Пуерто-Рико може незабаром стати 51-м штатом США.

До Конґресу внесено відповідний законопроєкт.

 

 

Конґресмени-демократи в Палаті представників почали закладати основу для присвоєння Пуерто-Рико статусу штату, внісши законопроєкт, який описує процедуру прийняття цього карибського острова до складу Сполучених Штатів. Про це повідомило американське видання The Hill.

 

Законопроєкт внесли на розгляд сенатор Мартін Гайнріх (Martin Heinrich) і конґресмен Даррен Сото (Darren Soto). Законодавці нагадали, що в листопаді 2020 року більшість пуерториканців підтримали перетворення території на американський штат. «Наш законопроєкт стане відповіддю Конґресу мешканцям Пуерто-Рико і запропонує офіційний шлях до отримання статусу штату», – зазначив Мартін Гайнріх.

 

Проєкт закону передбачає голосування мешканців території з питання про перехід в статус штату, а також вибори сенаторів і членів Палати представників від Пуерто-Рико.

 

Документ підтримав губернатор Пуерто-Рико Педро П'єрлуїзі (Pedro Pierluisi) і комісарка-резидентка Дженніфер Гонсалес-Колон (Jenniffer González-Colon), котрі репрезентують територію в Палаті представників. Вони бідкаються, що федеральний уряд США не ставиться до громадян Пуерто-Рико так само, як до решти американців. І таку ситуацію можна виправити через присвоєння статусу штату.

 

Конґресмен Даррен Сото вказав на пресконференції на труднощі, з якими зіткнувся острів, зокрема під час подолання наслідків руйнівного урагану Maria в 2017 році. За його словами, мешканці острова заслуговують такого ж представництва, як і всі американці. «Вони нарешті вирішили, що годі терпіти, що їхній територіальний статус і громадянство другого сорту не працюють і що настав час змін», – заявив Сото журналістам.

 

Експерти прогнозують, що перетворення Пуерто-Рико на штат США може забуксувати в Сенаті. У верхній палаті Конґресу для схвалення цієї ініціативи потрібно 60 голосів. А там, нагадаємо, розподіл крісел між республіканцями та демократами – 50 на 50. Сенатори-республіканці, скоріш за все, опиратимуться схваленню законопроєкту, бо це врешті призведе до того, що до Сенату потрапить ще двоє демократів.

09.03.2021