МЗС чекає коридору для евакуації українців із військової бази в Афганістані.

 

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна чекає коридору для евакуації 12 українців із військової бази в Афганістані. Водночас він закликав не спекулювати на тому, начебто вони є військовиками.

 

 

Про це Кулеба написав на своїй сторінці у Facebook.

 

Міністр поінформував, що він мав телефонну розмову з одним із 12 громадян на військовій базі.

 

"У нас була привітна і предметна розмова про стан справ та те, як повернути наших додому. Ім’я хлопця з міркувань безпеки домовилися з ним не називати. «Я пишаюся своєю країною», — сказав він мені. Ми домовилися повністю координувати наші спільні дії. Надскладна ситуація в Афганістані вимагає саме цього – спокою і координації", – зазначив Кулеба.

 

Міністр обурився тим, що в медіях "розганяють" істерику про "12 військовослужбовців, яких Україна кинула напризволяще на базі в Афганістані".

 

"З ними з самого початку кризи був встановлений зв’язок, і його постійно підтримує наше посольство в Таджикистані", – поінформував Кулеба, наголосивши на тому, що Україна нікого не "кинула".

 

Кулеба також спростував закид, начебто всіх іноземців вивезли, натомість "одні українці залишилися".

 

"На базі перебувають сотні людей з громадянством багатьох держав. Українці – молодці. Проявляють себе організовано, дисципліновано і як лідери. Просто так взяти і вийти з бази неможливо. Потрібен коридор. І це окреме питання", – поінформував міністр.

 

Кулеба заперечив чутки, начебто українцям на військовій базі погрожують. "Наразі жодної прямої загрози життю і безпеці наших громадян немає. Це питання на особливому контролі. Іде спокійний переговорний процес про шляхи виїзду, без конфліктів чи якихось залякувань", – зазначив Кулеба.

 

Міністр уточнив, що наші громадяни не є військовиками України: "Вони – колишні військовослужбовці, але на базі у Кабулі перебувають як приватні особи за міжнародним контрактом з компанією, що є субконтрактором ООН. Тому прохання до ЗМІ і користувачів соцмереж не вестися на провокації і не розганяти дезу про «військовослужбовців». Хлопців вивеземо або ми, або компанії, за чиїм контрактом вони та інші іноземці працювали на базі. За будь-яким сценарієм ми надаватимемо повну підтримку", – запевнив Кулеба.

 

18.08.2021