Від Білорусі вимагають змінити пісню на «Євробаченні».

Пісня «Я навчу тебе» гурту «Галасы ЗМеста» визнана заполітизованою та ще й спрямованою проти протестувальників у Білорусі.

 

   

Європейська спілка мовників (European Broadcasting Union – ЕВС) зажадала від Білорусі, аби та замінила пісню, репрезентовану для участі в конкурсі «Євробачення» 2021 року. Про це повідомив білоруський інформаційний портал TUT.by з покликом на заяву прес-служби ЕВС, опубліковану в четвер, 11 березня.

 

Як наголошено в документі, пісня «Я навчу тебе», з якою в Роттердамі мала виступити білоруська група «Галасы ЗМеста», занадто заполітизована. «Був зроблений висновок, що пісня ставить під сумнів неполітичний характер конкурсу. Окрім того, недавня реакція на пісню ризикує підірвати репутацію ЕВС», – зазначено в заяві.

 

Спілка вже повідомила Белтелерадіокомпанію, яка відповідає за участь Білорусі в конкурсі, що «пісня в її нинішньому вигляді не може брати участь в конкурсі». Мінськ попросили або змінити текст, або запропонувати нову пісню, яка б відповідала правилам «Євробачення». «Відмова від виконання цієї вимоги може призвести до дискваліфікації Білорусі цього року», – недвозначно вказали в ЕВС.

 

Музиканти групи «Галасы ЗМеста» не приховують своїх симпатій до режиму Лукашенка і в багатьох піснях прямо або побічно кепкують із тих, хто виступає за зміни в країні. Рефреном пісні, яка мала представити Білорусь на «Євробаченні», були такі слова: «Я навчу тебе танцювати під дудочку... Я навчу тебе ходити по струночці... Ти будеш усім задоволений, радий всьому... Тобі ж краще буде самому». Багато хто побачив у них політичний підтекст, вважаючи, що пісня спрямована проти тих, хто бореться за свободу в Білорусі.

11.03.2021