Перший свій державний візит президент Ізраїлю здійснює в Україну.

 

Президент України Володимир Зеленський розраховує на підтримку Ізраїлем резолюції ООН щодо прав людини в окупованому Російською Федерацією українському Криму.

 

 

Про це Зеленський заявив під час спільної з президентом Ізраїлю Іцхаком Герцогом зустрічі зі ЗМІ в Києві, повідомляє "Укрінформ".

 

"Ми вдячні Ізраїлю за принципову підтримку України, нашого суверенітету та територіальної цілісності. Розраховуємо, що ця позиція буде зберігатися надалі. Зокрема, в рамках ООН, де до кінця цього року Україна внесе на розгляд Генеральної асамблеї оновлену резолюцію щодо ситуації із правами людини в окупованому Криму і мілітаризації окупованого півострова", – сказав Зеленський.

 

Керівник держави вважає символічним той факт, що свій перший державний візит на посаді президента Ізраїлю Іцхак Герцог здійснив саме в Україну. "Я сприймаю це як знак високої поваги, дружніх, міцних взаємин, що існують між нашими держави", – сказав він.

 

Президент обговорив із Іцхаком Герцогом війну на Донбасі та окупацію Росією Криму.

 

"У ході переговорів ми обговорили окремі аспекти ситуації на Близькому Сході, а також безпекові виклики, що наразі постали перед Україною у зв'язку із триваючою війною на сході нашої країни – на Донбасі та тимчасово окупованим російською агресією нашим українським півостровом Крим", – зазначив Зеленський.

 

Водночас він запевнив, що Ізраїль є "великим другом" і партнером України в регіоні Близького Сходу як з політичної і безпекової, так із торговельно-економічної та гуманітарної точок зору.

 

Іцхак Герцог високо оцінив зусилля України у збереження пам'яті, історії та культурного простору єврейської громади.

 

“Сьогодні важливо похвалити, що Україна відчуває відповідальність за пам’ять, історію і культурний простір єврейської громади, яка живе тут протягом багатьох років, більш ніж тисячу років. Починаючи зі збереження єврейських кладовищ, які є такими необхідними, до створення меморіальних центрів пам’яті вбитих українських євреїв”, – підкреслив він.

 

Герцог зауважив, що такі зусилля необхідні і є цінними, бо вони, за його словами, є підґрунтям для сміливого партнерства у боротьбі з антисемітизмом, де б він не проявлявся, а також для побудови спільного майбутнього, плідного, успішного, перспективного.

 

Крім того, президент Ізраїлю подякував Зеленському та Верховній Раді за ухвалення Закону "Про запобігання та протидію антисемітизму в Україні". Також він подякував за допомогу, надану багатьом євреям під час Рош га-Шана.

 

“Пане Президенте, я вірю, що минуле і сьогодення веде нас до чудового, спільного майбутнього між Україною та Ізраїлем, і що зараз ми перебуваємо в значній точці часу для всього, що стосується партнерства між нашими країнами”, – підкреслив Герцог.

 

Президент Держави Ізраїль Іцхак Герцог перебуває в Україні з державним візитом. Раніше прессекретар Президента Сергій Никифоров розповів, що 6 жовтня відбудеться вшанування на високому рівні жертв трагедії в Бабиному Яру в Києві, буде багато іноземних гостей.

 

05.10.2021