Ти ж, було, в дуду граєш

17 жовтня відбувся фінальний концерт мистецького марафону з нагоди святкування 50-ти річного ювілею Львівської національної академічної  чоловічої хорової капели «Дударик».

 

 

Пролунав третій дзвінок, у глядацькій залі – темно. Відкривається завіса і всім присутнім перехоплює подих – спочатку від кількості артистів на сцені, а за мить – від неймовірної краси та сили хорового співу. Для відкриття свята на сцену було запрошено концертний склад капели, учасники формації «Дударик-FOREVER», ансамбль «Веселка», і навіть найменших вихованців хорової школи.

 

Преамбулою концерту стали гімн України «Ще не вмерла…» та символічний гімн колективу – хорова обробка Миколи Леонтовича «Діду, мій дударику».

 

Опісля пролунали ювілейні віншування: із привітальним словом виступили голова Львівської ОДА Максим Козицький та мер Львова Андрій Садовий.

 

«Перлини української хорової музики» – так можна назвати перший блок концертної програми, в якому пролунали твори «золотих» класиків – М. С. Березовського, Д. С. Бортнянського, А. Л. Веделя та їхнього послідовника у ХХ столітті – Олександра Кошиця.

 

«Дударик» також є послідовником діяльності українських-композиторів класиків. Після знаменитої Глухівської співочої школи, в якій «виросли» класики українського хорового мистецтва (її розквіт припав на XVIII століття), саме на базі капели «Дударик» вперше в Україні відкривається хорова школа.

 

Також «Дударик» – перший хоровий колектив, який після звитяг О. Кошиця у 1922 році, виступив у найпрестижнішому залі світу – Карнегі-Холл у Нью-Йорку. Про цю неймовірну концертну поїздку глядачі почули особисто від пані Марти Федорів, яка у 1990-х роках організувала гастрольний тур із понад 50-ти концертів всією Північною Америкою!

 

 

Наступний блок концерту було доручено вокальній формації «Дударик-FOREVER». Спільно з солістом Назаром Лозинським пролунало 2 композиції «Гей, літа орел» та «Готувалися орли чайку рятувати».

 

Однією з перлин вечора була презентація Всеволода Садового дуди відомого народного майстра Михайла Тафійчука. Цей музичний інструмент – символічний для колективу, і за словами Дмитра Кацала, він дуже сподівається, що зовсім скоро вихованці «Дударика» зможуть пройти святковою ходою містом Лева, граючи на дудах.

 

Заключним акордом першого відділу концерту став виступ добрих друзів капели та ідейних побратимів «Дударика» – гурту «Хорея Козацька», які вразили присутніх грою на давніх інструментах та особливо густим вокальним тембром.

 

По антракті програма концерту змістила вектор від традиції – до академічної музики в найкращому сенсі слова. У супроводі симфонічного оркестру INSO-Lviv під керівництвом Юрія Бервецького прозвучали «Безмежнеє поле» М. Лисенка на слова І. Франка (соліст Сергій Магера), «Hallelujah!» Г. Ф. Генделя, «Kyrie eleison» Й. С. Баха (солістка – Людмила Осташ), фінал симфонії №9 Л. ван Бетовена (солісти - Людмила Осташ, Тетяна Вахновська, Роман Трохимук та Сергій Магера) та «О, Fortuna» з «Carmina Burana» Карла Орфа.

 

Далі для привітань було запрошено Єлену Кіпріану – хорову диригентку з сонячного Кіпру, яка керує жіночим хором «Vox Venus». І кульмінацією вітального марафону стало нагородження пана Дмитра Кацала Орденом святого Великомученика Юрія Переможця. Нагороду вручив отець Степан Палько.

 

 

Особливо щемким та по родинному теплим вийшло завершення концертної програми: Дмитро Романів та Сергій Пікарос презентували пісню «Присвята Миколі Кацалу». Гітарний супровід у виконанні Олега Яреми надав легкості висловленню, і створив атмосферу дружнього музикування біля вогнища.  

 

Заключним акордом програми пролунав духовний гімн України «Боже великий єдиний». Така художня арка якнайкраще показала головну ідею хорової капели «Дударик». Це не тільки високопрофесійний музичний колектив, а й свідомі громадяни, які керуються законом Божим, принципами гідності та свободи.

 

 

        

 

21.10.2021