СДПН і ХДС/ХСС демонструють майже однакові результати на виборах до Бундестаґу.

Соціологи публікують результати перших екзитполів.

 

 

Парламентські вибори в Німеччині завершено в неділю, 26 вересня, о 18:00 за центральноєвропейським часом. Соціологічні інститути опублікували результати  перших екзитполів. Згідно з ними, два основні конкуренти – Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) і блок Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) – прийшли до фінішу майже з однаковими результатами. Про це повідомив телеканал ARD.

 

Наприклад, згідно з результатами опитувань на виборчих дільницях, проведених інститутом Infratest Dimap, за СДПН проголосувало 24,9 відсотка виборців (на попередніх виборах до Бундестаґу – 20,5%), які взяли участь у голосуванні. Тим часом ХДС/ХСС підтримало 24,7 (32,9%).

 

 

На третьому місці – партія «Союз90/Зелених», яка здобула 13,8% голосів (8,9%).

 

Підтримку лібералам із Вільної демократичної партії висловили 11,7% (10,7%) виборців.

 

За ксенофобську прокремлівську партію «Альтернативу для Німеччини» проголосувало 10,9% (12,6%).

 

Ще одну прокремлівську політичну силу – Ліву партію – підтримали близько п'яти відсотків виборців (9,2%). Тому її проходження до Бундестаґу поки що під питанням.

 

Якщо результати екзитполів буде підтверджено підрахунком виборчих бюлетенів, то конфігурація Бундестаґу матиме такий вигляд:

 

 

Відповідно, теоретично можливі три варіанти коаліції:

 

 

Незабаром розпочнуться коаліційні перемовини. У будь-якому разі при владі має залишитися одна з двох великих політичних сил: СДПН або ХДС/ХСС. А можуть залишитися й вони обидві – у разі збереження «великої коаліції».

 

Альтернативою до чинної конфігурації більшості може стати альянс хадеків зі «зеленими» і лібералами. Також експерти не відкидають можливості формування так званої «світлофорної коаліції» соціал-демократами, «зеленими» і лібералами.

 

У будь-якому разі, ніхто не бажає брати до спілки «Альтернативу для Німеччини». Щодо Лівої партії, то можливо, що вона таки не потрапить до парламенту, а якщо потрапить, то в кожному варіанті коаліції її голоси будуть зайвими.

26.09.2021