Альцгеймер: не всі бляшки однаково шкідливі

 

Типові для Альцгеймера білкові відкладення в мозку суттєво відрізняються між собою, вияснило дослідження. Згідно з отриманими даними, для мозкових клітин дифузні накопичення бета-амілоїдного білка шкідливіші, ніж бляшки зі щільним компактним ядром. Адже вони виникають після того, як мозок сам «поприбирає» дифузні відкладення. У такий спосіб організм робить бляшки менш шкідливими.




Не всі амілоїдні бляшки однаково шкідливі. Зображення: selvanegra/ Getty images​.

 

 

Можливим поясненням було б те, яке запропонувала команда вчених на чолі з Ютоном Хуаном (Youtong Huang) з Каліфорнійського інституту біологічних досліджень імені Дж. Салка. Адже не всі амілоїдні бляшки однакові. Один їхній варіант подібний на дифузну хмару з нещільно заплутаними волокнами амілоїдних білків. Інший значно компактніший та складається зі щільного ядра з вільною оболонкою. Досі припускали, що обидві форми виникають самі собою і потім здійснюють свій шкідливий вплив. Проте в дослідженнях на мишах науковці з’ясували, що це не так.

 

Дифузні бляшки насправді утворюються спонтанно з білків – але не щільні варіанти бляшок. «Ми змогли продемонструвати, що бляшки зі щільним ядром не виникають спонтанно. Натомість їх утворюють клітини мікроглії в міру заходів захисту тож краще цих бляшкам дати спокій», – повідомив провідний автор Ґреґ Лемке (Greg Lemke) з Інституту Салка.

 

В експериментах виявилося, що щільні бляшки виникають з природного процесу «прибирання в мозку». При цьому мікроглія – вид допоміжних клітин мозку – реагує на певні сигнальні протеїни. Якщо нейрони пошкоджуються або вмирають, то на їхній поверхні з’являється так званий TAM-рецептор. За допомогою молекули Gas6 мікроглія прив’язується до мертвої клітини та поглинає її – так мозок позбувається відходів.

 

Зараз Хаун та його колеги з’ясували: ці сигнальні молекули розміщуються і на скупченнях альцгеймерного типу – і мікроглія реагує на них. Вона поглинає дифузні бляшки та перетворює їх на компактні агрегати. Ці бляшки зі щільним ядром у процесі досліджень проявили себе менш шкідливими для клітин, ніж їхні дифузні відповідники, повідомили науковці.

 

«Якщо дифузних бляшок більше, тоді стають частішими дистрофічні неврити  розширення нервових клітин, що вказують на нервові пошкодження, – пояснив Хуан. – Щільні бляшки здаються менш шкідливими: пошкодження клітин радше зростають, коли їх менше».

 

Вочевидь, ущільнення бляшок, яке здійснює мікроглія, допомагає охопити шкідливі дифузні амілоїдні волокна й у такий спосіб обмежити пошкодження, які вони спричиняють. «Бляшки зі щільним ядром можуть становити механізм інкапсуляції  своєрідний аналог гранульом при туберкульозі та інших інфекціях», – написала команда. При цих хворобах імунна система намагається у своєрідній кісті замкнути, ізолювати шкідливі патогени та їхні продукти. «Це компактування, яке здійснює імунна система, могло б обмежувати й поширення в мозку токсичних амілоїдних олігомерів», – припустили Хуан і його колеги.

 

 

Nadja Podbregar

Alzheimer: Nicht alle Plaques sind gleich schädlich  

Salk Institute for Biological Studies 20/04/2021, Nature Immunology, 2021; doi: 10.1038/s41590-021-00913-5

Зреферувала С.К.

30.04.2021