від цих сусідів.

Саме тому сьогодні Україна хоче мати справді потужний пул союзників із чітко прописаними гарантіями безпеки».

 

12:27 Помічник президента Росії Владімір Медінскій заявив, що на переговорах із Україною порушується питання про граничну чисельність Збройних Сил України. "Збереження і розвиток нейтрального статусу України, демілітаризація України – обговорюється цілий комплекс питань, пов'язаних із розміром української армії", – сказав він, згідно з повідомленням "РІА Новості". З його слів, для Росії ключовими є питання про статус Криму і Донбасу, російську мову і денацифікацію. "Тема денацифікації і посилення покарання за героїзацію нацизму, неонацизму, екстремізму на їх основі надалі є важливим пунктом", – сказав Медінскій.

 

12:10 Британське міністерство оборони опублікувало нові висновки про війну в Україні на основі даних розвідки:

• Російські війська з усіх сил намагаються подолати виклики, перед якими вони постали в Україні.

• Російські війська, як і раніше, значною мірою прив’язані до мережі українських доріг. Вони демонструють небажання маневрувати на бездоріжжі. Те, що українські війська зруйнували мости, відіграло ключову роль у гальмуванні просування Росії.

• Неспроможність Росії отримати контроль над повітряним простором України різко обмежила її здатність ефективно використовувати повітряні маневри. Це ще більше обмежує можливості росіян.

• Збройні Сили України вміло використали відсутність маневрів у росіян, зірвавши просування і завдавши значних втрат силам вторгнення.

 

11:54 Український дипломат, колишній посол України у США Валерій Чалий заявив, що переговорна група під час перемовин із Росією погоджується не просто на нейтральний статус, а й на роззброєння (котре Росія називала "демілітаризацією") і навіть на визнання окупованих територій. "На жаль, на тих переговорах з Росією, результати яких нам потім пропонують всім почути, вже питання вирішене, наскільки я розумію. Там уже зафіксована зовсім інша позиція України – так званий нейтралітет. Йдеться про роззброєння. Далі йдеться про віддачу території. Це вже лежить проєктом на папері. Тому я зараз мовчати не буду", – сказав Чалий в етері "Радіо НВ". Дипломат певен, що це може підірвати становище в Україні зісередини. "Це буде велика помилка, якщо спочатку прийняти якісь рішення у закритому режимі, а потім намагатися нав’язати це українському народові. Якщо це не буде сприйматися, то тоді буде катастрофа. Тоді буде зірвана Україна зсередини – те, що хоче зараз зробити Путін", – застеріг пан Валерій. 

 

11:35 Згідно з попередніми розрахунками, на відновлення України після війни знадобиться $565 мільярдів, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

 

11:18 Російські війська намагалися захопити третю з українських атомних станцій – Південноукраїнську АЕС. Про це розповів в.о. голови "Енергоатому" Петро Котін в інтерв'ю NV.ua. "Там було підірвано два мости, щоб вони не пройшли. І наші військові прийняли бій та відкинули за Миколаїв. У них нічого не вийшло", – розповів він.

 

11:07 Під час нічних бомбардувань у Вінниці росіяни обстріляли телевежу, повідомляє Держспецзв'язку. Наразі в місті немає ефірного мовлення. 

 

10:35 Оперативне командування "Північ" повідомило, що вночі недалеко від Чернігова збили російський літак.

 

10:23 Повітряні сили України вдосвіта у середу збили два винищувачі Су-30, котрі намагалася атакувати одне із селищ в Одеській області. Пілоти катапультувались і вслід за літаками впали в Чорне море.

 

10:14 Радник керівника ОП Михайло Подоляк повідомив, що на низці оперативних напрямків відбувається контрнаступ ЗСУ. "Це кардинально змінює диспозиції сторін", – написав Подоляк у Twitter.

 

10:10  Генеральний штаб ЗСУ повідомив про орієнтовні загальні бойові втрати противника з 24.02 по 16.03:

особового складу – близько 13 800 осіб,

танків ‒ 430 од.,

бойових броньованих машин  ‒ 1375 од.,

артилерійських систем – 190 од.,

РСЗВ – 70 од.,

засобів ППО – 43 од.,

літаків – 84 од.,

гелікоптерів – 108 од.,

автомобільної техніки – 819 од.,

кораблів /катерів – 3 од.,

цистерн з ПММ – 60 од.,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 11 од.,

спеціальної техніки – 10 од.

Дані уточнюються. Підрахунок ускладнюється високою інтенсивністю бойових дій.

 

Порівнюючи з вчорашньою оцінкою, бачимо, що значне зростання добових втрат ворога: танків ‒ 26 од., бойових броньованих машин ‒ 96 од., артилерійських систем – 40 од., РСЗВ – 6 од., засобів ППО – 7 од., автомобільної техніки – 179 од., літаків – 4 од., гелікоптерів – 13 од., БПЛА оперативно-тактичного рівня – 2 од., спеціальної техніки – 10 од.

 

09:59 Юрій Бутусов підтвердив факт знищення у Чорнобаївці російської техніки в аеропорті. З його слів, спалено принаймні сім гелікоптерів.

 

 

 

09:36 Президент України Володимир Зеленський підписав указ про відзначення державними нагородами 139 військовослужбовців Збройних Сил України, які відзначилися в обороні нашої держави; 32 з них – посмертно. Також підписав указ про присвоєння звання Герой України з удостоєнням ордена “Золота Зірка”. 

 

Звання Герой України надано: 

Полковнику Гудзю Валерію Федоровичу. Посмертно. За героїчну оборону Попасної в Луганській області.

Полковнику Котенку Сергію Леонідовичу. Посмертно. Завдяки його мужнім діям та особистій рішучості було знищено кілька колон ворожої техніки.

Полковнику Мариняку Олександру Мирославовичу. Посмертно. Завдяки його рішучості під час оборони Київської області знищено велику кількість солдатів противника, скупчення паливозаправників та ворожої техніки.

Майору Сбитову Павлу Олеговичу. Посмертно. Завдяки його професіоналізму та рішучим діям було організовано знищення декількох крупних підрозділів ворога.

Старшому лейтенанту Дозірчому Дмитру Леонідовичу. Його ефективні дії при обороні Херсонської області дали змогу нашим силам вийти з оточення і продовжити боротьбу.

Старшому лейтенанту Сидунцю Володимиру Володимировичу. Завдяки його діям знищено дивізіон російських “Іскандерів”.

 

09:03 Вночі російські сили атакували із повітря Бердичів. Як повідомило видання "РІО Бердичів", у місті пролунало декілька вибухів.

 

08:48 На Київщині Збройні Сили України розгромили колону російської техніки. Відео артилерійської атаки оприлюднив Гештаб ЗСУ. 

 

08:18 На залізничному вокзалі Запоріжжя-2 пролунав вибух. Про це повідомив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв. З його слів, природа вибуху наразі не з'ясована. Він закликав не панікувати і не поширювати фото з місця подій.

 

00:27 У вівторок неподалік від Херсона в районі аеродрому при селі Чорнобаївка місцеві мешканці фільмували велетенські клуби чорного диму: після удару загорілася російська техніка. По опівночі Генштаб ЗСУ повідомив: "Унаслідок ефективної роботи підрозділів Сил оборони України в районі Чорнобаївки ворог втратив сім бойових вертольотів".  

 

 

00:02 Парламентська асамблея Ради Європи, попри спроби Москви уникнути покарання, ухвалила рішення про вигнання РФ, а також закликала надати Україні засоби захисту повітряного простору, повідомляє "Європравда". Рішення ухвалене одноголосно: за проголосувало 216, проти – жодного голосу, утрималися – 3. Під час розгляду резолюції надійшло повідомлення про те, що Росія, зрозумівши неуникність свого виключення, подала до Страсбурга заяву про самостійний вихід. "Але це не зупиняє наших планів, не перериває процедуру", – прокоментував цю спробу президент ПАРЄ.

 

16.03.2022