«Книга року ВВС» визначила лауреатів

Артем Чех, Андрій Содомора та Петро Яценко  отримали літературну нагороду «Книга року ВВС 2021» на урочистій церемонії вручення премій у Мистецькому Арсеналі.

 

 

«Книга року ВВС» – це щорічна літературна нагорода, яка визначає найкращі книжки українською мовою.

 

Вперше премію «Книга року ВВС»  було вручено 2005 року, і вона швидко стала однією з найпрестижніших літературних нагород в Україні.

 

Нагороди вручають у трьох номінаціях: художня література, дитяча проза та есеїстика.

 

Команда ВВС Україна сформує довгий список номінантів, з-поміж яких журі обирає фіналістів і переможців.

 

Як повідомили організатори премії, цього року на «Книгу року ВВС» подали рекордну кількість книжок – 134 найменувань. Участь у конкурсі взяли 39 видань у трьох номінаціях – доросла художня література, дитяча художня література та есеїстика.

 

Традиційно нагороджували не лише письменників, а й читачів. Для них «Книга року» має спеціальну номінацію та проводить конкурс читацьких рецензій на твори, які входять до довгих списків. Переможцем конкурсу читацьких рецензій «Книги року BBC» стала викладачка української мови із Запоріжжя Людмила Даниленко за рецензію на книжку Сергія Осоки «Три лини для Марії».

 

 

Переможець «Дитячої книги року BBC» – Петро Яценко. Його «Союз радянських речей» –  захоплива історична мандрівка через речі, які сучасні діти й досі можуть знайти у бабусі на горищі. «Це важлива та актуальна тема, тому що я хочу, щоб діти знали, як насправді було. Завжди вважав, що я дорослий письменник, а зараз несподівано моя дитяча книжка отримала високу нагороду»,  – зізнався Петро Яценко.

 

 

Переможець «Книги року BBC» у номінації «Есеїстика» Андрій Содомора із книжкою «Про що писати». На церемонії нагородження письменник особисто побувати не зміг, але підготував відео звернення: «Я намагався поєднати непоєднуване, старався писати якомога простіше, цікавіше, щоб думка таки всміхалася, а не хмурилася, як при напруженні», – зазначив Андрій Содомора.

 

 

«Книгою року BBC-2021» визнано книжку Артема Чеха «Хто ти такий?». Це твір про становлення і пошук себе, про покоління, яке виросло на тлі похмурих і голодних 90-х.

 

Сам автор-переможець був вкрай небагатослівним. «Я в таких випадках просто дякую та йду», –  сказав він на сцені. Однак літературознавці вважають, що про цю книжку ще чимало говоритимуть і писатимуть як про віховий твір, чого не можна сказати про книгу року BBC минулого року.

 

17.12.2021