Іконостас із церкви у Кугаєві перемістять у «Шевченківський гай» у Львові.

 

У церкві Богоявлення Господнього XVII ст., що у селі Кугаїв Пустомитівського району, яка є пам’яткою архітектури національного значення, демонтують та перенесуть давній іконостас, виконаний народними майстрами, на тимчасове зберігання у музеї народної архітектури та побуту ім. клементія Шептицького  у Львові. Про це повідомили у департаменті архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА.

 

 

За словами начальника управління охорони об’єктів культурної спадщини Василя Петрика, департамент архітектури та розвитку містобудування Львівської ОДА, на пропозицію обласного осередку Українського товариства охорони пам'яток історії та культури і фахівців галузі, розпочав процедуру створення комісії та переговори з Музеєм народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького у Львові, щоб передати цінності храму в Кугаєві на тимчасове зберігання.

 

«Дерев’яна церква в Кугаєві – це пам'ятка архітектури національного значення (охоронний № 475/1.2). Цього року фінансування для неї закладене в обласну програму охорони культурної спадщини. На конкурс з виготовлення проєктно-кошторисної документації подався єдиний виконавець, і, на жаль, терміни її виготовлення не дотримані на кілька тижнів. Водночас, у процесі підготовки до реставрації та зважаючи на аварійність споруди вважаємо за необхідне ініціювати створення відповідної комісії та передати іконостас на тимчасове зберігання у скансен «Шевченківський Гай», – повідомив Василь Петрик.

 

 

За його словами, відповідного листа уже скерували музею та всім необхідним органам.

 

 

Зазначимо, дерев’яна мініатюрна церква бойківського типу була збудована у Кугаєві у 1693 року. Церква – тризрубна, головний об’єм увінчаний тризаломним, а два бічні – двозаломним наметовим ґонтовим дахом. До вівтарної частини з півночі прибудовано ризницю.

 

 

Після будівництва у 1990-их роках нової мурованої церкви у селі, храм використовувався зрідка і занепадав. Ґонт потребував заміни ще з 2009 року. З 2012 р. пам’яткою опікуються волонтери-пам’яткоохоронці, які організували ініціативу «Врятувати церкву у Кугаєві», і двічі перекривали її паропроникною захисною плівкою від протікання до початку реставрації. Дзвіницю було відреставровано у 2018 році зусиллями громади, меценатів, волонтерів.

 

Фото facebook.com/architecturelvivregion, m-a-d-m-a-x.livejournal.com

29.10.2021