ХДС/ХСС знову вибивається в лідери електоральних преференцій німців.

СДПН, залишаючись при владі, стрімко втрачає рейтинг популярності – так само, як і її лідери.

 

 

За два місяці з моменту, коли соціал-демократ Олаф Шольц обійняв посаду бундесканцлера Німеччини, його партія відчутно втратила підтримку німецьких виборців. Водночас християнські демократи, чиєю представницею була попередня канцлерка Анґела Меркель, навпаки відчутно підвищили свій електоральний рейтинг, ставши лідерами партійно-політичного ландшафту Німеччини. Про це свідчать свіжі опитування громадської думки ARD-DeutschlandTrend, проведені інститутом Infratest dimap на замовлення громадсько-правового телеканалу ARD.

 

Уперше за пів року блок Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) випередив за рейтингом Соціал-демократичну партію Німеччини (СДПН). Згідно з результатами опитувань, якби вибори до Бундестаґу відбувалися незабаром, то за ХДС/ХСС проголосувало б 27 відсотків повнолітніх громадян ФРН. За СДПН готові проголосувати лише 22 відсотки німців. Якщо порівнювати з результатами опитувань, проведених на початку січня, то соціал-демократи втратили чотири відсоткові пункти підтримки, а християнські демократи стільки ж здобули.

 

 

Підтримка партії «Союз90/Зелені» не змінилася, за неї готові проголосувати 16 відсотків респондентів. І це єдина партія з урядової коаліції, рейтинг якої не опустився за місяць, що минув.

 

Ще одна урядова політична сила – Вільна демократична партія – втратила один відсотковий пункт. Наразі за неї готові проголосувати 10 відсотків німців.

 

Як це не прикро визнавати, але трохи покращила свій рейтинг (+1%) ксенофобська і прокремлівська партія «Альтернатива для Німеччини». Якби парламентські вибори відбувалися найближчим часом, то за АдН проголосувало б 12% виборців.

 

Ще одна політична сила – Ліва партія, яка теж близька до Кремля – зберегла рейтинг на попередньому рівні. Нині її підтримує п’ять відсотків німецьких виборців.

 

 

Втрачає особисту популярність і більшість урядових політиків. Передовсім це стосується самого бундесканцлера. За минулий місяць його рейтинг довіри впав аж на 17 відсотків, досягнувши 43%.

 

На шість відсотків опустився рейтинг довіри в лідера лібералів – міністра фінансів Крістіана Лінднера (Christian Lindner). Тож тепер йому довіряє стільки ж, скільки й бундесканцлерові – 43%.

 

Найсильніше довіра похитнулася у співголови «зелених», віцеканцлера Роберта Габека (Robert Habeck). Його рейтинг впав на дев’ять відсоткових пунктів – до 39%.

 

Тимчасом друга співголова «зелених» міністерка закордонних справ Анналєна Бербок (Annalena Baerbock) покращила свій імідж серед німців. Її рейтинг довіри зріс на чотири відсоткові пункти, сягнувши 36%.

 

Згідно з цим же соціологічним дослідженням, більшість мешканців Німеччини підтримує стриманість федерального уряду в конфлікті навколо України. Так, майже три чверті респондентів (71 відсоток) не схвалюють евентуального постачання озброєнь Києву. Лише кожен п'ятий (20 відсотків) погоджується з можливістю постачання, причому значно частіше схвалюють цю можливість у західних землях (22 відсотки), ніж у східних (14 відсотків).

 

Схвалення vs несхвалення постачання озброєнь з Німеччини в Україну серед німецького партійного електорату.

 

43 відсотки учасників опитування погоджуються з антиросійськими санкціями. Та майже стільки ж респондентів (44 відсотки) вважають цей захід помилковим. Причому явна більшість німців (57%) виступає за те, щоби санкції не стосувалися «Північного потоку-2».

 

Водночас понад половина німців (51 відсоток) вважають, що НАТО слід уважніше поставитися до російських пропозицій щодо безпеки в Європі. Лише чверть опитаних (28%) виступає проти цього.

05.02.2022