Темний шоколад покращує настрій

 

Щодня невелика доза шоколаду з високим вмістом какао може покращувати настрій, доводить експеримент. Ймовірною причиною науковці вважають те, що чорний гіркий шоколад змінює флору кишківника. Як саме кишкові бактерії впливають на людський мозок, з’ясувати остаточно поки не вдалося.


 

Шоколад — не лише улюблений смаколик, йому також приписують корисні властивості. Флавоноїди, що містяться в какао, допомагають, наприклад, запобігти певним недугам, розширюючи судини. Крім того, вони мали б зменшувати стрес і покращувати пам’ять. Споживання какао, однак, — не сучасне явище: люди вирощували какао-рослини ще 5300 років тому.

 

Чорний шоколад відомий своєю здатністю підіймати настрій з давніх-давен. Однак свідчень емоційного впливу, яке здійснює щоденне споживання шоколаду, небагато, — сказала Цзін-Хі Шінь (Ji-Hee Shin) із Сеульського національного університету та її колеги. — Тож ми хотіли дослідити, як щоденне споживання чорного шоколаду впливає на настрій у повсякденному житті, але при цьому зберегти фокус на взаємозв’язку кишківника й мозку”.

 

У своєму дослідженні науковці перевірили особливий зв’язок між травленням і мозком, адже збалансована кишківникова флора також може мати позитивний вплив на настрій людини. Групи бактерій у кишківнику, залежно від свого складу й харчування, продукують сигнальні речовини, що впливають на вегетативну нервову систему кишківника, а через її зв’язок із мозком — і на фізичне самопочуття. Чи чорний шоколад може впливати на цей зав'язок, науковці дослідили детальніше.

 

У своїй розвідці вчені щодня впродовж трьох тижнів давали двом групам молодих дорослих у віці від 20 до 30 років порцію шоколаду. Одна група тричі на день отримувала десять грамів чорного шоколаду з 85% вмістом какао, інша отримувала таку ж дозу шоколаду з 70-процентним вмістом какао. Третя контрольна група не отримувала солодощів.

 

З метою визначити настрій піддослідних науковці попросили загалом 48 учасників на початку й після трьох тижнів заповнити так званий питальник PANAS (Positive and Negative Affect Schedule). Питання цього спеціального тесту націлені на те, щоб визначити психологічний стан особи з огляду на позитивні й негативні подразники.

 

Результати: серед представників групи, котрій давали шоколад із високим вмістом какао, негативні почуття після трьох тижнів зменшилися майже на 20%. І контрольна група, й учасники, що отримували шоколад з 70-відсотковим вмістом какао, не продемонстрували ніяких суттєвих змін. Частка позитивно налаштованих учасників зі всіх трьох груп також залишилася майже незмінною.

 

Кишкова флора групи, котра вживала 85-відсотковий чорний шоколад, продемонструвала більше змін. Загалом вона мала більше різноманіття бактерій й особливо підвищену кількість бактерій виду Blautia obeum. Вчені зазначили, що кореляція існувала між збільшеною часткою бактерій blautia та менш негативними настроями учасників.

 

Крім того, у споживачів темного шоколаду зменшилася частка бактерій Faecalibacterium prausnitzii. Ці зміни все ж не вдалося зіставити з результатами питальника. Науковці вважають, однак, що попередні дослідження вже довели негативний вплив цих бактерій на настрій людини.

 

Позитивний вплив бактерії blautia науковці пояснюють ще одним: “Blautia obeum продукує жирну кислоту бутират, що, як відомо, впливає на мозкові функції. Бутират ще раніше продемонстрував антидепресивну дію в тестах на мишах. Тож ми припускаємо, що змінивши бутират з мікробіоти, можна покращувати настрій”.

 

Підсумовуючи, науковці зауважили: “Наші результати доводять, що чорний шоколад має пребіотичну дію, бо змінює різноманіття та склад кишкового мікробіому”. Як саме кишкові бактерії впливають на настрій через жирну кислоту, залишається все ж неясно. “Це заохочує до наступних досліджень, котрі аналізуватимуть сигнальні шляхи між кишківником і мозком після споживання чорного шоколаду”.

 

 

Jan Fleischer

Dunkle Schokolade ist gut fürs Gemüt 

Journal of Nutritional Chemistry/ HealthCom, 23/12/2021, doi: 10.1016/j.jnutbio.2021.108854

Зображення: Artisteer/ iStock

05.01.2022