Чеське Солсбері

Чехія виганяє 18 російських дипломатів. Їм закидають бомбовий замах у сховищі амуніції 2014 року. Причетні до теракту також легендарні «Петров» і «Боширов».

 

 

У суботу, 18 квітня, прем’єр-міністр Андрей Бабіш та перший віцепрем'єр і глава МВС країни Ян Гамачек (Jan Hamáček), котрий також тимчасово виконує обов'язки міністра закордонних справ, провели екстрену пресконференцію в Празі. На ній пролунала сенсаційна заява про оголошення персонами non grata двох десятків співробітників посольства Росії. Випадок доволі безпрецедентний.

 

За що ж саме така кара для російського дипломатичного корпусу? Пан Гамачек пояснив: «Я як міністр закордонних справ Чехії ухвалив рішення вислати всіх співробітників російського посольства в Празі, які були нашими спецслужбами чітко ідентифіковані як офіцери російських спецслужб СЗР і ГРУ. Протягом 48 годин Чехію повинні покинути 18 співробітників російського посольства».

 

Але те, що російські дипломати були шпигунами – це ще півбіди. У тій компанії взагалі важко знайти особу, не причетну до російських спецслужб. Тут справа значно серйозніша. Прем’єр-міністр Бабіш пояснив, що до таких жорстких заходів влада вдалася у зв'язку з обставинами, які відкрилися у справі про вибух 2014 року на складі амуніції в селі Врбетіці в районі міста Зліна.

 

«На підставі однозначних доказів, отриманих в ході розслідування, повинен констатувати, що існує арґументована підозра в причетності офіцерів російської військової розвідки ГРУ, а саме її підрозділу 29155, до вибуху боєприпасів під Врбетіцею. Було завдано величезних матеріальних збитків, виникла серйозна загроза для багатьох жителів, але, перш за все, загинули два наших громадянини – ні в чому не винні батьки сімейств», – констатував Бабіш.

 

Знаменно, що саме у ці дні в Чеській Республіці вирішувалося питання про те, чи купувати в Росії вакцину «Спутник V». На цьому страшенно наполягав президент Мілош Земан, відомий своєю проросійською позицією. Він навіть ініціював демісію міністра охорони здоров’я, котрий опирався тому, аби чехів вакцинували саме російським препаратом. Тепер майже впевнено можна стверджувати, що «Спутнику V» дорога до Чехії буде закрита.

 

 

Адже на 19 квітня було заплановано робочий візит віцепрем’єра до Москви, де однією з провідних тем мало стати придбання російської вакцини. Гамачек планував, зокрема, зустрітися з керівником Міністерства промисловості й торгівлі РФ Денисом Мантуровим і обговорити можливості отримання Чехією «Спутника V». Але нові обставини, виявлені слідством у справі про вибух у Врбетіці, унеможливили цей візит. Окрім того, віцепрем'єр Чехії допустив відмову від залучення російських компаній до тендеру на будівництво нового енергоблоку АЕС «Дуковани».

 

«Ми нині перебуваємо в такій же ситуації, як Велика Британія після отруєння (Сергія і Юлії Скрипалів, – Z) у Солсбері в 2018 році. Я викликав російського посла (в Чехії Олександра) Змеєвського та поінформував його про це. Спільно з паном прем'єром ми інформуємо про дану справу наших союзників – партнерів ц Євроунії та НАТО. Ми їх просимо про підтримку», – заявив Гамачек.

 

Але на цьому сюрпризи в розслідуванні вибуху не завершилися. Зненацька на світ Божий виплили імена легендарних російських «бізнесменів» Руслана Боширова і Олександра Петрова. Чеська поліція виступила з окремою заявою про те, що в розшук оголошені двоє чоловіків з російськими паспортами, виданими на ці два імені.

 

 

«Поліція Чехії, Національний центр боротьби з організованою злочинністю, в зв'язку з розслідуванням обставин, пов'язаних з тяжкими кримінальними злочинами, просить допомоги в розшуку двох осіб, які в період з 11.10.2014 року до 16.10.2014 року перебували на території Чехії – спершу в Празі, а потім у Мораво-Сілезькому і Злінському краях. Ці особи володіли російськими паспортами, виданими Олександру Петрову, дата народження – 13.07.1979, і Руслану Боширову, дата народження – 12.04.1978», – йдеться у заяві чеської поліції. У ній, щоправда, нічого не сказано про теракт на складі амуніції в селі Врбетіці. Проте вибух у військовому комплексі стався саме 16 жовтня. Збіг? Не думаю. Не просто ж так Гамачек згадав про Солсбері.

 

Останніми роками у стосунках Чехії з Росією неодноразово виникали тертя. Вони були пов’язані, наприклад, із демонтажем пам’ятника маршалу Конєву в Празі, встановлення пам’ятника власовцям, зі справою про евентуальні атентати російських агентів на деяких чеських політиків і чиновників тощо. І це при тому, що президент Чехії Мілош Земан, як уже було сказано, є знаним русофілом, одним із тих лідерів держав – членів Євроунії, хто виступає за зближення з Москвою та скасування антиросійських санкцій.

 

Але що цікаво, в актуальному скандалі Земан рішуче підтримав позицію чеського уряду. «Сьогодні ми проінформували пана президента Земана про цю справу і про те, що пропонується зробити (мається на увазі висилка співробітників посольства РФ, – Z). Президент висловив нам абсолютну підтримку. Дану справу і далі розслідують чеські компетентні органи. Чехія – суверенна держава і зобов'язана на цей безпрецедентний факт реагувати належним чином», – повідомив прем’єр Бабіш.

 

Звісно, що в Москві на звинувачення російських спецслужб у причетності до теракту відреагували обуреними заявами. Що, мовляв, чехи долучилися до «загальної кампанії антиросійської істерії», що країна «пішла в руслі русофобського фарватера», що Чехія «виявила солідарність з антиросійським курсом США» тощо. Але значно цікавішими у контексті дослідження російської пропаганди й інформаційних маніпуляцій є публікації у західних виданнях, які у той чи інший спосіб були ініційовані Кремлем. Вони оприлюднюють версію, згідно з якою погоджуються, що теракт вчинили таки росіяни. Утім, вони це нібито зробили з благою метою – аби перешкодити відправці боєприпасів і зброї, які перебували на складі у Врбетіці, до України в руки «карателів», а також до Сирії для незаконних збройних формувань.

 

18.04.2021