З доповненою реальністю проти арахнофобії

 

Проти ірраціональних страхів: хто страждає від арахнофобії, може пом'якшити страх за допомогою мобільного додатка. За принципом експозиційної терапії додаток із доповненою реальністю проєктує павуків у середовище користувача, поступово все ближче поміщаючи тварину. В клінічному дослідженні ця цифрова форма експозиційної терапії виявилася успішною, зараз додаток доступний для мобільних телефонів.




Віртуальний павук через мобільний додаток "Phobys". Зображення: Universität Basel/ MCN​.

 

 

Нелюбов  до павуків глибоко закорінена в людській природі – ймовірно, це було важливим механізмом захисту для наших предків. Проте сьогодні приблизно п'ята частина людства страждає від крайньої форми страху павуків. Вони відчувають панічні атаки, лише глянувши на тварину, уникають ситуацій і середовища, в яких можуть бути присутні павуки. Тести засвідчили, що люди з арахнофобією несвідомо сприймають тварин більшими, ніж вони є насправді, – і це також посилює страх.

 

Допомогу проти арахнофобії пропонує експозиційна терапія, за якої піддослідних під наглядом терапевта вводять у ситуації, що викликають страх. Так вдається поступово зменшити негативні відчуття. Однак чимало тих, хто страждає від арахнофобії, уникає психотерапії, не хоче мати до справи з жодним реальним павуком або просто не отримує належних вказівок для лікування.

 

Альтернативу може запропонувати мобільний додаток, який розробили науковці з Базельського університету. Він здійснює експозиційну терапію із застосуванням доповненої реальності. Додаток «Phobys» проєктує реалістичну 3D-модель павука в реальне середовище. Як і за поширених методів терапії, користувач повинен виконувати все складніші завдання, пов’язані із взаємодією з павуком.

 

«Для людей, що бояться павуків, простіше побачити віртуального павука, ніж справжнього», – пояснила провідний автор Аня Зіммер (Anja Zimmer) з Базельського університету. Додаток «Phobys» пропонує різний масштаб експозиційності та інтеракції між віртуальним павуком і користувачем на дев’яти різних рівнях. Наприкінці кожного рівня користувач оцінює, скільки страху та огиди він відчував. Аналізуючи відповіді, додаток зазначає, чи потрібно особі повторити цей рівень, чи можна переходити до наступного.

 

Дослідники пояснили: піддослідні з легшими формами страху можуть самостійно користуватися програмою. Коли ж арахнофобія сильно виражена, Зіммер та її команда рекомендують використовувати додаток лише у супроводі фахівця. Чи в людини існує страх перед віртуальними павуками, можна перевірити в додатку безплатно. Однак за експозиційне тренування проти арахнофобії потрібно буде заплатити.

 

Наскільки ефективний додаток проти фобії павуків, перевірили Зіммер та її команда в клінічному дослідженні за участі 66 учасників. Упродовж двох тижнів вони або проходили шість півгодинних тренінгів з «Phobys», або як контрольна група не виконували жодного завдання, пов’язаного з цим. До і після лікування в прозорій коробці піддослідні наближалися до справжнього павука настільки, наскільки дозволяв їхній страх.

 

Результат: група, що тренувалася з додатком, наприкінці дослідження продемонструвала суттєво менше страху щодо реальних павуків. Ці учасники були здатні сильніше наблизитися до павука, ніж учасники контрольної групи. «Повторне використання додатку з доповненою реальністю знижує суб’єктивний страх під час реальної конфронтації з павуками і в такий спосіб може стати доступною й вигідною альтернативою лікуванню», – запевнили Ціммер та її команда.

 

 

Nadja Podbregar

Mit Augmented Reality gegen die Spinnenphobie 

Universität Basel, 21/09/2021

Journal of Anxiety Disorders, 2021; doi: 10.1016/j.janxdis.2021.102442)

Зреферувала С. К.

30.09.2021