Мінекономіки погодило будівництво "сухого порту" біля Мостиськ.

 

Спеціальна комісія при Міністерстві економіки схвалила заявку на створення індустріального парку між містом Мостиська та селом Волиця. Його ініціатором виступила Мостиська міська громада.

 

 

Про це заявив керівник відділу залучення інвестицій Львівської обласної державної адміністрації Орест Фільц у коментарі ZAXID.NET.

 

"Комісія засідала та підтримала реєстрацію цього парку. Невдовзі його мають внести до реєстру", – повідомив Фільц. У разі внесення до реєстру він стане 51-м у країні та дев’ятим на Львівщині.

 

Індустріальний парк "Мостиський сухий порт" на території однойменної територіальної громади на Львівщині планують побудувати до кінця 2024 року. Розміщенням виробництва на майбутньому об’єкті вже зацікавилися кілька інвесторів – українських та іноземних. Після запуску індустріального парку тут з’явиться близько 250 робочих місць, згодом їхня кількість може сягнути 1100.

 

Згідно з оприлюдненою на сайті міської ради концепцією розвитку парку, він розташовуватиметься на комунальній земельній ділянці площею 34,51 га між Мостиськами та Волицею. Поряд з нею з одного боку розташована траса Львів–Шегині, з іншого – залізнична гілка до польського кордону. На території планується побудувати логістичний комплекс на 13,3 га, стоянки для транспорту – 2 га, виробничі будівлі – 4,3 га, елеватор для зерна – 6,35 га, решта – це адміністративні та допоміжні споруди.

 

 

Попередній термін дії парку – 30 років, за сталого фінансування його будівництво триватиме до завершення 2024 року. Цьогоріч міська рада має знайти компанію, яка керуватиме парком, та розробити детальний план території. Упродовж наступних двох років відбуватиметься безпосереднє зведення об’єктів на ділянці, а вже до кінця 2024 року компанії – учасники парку мають розпочати роботи в ньому.

 

Згідно з оприлюдненою концепцією, приблизна вартість будівництва парку становить 32,11 млн грн. Проте зі слів секретаря Мостиської міської ради Олега Макара, ця сума може бути більшою. "Ми проводили власні розрахунки. Вартість проєкту може варіюватися від 150 до 250 млн грн залежно від тих об’єктів, які будуть в парку", – зазначив він та додав, що через обмежені ресурси міського бюджету вони планують подати заявку на часткове фінансування проєкту з Державного фонду регіонального розвитку, а також мають намір залучити кошти приватних структур.

 

"Наступного року, коли буде готова уся проєктно-кошторисна документація, ми клопотатимемо перед ДФРР про співфінансування в частині підключення до комунікацій. Є також проєкти міжнародної технічної та фінансової допомоги від організацій, які пріоритетом ставлять розвиток територій. Ми подаватимемо заявки й туди", – розповів Олег Макар.

 

Зі слів секретаря міської ради, проєктом індустріального парку зацікавилися кілька компаній, проте наразі конкретних домовленостей про їхню участь немає.

 

"Попередньо у нас були як українські, так і інвестори з-за кордону, які зацікавилися проєктом. Українські інвестори навіть приїжджали дивитися ділянку. Також раніше ми мали підписаний меморандум із логістичною компанією з Польщі – це фірма GoTrans Wojciech Godos. Нині ми комунікуємо, вони в курсі, що ми подали наш проєкт на реєстрацію в Київ", – повідомив Олег Макар. Він також наголосив, що майбутній парк за своїм спрямуванням буде комбінований – тут працюватимуть як промислові компанії, так і логістичний бізнес.

 

Планується, що до кінця 2024 році в парку створять 250 робочих місць, а до 2030 року їхня кількість зросте до 1150.

 

На Львівщині наразі офіційно зареєстровані вісім індустріальних парків. Це Новороздільський, Яворівський та Кам’янко-Бузький індустріальні парки, а також "Рясне-2" та "Спарроу Парк Львів" на околиці Львова, "Захід Ресурс" (Городок), індустріальний парк "Бізнес Прайм" (поблизу Миколаєва), "Сігма Парк Яричів" у селі Старий Яричів. Більшість із них з різних причин не провадять економічної діяльності.

 

30.07.2021