Серед повністю вакцинованих американців коронавірусом заразилося менше відсотка.

 

Враховуючи динаміку вакцинації, можна оцінити, що антикоронавірусне щеплення зменшує ризик смертельного ковіду в 58 разів.

 

 

Менше 1% повністю вакцинованих мешканців США заразилися коронавірусною інфекцією covid-19 (т. зв. breakthrough infection – буквально "проривна інфекція", зараження, незважаючи на вакцинацію). На це вказує аналіз офіційних даних усіх штатів, проведений Kaiser Family Foundation, передає CNN.

 

Згідно з аналізом KFF, більше 90% випадків – і більше 95% госпіталізацій та смертей – припадає на невакцинованих осіб. Враховуючи, що на даний час повністю вакциновано 65% дорослого населення США, ймовірність захворіти повністю вакцинованим у більш як 17 разів менша, ніж у невакцинованих (ефективність вакцини – понад 94%, що близько до анонсованих ще до масової вакцинації відсотків для стосованих в США мРНК-вакцин виробництва компаній Модерна і Пфайзер).

 

Федеральний уряд повідомляє дані тільки про інфікування вакцинованих, які призводять до лікування у стаціонарі або смерті. Згідно з даними федерального Центру з контролю і профілактики захворювань США, серед 165 млн повністю вакцинованах американців шпиталізовано з ковідним діагнозом 6,6 тисяч, що становить 0,004%.

 

За цими ж даними, від ковіду померло менше 0,001% повністю вакцинованих. Оцінку зменшення ризику смертельного ковіду можна провести, враховуючи динаміку вакцинації. З першої декади січня 2021 року, коли в США з'явилися перші сотні тисяч повністю вакцинованих, сумарно ці повністю вакциновані американці прожили 17,5 млрд людино-днів, невакциновані ж дорослі американці – 54 млрд (265 млн осіб помножити на 203 дні). За це час померло майже 200 тисяч невакцинованих американців і 1,6 тисячі повністю вакцинованих.

 

Виходячи з цих даних, добова ймовірність смерті становить 5,5×10⁻⁶ для невакцинованих, в той час як для вакцинованих 0,094×10⁻⁶ – у 58 разів менша, що дає 98,5% ефективності вакцини щодо летальних випадків.

 

При цьому слід мати на увазі, що особи, котрі отримали першу дозу вакцини (таких 11% серед людино-діб невакцинованих за останні 200 днів), яка вже дає певний захист, вважаються невакцинованими, а також те, що першочергово від ковіду вакцинували більш уразливі групи американців, тому з врахуванням цього фактору рівень захисту від ковіду в пересічного американця буде ще вищий.

 

 

03.08.2021