П'ятнадцятий день війни Росії в Україні

00:13 Президент України Володимир Зеленський пригрозив Росії жорсткими заходами у відповідь на можливе застосування хімічної зброї. "Вони звинувачують нас... Знову – нас! Начебто ми розробляємо біологічну зброю. Начебто готуємо хімічну атаку. Мене це дуже тривожить, бо ми неодноразово упевнювалися: хочеш дізнатися про плани Росії – подивися, в чому Росія обвинувачує інших... Я Президент адекватної країни і адекватного народу. І батько двох дітей. І жодної хімічної чи будь-якої іншої зброї масового ураження на моїй землі не розробляли. Весь світ це знає. Ви це знаєте. І якщо ви зробите щось подібне проти нас, ви отримаєте щонайбільш жорстоку санкційну відповідь", – заявив Зеленський у зверненні.

 

23:54 Радник керівника ОП Олексій Арестович назвав "непоганим" 15-й день війни: "У противника – практично без просувань, якщо не брати до уваги просування в загробний світ окремих військовослужбовців і цілих підрозділів". Арестович визнав, що найскладніше становище – у Маріуполі. "Сил увійти в нього у противника немає, він там весь поляже", – прокоментував він, але додав, що росіяни нищать місто артилерією і авіацією, як колись Аллепо у Сирії. "Все військово-політичне керівництво України вирішує зараз проблему Маріуполя як проблему номер один", – запевнив Арестович.

 

23:25 Служба безпеки України заявила, що "російські окупанти всерйоз розглядають можливість підірвати склади аміаку на Харківщині, аби звинуватити у цьому ЗСУ". "Ви по-справжньому хворі, якщо робите такі злочини", – прокоментували у спецслужбі.

 

23:11 Росія висунула перед Україною шість вимог, повідомляє видання ZN.UA, покликаючись на дипломатичні джерела:

 

– Відмова від руху до НАТО. Нейтральний статус України. Одним із гарантів якого готова стати Росія, яка напала на нашу країну;

– Російська мова – друга державна. Скасування всіх законів, що її обмежують;

– Визнання Україною Криму російським;

– Визнання Україною незалежності "ДНР" та "ЛНР" в адміністративних межах областей (включно з нині контрольованими Україною територіями);

– "Денацифікація" – заборона діяльності ультра-націоналістичних, нацистських та неонацистських партій та громадських організацій, скасування чинних законів про героїзацію нацистів та неонацистів;

– "Демілітаризація України" – повна відмова від наступального озброєння.

 

22:59 Біля села Мокрець на Київщині українські військовики відбили у росіян сім танків Т-72 і один БРМ.

 

22:43 Міністр оборони Олексій Резніков заявив, що українське військо зламало плани ворога і переходить до контратак. Водночас Резніков закликав українців набратися сил і терпіння до довготривалої боротьби і наполегливої праці в тилу.

 

Ніхто у світі не вірив, що ми вистоїмо. Тим більше – що ми протримаємось так довго. А ми не просто тримаємось. Ми вже переходимо до контратак. Плани ворога зламані. Весь світ це бачить і намагається осягнути зміни.

...

Російські інтервенти вбили більше цивільних українських громадян, ніж загинуло в бою наших військових з усіх структур сектору оборони. Я хочу, щоб це почули не тільки в Україні. А в усьому світі. Вони не здатні воювати з нашою армією, гвардією, теробороною. Тому атакують найбільш незахищених.

...

Наша армія зупиняє більш чисельного ворога, тому що вона вмотивована, краще навчена й озброєна. Ми не переможемо Росію кількістю. Ми здолаємо її якістю.

...

Ми переможемо Росію, тільки якщо економіка буде працювати і створюватиме відповідні можливості для оборони. Міцний тил – це запорука міцної оборони. Все, що може працювати і розвиватися, – повинно це робити. Отримуйте зарплату, сплачуйте комунальні послуги, по можливості намагайтеся не випасти з економічних процесів.

...

Ніхто точно не скаже, коли у Росії вичерпається запас міцності. Це може статися пізніше, ніж нам би хотілося. Ми повинні бути готові. Ми повинні не виживати, а навчитися жити в нових умовах. Я не хочу наводити досвід інших країн, які вистояли у подібних умовах. Ми знаємо різні приклади. Але нам усім треба звикати, що тепер ми самі – приклад і взірець. Для Європи. Для світу.

 

Олексій Резніков 

 

22:16 Сили спеціальних операцій ЗСУ захопили російський самохідний зенітний ракетно-гарматний комплекс "Панцирь-С1".

 

 

21:55 Національна аґенція з питань запобігання корупції подякувала міністрові оборони Росії Сєрґєєві Шойґу "за неоціненний внесок у те, що російські засоби та ресурси для нападу на Україну були розкрадені ще на етапі їхнього накопичення на кордоні". Такого листа голова НАЗК Олександр Новіков надіслав на пошту Міністерства оборони РФ. "Беручи участь у методичній, системній та довготривалій роботі з розкрадання бюджетних коштів Російської Федерації, що виділялися на розвиток військового потенціалу, Сергій Шойгу разом з іншими посадовими особами оборонного сектору сприяв прискоренню ліквідації окупантів на землях суверенної держави України", – йдеться у листі. 

 

21:27 У четвер із Маріуполя не вдалося виїхати жодній людині, заявила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук в етері національного телемаратону. "300 тисяч людей сьогодні страждають від відсутності води, від холоду й від голоду. Ворог мстиво не дозволяє їх врятувати... Надзвичайно дивує, якщо щиро, така ненависть саме до Маріуполя. Я не знаю, з чим це пов’язано і чи це має якийсь сенс з військової точки зору", – обурилась Верещук.

 

Люди Путіна просто не знають України. Але Україна така. Коли з тобою Україна, ти почуваєшся у безпеці. Це правило, яке варто вивчити і багатьом на Заході.

Володимир Зеленський у інтерв'ю Die Zeit

 

20:59 Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко закликав представників Всесвітньої організації охорони здоров’я спростувати фейки, котрі поширює Росія на тему біологічної та хімічної зброї. "Сьогодні один з наративів загарбника – це пошук уявної біологічної і хімічної зброї та слідів її розробки в Україні. Для будь-якої освіченої людини це не більше, ніж просто хвора фантазія", – прокоментував Ляшко. Міністр закликав партнерів виступити з офіційною заявою і заперечити наявність в Україні розробок біологічної зброї.

 

20:33 Емманюель Макрон заявив, що Франція не бачить перспективи приєднання України до Європейського Союзу через те, що держава перебуває у стані війни.

 

20:09 Лідер партії "Європейська солідарність" Петро Порошенко задекларував підтримку Верховному головнокомандувачеві Володимирові Зеленському. “Незважаючи на різні погляди, ми з Президентом Зеленським сьогодні єдині. Як ніколи об'єднані в боротьбі за Україну! Я відчуваю справжню честь і відповідальність як п'ятий Президент України, що стою зараз за шостим Президентом України, щоб забезпечити виконання його мандата, щоб перемогти Путіна", – заявив Порошенко у зверненні.

 

19:54 Підрозділ зі складу оперативного командування "Північ" захопив 10 робочих танків, зенітно-ракетний комплекс та броньовану евакуаційну машину під час бою з росіянами на Чернігівщині.

 

19:25 Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко заявив, що у керівництві Харківської ОДА може бути зрадник. Він вважає, що шпигун міг передати росіянам інформацію про підготовку наради. "Нарада мала відбутися через 15 хвилин. І там могло б накрити всіх керівників, військових і поліцейських, і прикордонників, й інших", – сказав Геращенко в етері телемаратону.

 

19:02 Із міста Ізюм на Харківщині вдалося евакуювати 40 автобусів із людьми. Під час виходу людей із міста російські окупанти завдали авіаудару. Як повідомили у Нацполіції, ніхто не постраждав.

 

Українці!

Рідні мої!

Ми різного віку та статі, ми різної крові та віри, та усім нам сьогодні одне ім’я – Українці.

І я гордий бути з вами одного імені.

За все своє довге життя я ніколи не відчував стільки гордості, болю та гніву, як за ці дні.

Хоча інколи здається, що і наша земля, і наші серця палають у вогні вже не 15-й день, а цілу вічність.

Що вже цілу вічність росіяни бомблять Харків і Чернігів, Суми та Київ, Житомир та Миколаїв.

Що вже цілу вічність за наказом путіна вбивають українських дітей та породіль.

Що вже цілу вічність триває звіряча облога Маріуполя.

Що вже цілу вічність мешканці Ірпеня, Бучі, Ворзеля ховаються у підвалах від обстрілів російських нацистів.

Що вже цілу вічність весь світ бачить надлюдську мужність наших воїнів, самовідданість наших волонтерів, стійкість та згуртованість мирних громадян.

Незламність і готовність до самопожертви завжди живуть у наших серцях. Просто це немов виверження вулкана: важко розбудити, але стримати вже неможливо. Ніхто і ніколи не стримає наших людей, коли вони піднялися за рідну країну.

За наше майбутнє. За нашу свободу.

Я лишаюся вдома, в Україні, тому що всі ми на рідній землі, іншої немає. І боронити її ми будемо до самої перемоги всі разом. Без поділу на партійні колони, без особистих інтересів та старих чвар. Об’єднавшись навколо Прапора, Армії, Президента.

Україна – не росія. І ніколи не стане росією. Не дочекаються.

Ми вже перемагаємо. І цього не зупинити.

А на адресу рф скажу лише, що приєдуюсь до слів моїх співвітчизників, які в один голос кажуть: будьте вы прокляты.

Слава Україні!

Слава Українцям!

 

Леонід Кучма

Президент України у 1994-2005 роках 

 

18:45 Російська авіація бомбардує Україну так званими запальними авіабомбами, що прямо заборонено міжнародним правом. На це звернула увагу команда Conflict Intelligence Team, аналізуючи відеорепортаж з-під Чернігова про розмінування боєприпасів, котрі не здетонували. На відео ДСНС можна впізнати осколково-фугасно-запальну авіабомбу ОФЗАБ-500. "На одній з фотографій ДСНС видно уламки ОФЗАБ-500, що практично не залишає сумнівів, що ця авіабомба із запальною дією використовувалася для бомбардування Чернігова", – йдеться у коментарі. У СІТ наголосили, що стаття 2.2 протоколу III до Конвенції про конкретні види звичайної зброї прямо забороняє використання запальних боєприпасів із повітря по військових об'єктах у районах зосередження цивільного населення. Розслідувачі додають, що на допитах пілот збитого над Черніговом Су-34 майор Красноярцев говорив, що завдає ударів по координатах, тобто ні він, ні його командування не враховують наявності цивільних об'єктів.

 

 

18:31 Суд у Ростові-на-Дону засудив до в'язниці п'ятьох кримськотатарських активістів, звинувачених Росією у "тероризмі". Кореспондента "Кримської солідарності" та інтернет-видання "Грани.ру" Ремзі Бекірова та правозахисника Різу Ізетова суд засудив до 19 років позбавлення волі з відбуванням перших 5 років у в'язниці, а решту – у виправній колонії суворого режиму з обмеженням 1 рік 6 місяців. Активісту Раїму Айвазову призначили 17 років колонії, з яких перші 5 років ув'язнення, з обмеженням 1 рік та 6 місяців. Активіст Шабан Умеров – 18 років, з яких перші 5 років в'язниці, з обмеженням 1 рік і 6 місяців. Активісту Фарходу Базарову – 15 років, перші 4 роки та 10 місяців в'язниці з обмеженням 1 рік. На сьогодні у Криму за подібними звинуваченнями заарештовано, перебувають під слідством і засуджено вже понад 80 людей, повідомляє видання "Крим.Реалії".

 

18:11 Вночі на четвер бійці 10-ї гірсько-штурмової бригади збили літак Су-25 (бортовий номер 10), що стояв на озброєнні 18-го шап 303 змад 11 А східного військового округу (с. Черніґовка, Приморський край). "Не жаліємо ворогів ні на землі нашій, ні в нашому небі", – прокоментували у Збройних Силах.

 

17:56 У Херсоні відбувся пікет проти російської окупації. Люди зібралися з прапорами України та плакатами на площі Свободи перед озброєними військовиками РФ. Учасники акції проголошували гасла: "Крим – це Україна!", "Херсон – це Україна!", "Донецьк – це Україна!", "Слава ЗСУ!".

 

 

17:22 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров підтвердив, що бомбардування пологового будинку в Маріуполі було вмисним рішенням армії Росії. "Звідти вигнали всіх породіль, всіх медсестер і взагалі весь персонал. Це була база ультрарадикального батальйону "Азов", – сказав Лавров. Російський міністр визнав, що бачив репортажі з обстріляного Маріуполя; він вважає повідомлення про поранених породіль маніпуляцією, бо у повідомленнях масових медій "не було уваги до другої сторони". "Не вперше ми бачимо патетичні зойки з приводу так званих звірств, які чинять російські збройні сили", – виправдовується російський міністр.

 

16:45 Обкладинка The Economist присвячена "сталініZації" Росії. Журнал зазначає, що Путін перетворюється на Сталіна XXI століття, який тоне у брехні, насильстві та параної.

 

 

15:56 Росіяни обстріляли аеропорт у Лозоватці в Криворізькому районі. "Вирви до п'яти метрів. Люди не постраждали", – прокоментував Олександр Вілкул.

 

15:25 Унаслідок російської агресії в Україні загинула 71 дитина, повідомила уповноважена з прав людини Людмила Денісова.

 

15:07 Велика Британія запровадила нові санкції проти семи росіян. Їхні активи у Сполученому Королівстві мають бути заморожені, також накладається заборона на перетин кордону. Громадянам Британії заборонено вступати у будь-яку фінансову діяльність із ними. Під санкціями опинилися: Роман Абрамович, акціонер сталевих гігантів "Евраз" та "Норильський нікель", власник ФК "Челсі"; Олєґ Дерипаска, акціонер En+ Group; Іґорь Сєчін, виконавчий директор "Роснєфті" та близький друг Путіна; Андрєй Костін, голова ради директорів ВТБ банку, близький друг Путіна; Алєксєй Міллєр, виконавчий директор "Газпрому"; Ніколай Токарєв, президент російської держкомпанії "Транснєфть", який у 80-х працював із Путіним у КҐБ; Дмітрій Лєбєдєв, голова ради директорів "Банк Росія". "Олігархам і клептократам не місце в нашій економіці чи суспільстві. Вони мають тісні зв’язки з Путіним, вони причетні до його агресії. Кров українського народу на їхніх руках", – прокоментувала міністр закордонних справ Ліз Трасс.

 

14:58 Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна наполягатиме на притягненні до відповідальності російських пропагандистів через брехню про війну. "Воєнні злочини неможливі без пропагандистів, котрі їх прикривають. Хочу сказати їм одну річ: ви відповідатимете так само, як і ті, хто наказує скидати бомби на мирних людей. Ми знайдемо всю власність пропагандистів та пов'язаних з ними осіб, ми зробимо все, щоб конфіскували її скрізь, де б вона не була", – заявив Зеленський у зверненні.

 

14:33 Литовський Сейм підтримав резолюцію, у котрій закликає Євросоюз невідкладно надати Україні статус кандидата на вступ та відкрити переговори про членство. 

 

14:25 Росіяни відпустили з неволі депутатку Запорізької обласної ради, директорку Мелітопольського міського краєзнавчого музею Лейлу Ібрагімову, повідомляє "Радіо Свобода". Викрадення пані Лейли стало предметом інтересу журналістів на брифінґу Сєрґєя Лаврова в Анталії у четвер. Голова МЗС Росії, почувши питання, зіграв вар'ята і сказав, що та інформація не може бути правдою.

 

14:02 Президент України Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України 14 військовослужбовцям, шістьом із них – посмертно. Так, Президент присвоїв звання "Герой України" з удостоєнням ордена “Золота Зірка” посмертно молодшому лейтенанту Юрію Блосі, молодшому сержанту Євгенію Волкову, старшому сержанту Андрію Івашку, підполковнику Олександру Капічуну, капітану Олександру Корпану та підполковнику Андрію Літуну. Звання Героя України з врученням ордена “Золота Зірка” присвоєно майору Євгенію Бові, капітану Василю Боєчку, сержанту Олегу Морозу, генерал-майору Віктору Ніколюку, підполковнику В’ячеславу Пономаренку, матросу Валерію Самофалову, полковнику Леоніду Ході, підполковнику Олександру Яковенку. 

 

13:44 У Вільнюсі перейменували вулицю, на котрій розташоване посольство Росії, – тепер там вулиця Героїв України, повідомляє Delfi. Раніше міський голова Вільнюса Ремігіс Шимасюс казав, що всі, хто писатиме листи до амбасади, муситимуть думати про війну Росії в Україні.

 

13:25 92% українців вірять у те, що Україна зможе відбити напад Росії. Практично щодня цей показник зростає. Лише 6% сьогодні не мають впевненості у перемозі, свідчать результати соціологічного опитування групи "Рейтинг".

 

 

13:09 Загинув народний депутат України попереднього скликання ("Народний фронт"), учасник українсько-російської війни Євген Дейдей. Про це повідомила його дружина Дарина.  

 

 

12:51 Переговори України та Росії в Анталії завершилися безрезультатно, заявив Дмитро Кулеба. Зокрема, Росія зволікає із рішенням про "гуманітарні коридори". "Сподіваюсь, що міністр Лавров проведе комунікацію з тими, хто ухвалює в Росії такі рішення, і "гуманітарний коридор" таки запрацює. Я зберігаю надію, що Російська Федерація суто з людських міркувань, співчуття до тих, хто страждає від їхніх куль і бомб у Маріуполі, у тому числі немовлят, дозволять функціонувати гуманітарному коридору з Маріуполя", – сказав Кулеба.

 

Міністр додав, що Москва не дає згоди на режим припинення вогню для розв’язання гуманітарних проблем: РФ говорить мовою ультиматумів. "Ми не можемо зупинити війну, якщо в країні, яка здійснила агресію, немає бажання цього робити. Сьогодні я почув, що припинення вогню прив’язане Росією до виконання вимог, висунутих президентом Путіним на адресу України. У зв’язку з цим я хочу підтвердити, що Україна не здалася, не здається і не здасться. Ми готові до дипломатії, ми шукаємо дипломатичні рішення. Але поки їх немає, ми будемо самовіддано захищати нашу землю, наших людей від російської агресії", – сказав Кулеба. Він додав, що готовий продовжити перемовини в Туреччині.

 

12:45 Міністр закордонних справ Росії Сєрґєй Лавров заявив після переговорів із Дмитром Кулебою в Анталії, що росіяни не нападали на Україну. Коли Лаврова спитали, чи Москва планує війну проти інших країн, він сказав: "На інші країни ми нападати не плануємо, ми і на Україну не нападали". "Україні ми просто багаторазово пояснювали, що наступила ситуація, котра створює прямі загрози безпеці РФ. Усупереч нашим багаторічним нагадуванням, попередженням, закликам, нас ніхто не почув", – цитує російський "Інтерфакс".

 

12:39 Українські сили знищили дивізіон "Іскандер-М" на чернігівському напрямку, повідомило оперативне командування "Північ". Встановлено, що це скупчення техніки було причетне до обстрілів мирного населення.

 

11:55 Українські війська розбили авангард російської колони, котра курсувала в керунку Києва у Броварському районі, і змусили решту відступити. Відеозапис атаки оприлюднило Управління стратегічних комунікацій апарату Головнокомандувача ЗСУ. На радіоперехопленні, котре отримала українська розвідка, чутно: “Колона потрапила в засідку, командир полку загинув… Била артилерія, танки, з безпілотника “Байрактар”. Щодо решти втрат розбираємося”.

 

11:39 Війна зачепила щовосьму українську домівку. Такий висновок можна зробити із дослідження телевізійної аудиторії, котре зазвичай використовується для встановлення рейтингів телеканалів і передач, – із 23 лютого по 8 березня обсяги даних телевізійної панелі скоротились на 12%. "Це дозволяє припустити, що близько 12% українців, які мали телевізори, зараз за межами своїх домівок або перебувають вдома, але там не працює мобільний зв’язок чи немає електрики. Про це свідчать дані дослідження телевізійної аудиторії", – прокоментували у виданні "Детектор медіа".

 

 

11:08 В Анталії розпочалися переговори міністрів закордонних справ України та Росії при турецькому посередництві. Дмитра Кулебу і Сєрґєя Лаврова посадили на значній дистанції один від одного.

 

 

10:51 В Україні починають роботу гуманітарні коридори із Маріуполя, Волновахи, Ізюма, Сум, Тростянця, Краснопілля й низки міст поблизу столиці – Бучі, Бородянки, Ірпеня та Гостомеля, повідомила міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

 

Описи маршрутів: 

– Тростянець-Суми-Голубівка-Вільшани-Недригайлів-Коровинці-Ромки-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава;

– Краснопілля-Верхнє Сироватка-Суми-Голубівка-Вільшана-Недригайлів-Коровинці-Ромни-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава;

– Суми-Голубівка-Вільшана-Недригайлів-Коровинці-Ромни-Андріяшівка-Лохвиця-Лубни-Полтава;

– Маріуполь-Портовське-Мангуш-в обхід Нікольське-Республіка-Розівка-Більмак-Пологи-Оріхів-Запоріжжя;

– Волноваха-Валер'янівка-Новоандріївка-Кирилівка-Вугледар-Покровськ;

– Ізюм-Мала Комишеваха-Барвинкове-Близнюки-Лозова.

 

10:44 Унаслідок бомбардування пологового будинку в Маріуполі загинуло троє людей, зокрема одна дитина, повідомляє міська рада. Поранено 17 осіб.

 

 

10:39 Росія вирішила вийти із Ради Європи. "Росія не братиме участі у перетворенні натовцями і ЄС, які їх слухняно наслідують, найстарішої європейської організації на черговий майданчик розповідей про вищість Заходу", – заявили у МЗС РФ.

 

10:24 Міністерство оборони України повідомило, що загальні бойові втрати противника з 24.02 по 10.03 орієнтовно становлять:

 

особового складу – 12 000 осіб,

танків ‒ 335 од.,

бойових броньованих машин ‒ 1105 од.,

артилерійських систем – 123 од.,

РСЗВ – 56 од.,

засобів ППО – 29 од.,

літаків – 49 од.,

гелікоптерів – 81 од.,

автомобільної техніки – 526 од.,

кораблів /катерів – 3 од.,

цистерн з ПММ – 60,

БПЛА оперативно-тактичного рівня – 7.

 

Порівнюючи з вчорашньою оцінкою, бачимо, що втрати ворога за добу сягнули: танків ‒ 18 од., бойових броньованих машин ‒ 35 од., артилерійських систем – 3 од., засобів ППО – 1 од., автомобільної техніки – 44 од.

 

10:08 Російські бойовики викрали у Мелітополі депутатку Запорізької обласної ради, директорку Мелітопольського міського краєзнавчого музею Лейлу Ібрагімову. "О 6-й ранку озброєні люди у російській військовій формі увірвалися у будинок... Відвезли у невідомому напрямку", – повідомив член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

 

09:14 Розслідувач Bellingcat Христо Грозєв передбачає, що Росія наразі спробує заморозити війну в Україні. "Це, скоріше за все, буде не уривчастий кінець – такий, ось сьогодні закінчиться війна. Боюся, це буде період, у якому буде незрозуміло, чи закінчилася війна, чи ні. Але кровопролиття не буде більше, і це найголовніше. Ми наближаємося до цього. Це питання тижня – десяти днів. Позиції Росії послаблюються, вони це розуміють. Їм вигідніше не називати війну закінченою (бо вони мають зізнатися, що вона втрачена), але зупинити її на якомусь замороженому етапі", – сказав Грозєв в етері національного телемаратону.

 

08:03 Палата представників Конґресу США проголосувала за надання допомоги Україні на суму 13,6 мільярда доларів, оскільки вона бореться з російськими військами. Допомога є частиною законопроєкту обсягом 1,5 трлн доларів, який передбачає додаткове фінансування для подолання пандемії у США, а також фінансування роботи уряду до кінця року.

 

07:36 Державний секретар США Ентоні Блінкен порівняв ситуацію в Маріуполі й інших оточених містах із Ленінградською блокадою. "Кожен росіянин знає про блокаду Ленінграда під час Другої світової війни. На жаль, історія повторилася, але тепер російська влада жорстоко морить голодом українські міста", – написав Блінкен у Twitter.

 

 

00:51 Білий дім вважає, що активізація російської пропаганди довкола звинувачень України у розробці біологічної зброї може свідчити про те, що Росія готова використати цей тип зброї під час війни проти України або вчинити провокацію. Прессекретар Білого дому Джен Псакі відзначила, що Росія має "тривалий і добре задокументований досвід використання хімічної зброї", а також дотримується моделі "звинувачення Заходу в тих самих порушеннях, які здійснює сама Росія". Перед тим британська газета The Guardian написала, покликаючись на джерела в британському уряді: Лондон побоюється, що Росія може сфабрикувати привід для застосування хімічної зброї у війні з Україною.

 

00:30 Рада директорів Міжнародного валютного фонду підтримала виділення для України екстреного фінансування обсягом 1,4 млрд доларів.

 

00:05 Президент України Володимир Зеленський сказав у інтерв'ю Bild, що він готовий "зробити певні кроки" задля компромісу з Росією, "але вони не мають бути зрадою моїй країні". "Інша сторона теж має бути готовою йти на компроміси – тому вони й називаються компромісами", – додав Зеленський. Голова держави певен, що "тільки після прямих переговорів між двома президентами ми зможемо покласти край цій війні".

 

10.03.2022