85% шкіл на Львівщині – перед перспективою зупинки освітнього процесу.

 

Від четверга, 23 вересня, у зв’язку з посиленням протиепідемічного карантину в Україні, у Львові у звичайному режимі зможуть працювати лише ті школи і дитсадки, в яких вакциновано від Covid-19 80% працівників або вони мають актуальні негативні ПЛР-тести чи довідки про те, що перехворіли на коронавірусну інфекцію упродовж останнього пів року. Таке рішення напередодні, 21 вересня, ухвалила міська комісія ТЕБ і НС.

 

 

«Від 23 вересня школи та садки, в яких вакциновано 80% працівників, продовжують працювати у звичному режимі. Працівники, які не провакциновані хоча б однією дозою, зможуть працювати, лише якщо на вході у заклад покажуть негативний результат ПЛР-тесту, який діє протягом 72 годин. Також вхід дозволений освітянам, які перехворіли на коронавірус протягом 6 минулих місяців і мають відповідну довідку, – заявив міський голова Львова. – У кожному навчальному закладі буде визначено відповідальну людину, яка слідкуватиме за дотриманням цих правил. Це складне рішення, яке дозволить не припиняти навчальний процес і, разом з тим, не допустить колапсу медичної системи міста».

 

 

Він додав, що відповідальність у цьому питанні лягає на кожного зокрема: «ПЛР-тести – платні. Вакцинація – безкоштовна. Рішення має прийняти кожен особисто. Ми заходимо у період, коли від нашого вибору залежить життя і здоров’я інших людей».

 

«Ми мусили затвердити відповідне рішення для Львова і прийняли соломонове рішення: всі школи у Львові будуть працювати, але вчителі повинні показувати або сертифікат вакцинації, або довідку, що вони впродовж останніх пів року перехворіли, або негативний ПЛР-тест. Ми не можемо розбалансувати навчальний процес, тим паче, що ми не знаємо, що нас чекає через місяць-два. Ми завжди ще можемо перейти на онлайн-навчання. Дистанційна освіта не дає ефекту, тому наразі використовуємо кожен день очного навчання, дотримуючись всіх норм безпеки»,  прокоментував міський голова рішення міської комісії ТЕБ і НС уранці у середу, 22 вересня, в ефірі на радіо «Люкс FM».

 

 

Разом із цим, ситуацію з доступом до вакцинації учителів у Львові намагаються врятувати. Сьогодні, 22 вересня, з 10:00 до 15:00 працівники закладів освіти можуть отримати щеплення вакциною Pfizer у мобільних пунктах щеплення у таких навчальних закладах: школа №34, №18, №65, №73, №86, №23, №31, №91, ліцей «Галицький», «Просвіта», ліцей №37, школа-гімназія Шептицьких.

 

Загалом же на Львівщині наразі лише у близько 15% освітніх закладах рівень вакцинації працівників сягає 80%. Від четверга, 23 вересня, близько 86% закладів освіти на Львівщині вимушено припинять роботу. Навчання учнів у форматі онлайн теж не буде. Таке рішення прийняла обласна комісія ТЕБ і НС.

 

«Близько 14% закладів освіти області готові продовжувати працювати. Всі інші з четверга будуть змушені тимчасово припинити роботу. Така позиція державної комісії ТЕБ і НС – онлайн-навчання не буде. Причиною став низький рівень вакцинування працівників закладів освіти, подекуди свідоме саботування з боку освітян вакцинальної кампанії. Відповідальність за функціонування закладу освіти залежить від керівників цих закладів, відповідних відділів освіти та голів громад. Це вимушений крок з боку держави, водночас, здоров'я дітей на першому місці», – заявив перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик.

 

Працюватимуть лише заклади освіти, у яких вакциновано більше як 80% персоналу. За його інформацією, на сьогодні такий показник мають усі школи у Моршині та Трускавці. Загалом в області повний курс вакцинації пройшли 37% освітян, 44%  отримали першу дозу.

 

Як повідомили у департаменті освіти і науки Львівської ОДА, на 80% вакцинований персонал у 165 школах області. Відсоток шкіл, що досягли необхідного для офлайн-навчання рівня вакцинації працівників у розрізі районів, станом на 21 вереся, має такий вигляд:

 

– Стрийський район  22,3%;

 

 – Червоноградський район  21,4%;

 

– Дрогобицький район  20%;

 

– Яворівський район  15,3%;

 

– Золочівський район  14,4%;

 

– Самбірський район – 6,2%;

 

– Львівський район  2,6%.

 

Фото city-adm.lviv.ua, facebook.com/andriy.sadovyi

22.09.2021