Мозкова схема командної роботи

 

Працюючи над спільним завданням, команди досягають особливо гармонійного й ефективного стану  командного потоку (team-flow). Вперше дослідники продемонстрували, що відбувається в мозку командних гравців: їхня мозкова активність синхронізується й інформація опрацьовується особливо добре. Ці висновки можуть допомогти в прогнозуванні й поліпшенні командної роботи.


 

 

Особа, зосереджена на роботі, забуває про все навколо, а час для неї пролітає непомітно, – діляться досвідом робочого процесу. В такому стані не потрібно докладати великих зусиль, щоб виконати завдання із задовільним результатом. Але досвід роботи набуває особливих ознак, якщо його розділяє команда – зокрема це знайоме спортсменам, музикантам, ґеймерам чи професійним робочим командам. Оскільки такий стан складно відтворити в лабораторії, нервові підстави командного потоку досі залишалися нез’ясованими.  

 

Науковці на чолі з Мохамедом Шегатою (Mohammad Shehata) з Каліфорнійського Інституту технологій в Пасадені вперше продемонстрували, що відбувається в мозку під час командної роботи (team-flow). Для цього вчені залучили команди (кожна з двох осіб) до музичної відеогри, а при цьому мозкову активність учасників вимірювали за допомогою електроенцефалографії (ЕЕГ).

 

Потім науковці опитали учасників про їхнє особисте сприйняття потоку роботи (work flow) й порівняли відповіді з даними про мозкові потоки, а також з результатами гри. «Ми використали комерційну гру з музичними ритмами O2Jam U», – повідомили науковці. На планшетах учасники експерименту грали музичні твори, натискаючи в відповідний момент клавіші на екрані. Науковці просили піддослідних грати в цю гру разом, щоб кожен з членів команди відповідав за певну ділянку клавіш.

 

«Позитивне суб’єктивне враження від командної роботи перевершує повсякденну соціальну взаємодію або досвід індивідуального потоку, – пояснили науковці. – Спрощене припущення звучить так: командний потік  це просте поєднання стану потоку та соціального стану».



Ділянки мозку, активовані під час командного потоку (зелені), ділянки, активні під час індивідуального потоку (сині) й нормальної соціальної взаємодії в команді. Зображення: Shehata et al., eNeuro 2021.

 

 

Аби перевірити це припущення, науковці змінювали структуру дослідження, обмежуючи або потік, або командну взаємодію: в деяких циклах учені розділили колег по команді стіною, щоб вони не бачили одне одного під час гри. Така структура уможливила одиничний потік (solo-flow), обмеживши досвід роботи в команді.

 

В іншому дослідженні науковці змінювали музику в такий спосіб, що вона не відповідала тій, яку учасники створювали, тиснувши на екрани планшетів. У такий спосіб командна робота була можливою, але стан потоку не виникав.

 

Результат: хоча результати всіх трьох варіантів розвідки були подібні, найкраще учасники почувалися за умов командного потоку. «Як й очікувалося, свій досвід послідовної роботи в команді піддослідні оцінили значно вище, коли могли бачити партнера й коли музика узгоджувалася з їхніми діями, – сказали вчені. – Коли музика не пасувала, досвід спільної роботи оцінювали нижче, а коли не було зорового контакту з партнером  гіршу оцінку отримував командний дух».

 

Ці суб’єктивні враження відображалися також на ЕЕГ: коли учасники отримували відчуття роботи в команді, у їхньому мозку посилювалися бета- й гамма-хвилі. Ці мозкові хвилі пов’язані з уважністю, опрацюванням інформації та зосередженістю.

 

Детальний аналіз залучених мозкових регіонів засвідчив: за командного потоку особливо активізувалася ліва середня скронева кора, що опрацьовує інформацію з регіонів, пов’язаних із самостійною роботою (solo-flow) або з відчуттям команди.

 

«Результати вперше надають нейронні докази того, що досвід командного потоку  якісно інший стан мозку, що відрізняється від потокового або соціального стану, – написали науковці. – Іншими словами, стан потоку командної роботи не виникає як просте поєднання стану потоку та соціального стану, а має власний нейронний підпис».

 

Крім того, Шегата та його колеги з’ясували: мозкові хвилі учасників команди синхронізуються під час командної роботи. «Покращення інформаційного опрацювання та нейронна синхронізація можуть бути нейрокогнітивною підставою для чудового суб’єктивного досвіду командного потоку», – сказали вчені.

 

Науковці зауважують, що результати їхнього пілотного дослідження не можна екстраполювати на суспільство загалом або на інші сфери зайнятості без наступних розвідок. У майбутніх експериментах науковці хочуть розширити своє розуміння командного потоку. Метою може бути передбачити командну продуктивність із допомогою ЕЕГ-даних, щоб її покращувати й у таких спосіб створювати найефективніші команди.

 

 

Elena Bernard

Wie sich Team-Flow im Gehirn zeigt

Quelle: Toyohashi University of Technology, 6/10/2021, eNeuro, 2021, doi: 10.1523/ENEURO.0133-21.2021

Зображення 1: alphaspirit/ Getty images

Зображення 2: Shehata et al., eNeuro 2021

Зреферувала С. К.

21.10.2021