Таліби увійшли в Кабул. Оголошено про формування нового тимчасового уряду.

 

Нині вранці таліби почали входити в Кабул з усіх боків – лиш через кілька годин після завоювання Джалалабаду, розташованого за півтораста кілометрів від столиці Афганістану. Перед 14-ю годиною кабульського часу (плюс півтори години до київського) міністр внутрішніх справ Афганістану Ахмад Джалалі оголосив про домовленість передати владу новому тимчасовому уряду; деякі джерела вже називають його главою цього уряду. У Кабулі не було жодних ознак збройної оборони міста. Спецпредставник США з Афганістану закликав талібів не входити в місто до закінчення евакуації 10 тисяч американських громадян звідти. Повідомляють, що президент Афганістану Ашраф Гані до кінця дня залишить свій пост і влада в країні офіційно буде передана "Талібану", переговори про це ведуть з представниками "Талібану" у президентському палаці.

 

 

Лідери талібів у Катарі оголосили про утворення Ісламського Емірату Афганістан, про прагнення створити "уряд, прийнятний для всіх", та наказали бойовикам утриматися від насильства в Кабулі, дозволивши всім іноземцям покинути місто або зареєструватися в новій адміністрації, одночасно закликавши цивільне населення залишатися вдома:

 

“Оскільки столиця Кабул є великим і густонаселеним містом, моджахеди Ісламського Емірату не мають наміру увірватися в місто силою чи війною, а воліють увійти до Кабулу мирно. Тривають переговори щодо забезпечення того, щоб перехідний процес завершився безпечно та надійно, без шкоди для життя, майна та честі будь-кого.

Ісламський Емірат не має наміру нікому мстити, всі ті, хто служив у військовому та цивільному секторі в адміністрації Кабулу, прощені і в безпеці, ніхто не помститься. Усі повинні залишатися у своїй країні, у своєму місці та вдома, а не намагатися виїхати з країни."

 

Попри це, всі вулиці в напрямку до аеропорту стоять в корках, жінкам у столиці рекомендовано сховатися у безпечних місцях.

 

 

Темпи наступу талібів перевищили очікування, влада Кабулу планувала почати евакуацію населення тільки в четвер. Ситуація в місті неймовірно динамічна. Після захоплення Кабулу вже видно перші ознаки нової реальності, зокрема рекламу, на якій зображені жінки з відкритими обличчями, спішно зафарбовують.

 

 

Продовжується спішна евакуація співробітників дипмісій США та країн Євросоюзу. На території американського посольства в Кабулі періодично приземляються вертольоти. Росія оголосила, що не буде евакуювати співробітників свого посольства в Кабулі.

 

 

Вранці в неділю таліби без бою зайняли Джелалабад, останнє, крім Кабулу, велике афганське місто, не підконтрольне талібам. Потім до них перейшов Майданшахр – адміністративний центр регіону Вардак, також вони взяли Баміан і Нілі (столицю регіону Дайкунди). Таліби заявили про захоплення авіабази Баграм в околицях Кабулу і розташованої там в'язниці, де перебували високого рангу бойовику ІДІЛу та Аль-Каїди.

 

Президент США Джо Байден, який оголосив після вступу на посаду про плани якнайшвидшого – до 11 вересня – виведення з Афганістану всіх американських військових, наполягає на обґрунтованості свого рішення. За словами Байдена, він не може знайти виправдання подальшій американській присутності в центрі громадянського конфлікту в іншій країні. Разом з тим, на пресконференції 8 липня, 38 днів тому, він заявив, що "ймовірність того, що "Талібан" захопить всю країну, вкрай незначна": "У військах афганського уряду є 300 тисяч добре оснащених солдатів, так само добре, як будь-яка армія в світі, і війського-повітряні – проти приблизно 75 тисяч талібів."

 

План виведення передбачав, що близько тисячі американських військовослужбовців залишаться охороняти кабульський аеропорт і посольство до самого кінця. Однак через швидке просування талібів США вирішили перекинути назад в Кабул ще 4 тисячі солдатів, щоб забезпечити евакуацію персоналу посольства і афганців, що  співпрацювали з американцями. 

 

Ключовим моментом блискавичної перемоги талібів експерти називають несподівану відмову від підтримки урядових військ з повітря і відмову від тиску на Пакистан, де були тренувальні табори талібів: падіння Кабулу навіть називають перемогою Пакистану в гібридній війні з Афганістаном. Очікується ґлорифікація "Талібану" і поширення цього руху серед радикальних мусульман.

 

"Таліб" з перекладі означає "учень, студент" медресе, мусульманської духовної середньої і вищої школи. Засновниками руху "талібан" (буквально "таліби"), радикального ісламістського руху сунітського напрямку, що зародився серед пуштунів 1994 року, стали тридцять студентів медресе в Кандагарі на чолі з муллою Мухамедом Омаром. Талібан правив в Афганістані з 1996 по 2001 рік ("Ісламський Емірат Афганістан" визнали три держави: Об'єднані Арабські Емірати, Пакистан і Саудівська Аравія): громадянська війна, яка тривала в Афганістані з 1978 по 2001 рік, привела спочатку до створення в 1992 році загальновизнаної Ісламської Держави Афганістан, а потім до її повалення і проголошення у вересні 1996 року Ісламського Емірату Афганістан.

 

У результаті інтервенції, здійсненої коаліцією на чолі з США, що почалася 17 листопада 2001 року у відповідь на теракти 11 вересня, режим талібів, що правив в Афганістані з 1996 року, було повалено. Владу в країні з 21 грудня 2001 року здійснював перехідний уряд, призначений американцями. Через два роки на півдні країни спалахнула партизанська війна. У 2019 році США анонсували початок виведення своїх військ з Афганістану. Таке ж рішення ухвалили й інші держави-члени НАТО. 29 лютого 2020 року в Досі (Катар) США уклали мирну угоду з Талібаном. США і їхні союзники мали залишити Афганістан до 11 вересня 2021 року, а таліби мали примиритися з офіційним афганським урядом. У травні 2021 року США і НАТО почали виведення своїх військ з Афганістану. Одночасно у травні таліби розпочали широкомасштабний наступ на позиції урядових військ. До кінця червня таліби контролювали більшу частину сільської місцевості та майже весь державний кордон країни. У липні афганська армія спробувала перейти в контрнаступ, але зазнала поразки. На початку серпня таліби почали останній наступ, щоб захопити великі міста. 8 серпня було взято три провінційні столиці Саріпул, Талокан і Кундуз. Після цього афганські війська почали здавати міста без бою.

 

 

15.08.2021