Дев'ятий день. Вогонь на АЕС

00:31 Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" закликали Росію негайно вивести війська із України. "Росія має негайно припинити її тривалий напад на Україну, який драматично вплинув на цивільне населення і зруйнував цивільну інфраструктуру, і негайно вивести військові сили Росії. Президент Путін ізолював Росію у світі через свою подальшу агресію, що було доведено переважною більшість голосів на засіданні Генеральної Асамблеї ООН, яка засудила агресію Росії та закликала її негайно вивести війська", - йдеться у заяві.

 

23:55 Володимир Зеленський присвоїв Головнокомандувачу Збройних Сил України генерал-лейтенантові Валерію Залужному звання генерала.

 

 

23:24 Президент України Володимир Зеленський назвав п'ятничний саміт НАТО "розгубленим" і "слабким". "Усі розвідки країн НАТО чудово знають плани ворога і підтвердили, що Росія хоче продовжувати наступ. Як можна? Дев'ять днів ми бачимо жорстку війну – руйнують наші міста, обстрілюють наших людей, наших дітей, житлові квартали, церкви, школи... Знаючи, що нові удари неминучі, НАТО свідомо ухвалило рішення не закривати небо над Україною", – обурився Зеленський. Голова держави певен, що НАТО саме ж і створило наратив, начебто "закрите небо" спровокує агресію Росії проти НАТО. "Це самогіпноз тих, хто слабкий, не впевнений внутрішньо, хоча може володіти сильнішою зброєю, ніж ми", – закинув Зеленський.

 

Президент заявив, що країни НАТО відтепер ділять відповідальність за жертв в Україні. "Усі люди, які загинуть віднині, загинуть також і через вас, через вашу слабкість і роз’єднаність... Хіба такого НАТО ми хотіли, хіба такий Альянс будували?" – присоромив Зеленський. Він також закинув: "Я не знаю, кого ви можете захистити і чи здатні ви захистити свої країни".

 

23:09 Європейський інвестиційний банк погодився виділити Україні €668 мільйонів фінансової допомоги. Транш оформлять невідкладно.

 

22:57 У Ризі змінять адресу вулиці російського посольства – тепер тамтешня вулиця матиме назву Незалежності України.

 

22:35 На Харківщині російська армія вже скисла, заявив голова обласної адміністрації Олег Синєгубов: окупант не має сил іти в наступ. "Витримали напад агресора, і зараз [українські війська] не те що дають відсіч, але вже перейшли до контрнаступу. Наприклад, лінію ворога вони відсунули в Сумському напрямку від Харкова, повністю зайнявши позиції державного кордону", – сказав Синєгубов в етері національного телемаратону.

 

22:04 Роскомнадзор заборонив у Росії Twitter і Facebook.

 

21:49 Місто Тростянець захопили російські солдати, повідомив голова Сумської ОДА Дмитро Живицький. Згідно з його інформацією, військові злочинці контролюють підстанцію швидкої допомоги: не дозволяють медикам виїжджати на виклики, лише до дітей у екстрених випадках.

 

 

21:35 Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель спростував інформацію про те, начебто санкції Європейського Союзу покликані змінити режим Путіна. "Санкції не для того, аби спровокувати зміну режиму в Росії. Навпаки, санкції були викликані війною. І мета – послабити російську економіку, змусити російську економіку відчути вагу наслідків і зміцнити позицію українців на майбутніх переговорах, але нічого не має відношення до зміни режиму. Це не питання", – заявив Боррель на брифінгу після надзвичайного засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ у Брюсселі.

 

21:12 "На жаль, трагічно, жахливо, це, можливо, не скоро завершиться. І тому ці зусилля, які ми докладаємо разом, ми повинні підтримувати їх. Ми повинні спиратися на них. Ми повинні переходити до суті справи... Ми повинні підтримувати це до того часу, поки він не зупиниться, поки не закінчиться війна, – російські сили підуть, а український народ відновить свою незалежність, суверенітет і територіальну цілісність. Ми налаштовані робити це", – заявив державний секретар США Ентоні Блінкен, як цитує УНІАН.

 

20:47 Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв вважає, що російські армійські резерви вичерпуються, але наостанок вони ще спробують організувати атаку. "Минув тиждень з того моменту, коли обіцянка вже зламана. Виходячи з того, що їм не виходить бліцкриг із мінімальними втратами, вони вирішили, на жаль, що репутаційна ціна для них не важлива, і пішли ось масовими обстрілами населення", – заявив Грозєв в етері національного телемаратону. Він сказав, що цією "обіцянкою" було – взяти Київ та великі міста протягом трьох днів.

 

20:23 Служба безпеки України затримала зрадника, який мав стосунок до підготовки удару по Луцькому військовому аеродрому. СБУ встановила, що він передавав ворожим спецслужбам інформацію про типи і кількість військових літаків, місця їх дислокації, тренувальні польоти, особисті дані військовослужбовців аеродрому. "Завдяки його «допомозі» аеропорт був обстріляний із ракет, що призвело до тотальної руйнації його інфраструктури. Після цього зрадник доповів про результат удару в РФ", – поінформували у відомстві.

 

20:11 Збройні Сили України вибили росіян із околиць Миколаєва та витіснили їх із аеродрому Кульбакине. Втім, як повідомив голова тамтешньої ОДА Віталій Кім, російські бойовики знову розпочали атаку.

 

19:55 Українська артилерія знищила російську систему "Град" під час контрбатарейної роботи на слобожанському напрямку під Харковом. Встановлено, що ця машина брала участь у обстрілах цивільних будівель у Харкові, повідомили у ЗСУ.

 

19:37 Українські сили взяли у полон військовика, котрий у 2014 році зрадив присязі і приєднався в Криму до російської армії разом із цілим його підрозділом. "24 лютого його гаубично-артилерійський дивізіон отримав наказ наступати на Україну і рушив на Нову Каховку. Далі мав бути Миколаїв, а згодом і Одеса. Їм обіцяли, що з владою все домовлено, що вони не будуть обстрілювати житлові будинки, а просто пройдуть рейдом. Їм пояснили: «Усе буде, як у 2014 році, коли Росія забирала Крим»... Відставши під час бою від основних сил, зрадник здав себе та весь свій взвод українським воїнам", – поінформували у СБУ.

 

19:19 Бійці 206-го батальйону територіальної оборони Києва затримали народного депутата від "ОПЗЖ" Нестора Шуфрича через те, що той фотографував блокпост. "При затриманні його охоронці намагались відстрілюватись. Зараз чекаємо поліцію і СБУ, щоб передати їм. Військові об’єкти або об’єкти, які використовуються військовими, фотографувати не можна. Зброю у охоронців забрали. Теж передамо поліції", – розповіли "Радіо Свобода" представники тероборони.

 

  

 

18:46 Українська економіка послабилася вдічі через війну. "Ми намагаємося контролювати нашу фінансову систему, але попередні підрахунки показують, що наш добовий ВВП становить лише половину від нормального, який був у мирних умовах", – заявив заступник голови Національного банку України Сергій Ніколайчук в інтерв'ю Bloomberg. Банкір підкреслив, що відновлення економіки по завершенні війни потребуватиме значних вкладень – сотень мільярдів доларів.

 

18:28 Російський сенатор Людмила Нарусова (вдова Анатолія Собчака) на засіданні комітету Радфєда визнала величезні втрати армії Росії в Україні. "Вчора із зони бойових дій в Україні було виведено строковиків, яких змушували підписати контракт або замість них підписували. А у підсумку лише з однієї роти у сто людей живими залишилося четверо", – сказала вона.

 

18:05 Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко заявив про те, що становище в місті критичне. "Маріуполь п'ять днів перебуває під жорстоким розстрілом житлової інфраструктури. Нас просто знищують "Градами", гаубицями, авіацією", – сказав Бойченко в інтерв'ю для українського телемаратону. Маріупольці п'яту добу без тепла, води та електроенергії, закінчуються продукти харчування та медикаменти. Голова міста не вірить у те, що росіяни погодяться на гуманітарні коридори. "Не знаю, чи має російська сторона бажання. Можливо, вони мають бажання стерти Маріуполь з лиця землі", – сказав він.

 

17:41 Херсонці вийшли на протест із державними прапорами у центр міста, коли почули про те, що в Херсон має прибути колона нібито з "гуманітаркою", і там спробують розіграти виставу-"мітинг" під російськими прапорами. "Чи не страшно мені? Звичайно, страшно, адже я батько п’яти дітей. Проте херсонці мають демонструвати свою позицію", – сказав "Укрінформу" головний режисер обласного академічного музично-драматичного театру імені Куліша Сергій Павлюк. Херсонці засвистали псевдодопомогу росіян.

 

 

17:24 Дмитро Кулеба у twitter: "Брав участь у позачерговому засіданні міністрів закордонних справ країн НАТО. Моє повідомлення: діяти зараз, поки не пізно. Не дозвольте Путіну перетворити Україну на Сирію. Ми готові до боротьби. Ми будемо продовжувати боротьбу. Але нам зараз потрібні партнери, які б нам допомагали конкретними, рішучими та швидкими діями".

 

17:03 Підсумки зустрічі міністрів закордонних справ країн НАТО у Брюсселі: "НАТО надає підтримку усім партнерам. Проводимо спільні навчання. Партнери НАТО надають підтримку Україні, різні види підтримки. Щодо зони без польотів було вирішено натепер, що ми не маємо вводити літаки чи війська НАТО на територію України", – заявив генсек Альянсу Єнс Столтенберґ, згідно з повідомленням "Суспільного". "Росія заплатить високу ціну за агресію проти України. Це війна Путіна проти мирної країни. Ми закликаємо Путіна припинити війну. НАТО підтримує Україну. Сьогодні партнери з Америки надіслали тисячі одиниць зброї. Ми продовжуємо робити все, щоб захистити кожен дюйм цієї території. НАТО не сторона цього конфлікту. НАТО не планує вступати у війну з Росією. Ми хочемо залишити шанс для дипломатії", – сказав Столтенберґ.

 

16:55 На подвір'я президентської резиденції у Кончі-Заспі впав уламок – вірогідно, ракети. Про це повідомив прессекретар Президента Сергій Никифоров. “Мимо”, – прокоментував Володимир Зеленський. Раніше американська преса повідомила, що Президент Зеленський зазнав трьох замахів за ці дні.

 

 

16:42 Російські окупанти після захоплення місцевого телемовлення поширюють повідомлення про те, що Президент Зеленський нібито покинув Україну. "Це неправда. Президент в Києві. Він зі своїм народом! Поширюйте цю інформацію усіма можливими способами знайомим, друзям, родичам з Херсонської області", – заявили у Держспецзв'язку.

 

16:35 На території Чернігівської області знищили російського генерала – заступника командувача 41-ої армії генерал-майора Суховецького, повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. Інформацію підтверджують прокремлівські медії.

 

 

16:21 У боях за Гостомель під Києвом загинув Герой України Валерій Чибінєєв, позивний “Каракурт”. Про це повідомляє видання "Новинарня", покликаючись на дописи побратимів у соцмережах. Капітан Чибінєєв із Бердянська став відомий як командир роти снайперів 79-ої окремої десантно-штурмової бригади ДШВ ЗСУ. Визволяв Лиман Донецької області. Брав участь у боях в районі Бірюкового, Ізвариного Луганської області, обороняв Донецький аеропорт, Авдіївку. Був поранений. Зірку Героя України отримав із рук Президента під час військового параду на Хрещатику в День Незалежності України 2016 року.

 

 

15:58 У Мелітополі люди знову вийшли на пікет проти російської окупації. Як повідомляє "Радіо Свобода", кілька тисяч учасників акції зібралися на центральній площі, де російські пропагандисти організували роздачу продуктів. Патріоти із національними прапорами і плакатом із написом "Убийцы нахуй пошли вон" стали навпроти російських військових і скандували "Позор!", "Мелитополь, вставай!". Після цього протестувальники вирушили колоною центром міста, вигукуючи: "Оккупанты", "Мы здесь власть", "Слава Україні! Слава ЗСУ! Героям слава!".

 

15:37 Станом на 4 березня Україну покинули 1 мільйон 210 тисяч осіб, згідно з даними на сайті Управління верховного комісара ООН у справах біженців. Майже 650 тисяч виїхало до Польщі, 144,7 тисячі – до Угорщини, 103 тисячі – у Молдову. 

 

15:13 Українські військовики збили гелікоптер Мі-8, котрий прилетів для евакуації пілота штурмовика окупантів, збитого раніше над Волновахою. Як розповів радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, українські хлопці "чекають ще".

 

 

15:01 Дмитро Кулеба закликав країни НАТО вжити заходів для закриття неба над Україною та надати бойові літаки, інакше Захід муситиме розділити відповідальність за бомбардування та руйнування. "Наша держава готова воювати, ми продовжуємо боротися проти російської навали, але ми потребуємо негайної допомоги у відбитті російських атак у повітрі. Якщо ви цього не зробите, вам доведеться розділити відповідальність за життя і страждання цивільного населення України, яке гине від ракетних обстрілів російських літаків... Війна Путіна проти України розвивається таким чином, що настане момент, коли країни НАТО будуть готові забезпечити Україну буквально всім, щоб зупинити Росію від нападу на всю Європу і перетворення життя європейських країн в жах. Я хочу вірити, що ви почнете діяти рішуче, поки не пізно", – ідеться в заяві, що її поширила "Українська правда".

 

14:41 Адміністрація Путіна відмовилася від прямих переговорів із Володимиром Зеленським. Про це виданню "Медуза" сказав прессекретар Кремля Дмітрій Пєсков.

 

14:30 Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберґ заявив перед початком засідання міністрів закордонних справ країн – членів НАТО у Брюсселі, що зустріч скликали для консультацій і координації відповіді на брутальне вторгнення Росії в Україну і стосовно далекосяжних наслідків. "Ми засуджуємо атаки на цивільне населення і також упродовж ночі ми бачили повідомлення про напад на атомну електростанцію. Це демонструє зухвалість цієї війни й важливість припинення її та важливість того, аби Росія вивела усі свої сили й сумлінно брала участь у дипломатичних зусиллях", – сказав Столтенберґ на спільній пресконференції із державним секретарем США Ентоні Блінкеном перед початком засідання. Він наголосив, що НАТО не є стороною конфлікту в Україні та не прагне війни з Росією. "НАТО – це оборонний альянс. Ми не прагнемо воєнного конфлікту з Росією, але разом з тим ми повинні забезпечити, щоб не було непорозуміння щодо нашої налаштованості захищати та обороняти усіх союзників, і саме тому ми збільшили присутність сил НАТО у східній частині Альянсу. Це оборонна присутність", – цитує УНІАН.

 

14:14 Енергодар оточено російськими військами. Голова Запорізької обласної адміністрації Олександр Старух заявив, що провокації росіян проти атомної станції можуть бути спрямовані на те, "щоб звалити енергосистему країни та спричинити відключення електропостачання".

 

14:07 Російське командування вже використало 95% підготовлених батальйонно-тактичних груп і потребує термінового підтягування резерву, заявив секретар РНБО Олексій Данілов.

 

13:54 Російські військовики взяли під контроль телевізійну вежу Мелітополя і почали трансляцію російських телеканалів, повідомила Запорізька обласна військова адміністрація. 

 

13:33 Противник зазнає втрат і перекидає додаткові резерви, котрі планував би використати на більш важливих для себе напрямках, повідомив на брифінгу радник керівника ОП Олексій Арестович. "Героїчна оборона Охтирки і Харкова примусила ворога зупинитися в напрямку розвитку головного удару", – уточнив він.

 

13:05 Лукашенко продовжує переконувати, що Білорусь не візьме участі в російській агресії проти України, бо це, мовляв, оголить західні кордони країни і спровокує НАТО напасти: "Та гібридна війна, яка розгорнута проти Білорусі, особливо санкційна війна в економіці та фінансах, – це надовго. Вони вчепилися залізобетонно. Про що ми сьогодні дві години із президентом Путіним говорили. Вони вчепилися і не відпустять, поки, як їм здається, з нами не розберуться. Ви ж зрозумієте. Вони штовхають нас у війну в Україні. Якби тільки ми втрутилися зараз у цей конфлікт, де на нас не чекають, – це був би для них подарунок".

 

12:43 Російські підрозділи почали вступати у Миколаїв. Як повідомив голова ОДА Віталій Кім, бій іде з боку Вітовського району. "По Прибузькому розбили цілу купу техніки. Із Баштанки техніка також починає пересуватися. Тому розслабляємося, видихаємо. Палимо техніку", – прокоментував Кім.

 

12:31 Згідно з уточненою інформацією від ДСНС, унаслідок бомбардування російською авіацією Чернігова загинуло 47 осіб. Врятували 18 людей.

 

 

12:22 Начальники мобілізаційних відділів Росії отримали наказ звірити облікові картки військовослужбовців запасу, а ті мають з'явитися до мобілізаційних відділів. Копію цього наказу опублікував російський опозиціонер Михайло Ходорковський. "Війна прийшла до Москви", – прокоментував він.

 

11:59 Російські війська обстріляли Житомир. Як повідомив міський голова Сергій Сухомлин, одна з ракет влучила в будівлю школи №25 – половину будівлі зруйновано.

 

11:47 У Брюсселі почалася позачергова зустріч Північноатлантичної ради. Запрошені також Фінляндія і Швеція, які не є членами НАТО, й Україна. 

 

11:19 Під Волновахою збили штурмовик Су-25. Льотчик катапультувався, повідомили у Повітряних силах.

 

11:07 Ґосдума Росії у п'ятницю прийняла закон, котрий фактично забороняє поширювати інформацію про війну в Україні. За "завідомо неправдиві фейки" – штраф 0,7–1,5 мільйона рублів або до 3 років колонії. За антивоєнні заклики – від 100 до 300 тисяч рублів штрафу або до 3 років колонії. Недопустимо ставити під сумнів вкористання російських військ "для захисту інтересів Росії, підтримки миру і безпеки або за дискредитацію такого використання". За схвалення антиросійських санкцій – штраф до 0,5 мільйона рублів або до 3 років колонії. 

 

10:58 Олексій Резніков: "Я чудово розумію. Усі стомлені, багато людей виснажені, шоковані втратами. Попереду ще дуже складний період. Нам знадобиться багато сил і витримки. Але хочу сказати усім. Українці – ви неймовірні! Ворог спантеличений і наляканий. Ми його ще не перемогли. Але цей час невідворотньо наближається. Кремлівські щури вже тремтять. Частина активно шукає спосіб втекти. Вся Україна успішно перебудовується для життя в умовах оборони. Допомога надходить у промислових обсягах, ця робота вже налагоджена. Ми захистимо нашу країну і залишимо її майбутнім поколінням квітучою, успішною, кращою, ніж була".

 

10:46 Російська армія продовжує готуватися до висадки морського десанту в районах Затока, Чорноморськ. Прикриття груп здійснює загін кораблів вогневої підтримки і ракетна катерна ударна група. Крім того, на чорноморському узбережжі відмітили залучення бомбардувальників Су-24М та зафіксовано скидання касетних бомб РБК-500. Прикриття забезпечували винищувачі Су-30СМ, повідомили у Генштабі ЗСУ.

 

10:35 Сенатор від Республіканської партії США Ліндсі Ґрем вербалізував у своєму твіттері те, про що думають мільярди людей на Землі – що єдиним способом зупинити війну в Україні є "завалити того хлопця": Чи є Брут у Росії? Чи є успішніший полковник Штауффенберг в російській армії? Єдиний спосіб покласти цьому кінець – це щоб хтось у Росії завалив того хлопця. Ви зробите своїй країні і всьому світу велику послугу. Єдині люди, які можуть це виправити, – це російський народ. Легко сказати, важко зробити". І потім додав: "Якщо ви не хочете все життя жити в темряві, бути ізольованими від решти світу в крайній злиднях і жити в темряві, вам потрібно зробити крок назустріч".

 

10:25 The Times пише про три спроби замаху на Зеленського за останній тиждень: два – найманцями приватної військової компанії Вагнера, та один – чеченським спецназом.

 

Всі замахи зірвали інформатори з ФСБ, які виступають проти війни в Україні. Джерело видання, близьке до угруповання Вагнера, назвало "неймовірним" рівень поінформованості служби безпеки президента щодо операції.

 

Охоорона Президента Зеленського під час пресової конференції у четвер

 

10:19 Олексій Резніков: "У ці години та дні відбувається злам ситуації. Час зламу потребує зібраності, особливої концентрації. Наші захисники і захисниці зупинили ворога на більшості напрямків. На деяких Збройні сили здійснили успішний контрнаступ".

 

09:55 Королева Великобританії Єлизавета II зробила "щедру пожертву" для підтримки людей, які рятуються від війни Росії проти України. Про це повідомили в "Комітеті з надзвичайних ситуацій при стихійних лихах" (DEC), який об'єднує 15 провідних благодійних організацій Великобританії, що займаються збором коштів для реагування на стихійні лиха за кордоном. Королева наказала не розголошувати подробиць про розмір благодійності.

 

08:59 Генеральний штаб ЗСУ повідомив про те, що Росія ввела у наступ уже другі ешелони своїх військ. 

 

На Слобожанському напрямку ворог силами до шістнадцяти БТГр проводить наступальну операцію, зосереджуючи зусилля на напрямку Новомосковська. Блокує Харків з півночі. Захопив Балаклею. Противник не досягнув успіху в районі Охтирки і зосередив основні сили в районі Гадяча та Зіньківа.

На Донецькому напрямку угруповання ворога силами 1 та 2 армійських корпусів і семи БТГр продовжує наступальні дії на Новоайдарському, Волноваському та Маріупольському напрямках, вийшло до населеного пункту Новоолександрівка. Маючи значну перевагу в техніці, противник оточив Маріуполь.

На Луганському напрямку веде бойові дії в напрямку н.п. Старобільськ.

На Таврійському напрямку противник силами до п’ятнадцяти БТГр зосередив зусилля на напрямку Миколаїв – Вознесенськ. Після перегрупування та введення частини оперативних резервів у складі до БТГр продовжує наступ у напрямку Запоріжжя, частиною сил – на Маріуполь. Повідомляється, що в операцію ввели десантно-штурмові підрозділи ворога у напрямку на Миколаїв.

 

08:43 Наразі охолодження ядерного палива на енергоблоках Запорізької АЕС забезпечується проєктними системами енергоблоків згідно з вимогами технологічних регламентів безпечної експлуатації. Втрата можливості охолодження ядерного палива призведе до значного радіоактивного викиду у довкілля. "За наслідками така подія може перевищити всі попередні аварії на АЕС, включно з аварією на Чорнобильській АЕС та АЕС Фукусіма-Даїчі", – заявили у Держатомрегулюванні. На майданчику ЗАЕС також розташоване сховище відпрацьованого ядерного палива, пошкодження якого теж призведе до радіоактивного викиду.

 

07:34 МАГАТЕ запустило екстрений центр надзвичайних ситуацій у режимі цілодобового реагування через серйозну ситуацію на АЕС в Україні.

 

07:13 У Держатомрегулюванні заявили, що енергоблоки ЗАЕС зберігають цілісність, наявні ушкодження оббудови реакторного відділення енергоблока №1, які не впливають на безпеку енергоблока. "Системи та елементи, важливі для безпеки АЕС, знаходяться в працездатному стані. Змін радіаційного стану на поточний час не зафіксовано".

 

06:47 ДСНС: "Пожежу в учбово-тренувальному корпусі Запорізької АЕС у м. Енергодар ліквідовано. Жертв та постраждалих немає".

 

06:31 Міністр енергетики США Дженніфер Гренхольм назвала дії Росії "безрозсудними". Штати моніторять ситуацію і запевняють, що наразі показників радіаційного фону не перевищено, а реактори станції захищені міцними захисними конструкціями.

 

06:12 О 05:55 пожежу в учбово-тренувальному корпусі локалізовано на площі 2 тис. м. кв.

 

06:11 Російські нападники нарешті дали доступ рятувальникам до станції. "Після проведення розвідки в корпусі рятувальники встановили, що відбувається горіння приміщень на третьому, четвертому та п’ятому поверхах. Попередньо, жертв та постраждалих немає. До гасіння залучили 44 особи та 11 одиниць техніки ДСНС", – ідеться у повідомленні.

 

05:58 "Триває бій уже на майданчику станції, розповсюджується пожежа. Це війна на знищення, знищення людства та нашої планети. Ядерна та радіаційна безпека ворога не турбує. Людські життя українців, європейців та власних громадян йому байдужі", – заявив міністр енергетики Герман Галущенко.

 

05:45 У своєму зверненні Володимир Зеленський сказав, що вже відбув телефонні розмови з головою Європейської ради Шарлем Мішелем, канцлером Німеччини Олафом Шольцом, президентом Польщі Анджеєм Дудою, головою МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссі, прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном.

 

05:40 Президент США Джо Байден відбув переговори із Президентом України Володимиром Зеленським через пожежу на Запорізькій АЕС. Байден заявив, що Росія має негайно припинити обстріли і надати доступ рятувальникам, передає AFP.

 

04:56 Наразі вітер з боку станції дме у бік південно-східної частини України та у напрямку великих російських міст: Ростова-на-Дону та Краснодара, повідомили в Енергоатомі.

 

04:35 "Ядерна безпека на ЗАЕС порушена. Ми робимо все можливе, але пожежа триває, пожежників не допустили. Є величезні ризики. На станції бойові дії. Реактори у небезпеці", – заявив в.о. генерального директора Ігор Мурашов.

 

04:26 Президент України Володимир Зеленський закликав європейських лідерів не допустити "кінця Європи" через загрозу вибуху на атомній станції в Енергодарі. "Горить найбільша атомна станція Європи, прямо зараз. Російські танки розстрілюють атомні блоки", – заявив Президент. Зеленський певен, що росіяни вмисне вели вогонь по АЕС. "Жодна держава ніколи не обстрілювала атомні енергоблоки. Це вперше в нашій історії, в історії людства, держава-терорист вдалася і до ядерного терору. Російські пропагандисти погрожували засипати світ ядерним попелом. Тепер це не погроза – тепер це реальність", – заявив Зеленський.

 

Кричіть своїм політикам: Україна – це 15 атомних блоків. Якщо буде вибух – це кінець всім. Кінець Європі. Це евакуація Європи. Тільки негайні дії Європи можуть зупинити російські війська.

Володимир Зеленський

 

03:57 За даними керівника Запорізької АЕС, на станції горять приміщення учбового корпусу, лабораторно-побутового корпусу. Пошкоджено адміністративний корпус – але він не загорівся, повідомили в обласній адміністрації.

 

03:11 Голова Запорізької ОДА Олександр Старух заявив, що росіяни не пропускають пожежників до станції.

 

02:34 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що росіяни мають негайно припинити будь-який вогонь в Енергодарі, надати доступ рятувальникам і встановити зону безпеки. "Найбільша атомна станція в Європі. Вогонь уже спалахнув. Якщо вона вибухне, це буде вдесятеро більшим за Чорнобиль", – написав Кулеба у твіттері.

 

01:40 Міський голова Енергодара Дмитро Орлов заявив про початок пожежі на Запорізькій атомній електростанції. "Загроза світової безпеки! В результаті безперервного обстрілу ворогом будівель та блоків найбільшої АЕС в Європі палає Запорізька атомна станція!" – написав Орлов у telegram.

 

04.03.2022