Covid-19: 87 000 публікацій за 10 місяців

 

Лише в перші 10 місяців пандемії науковці опублікували понад 87 000 наукових статей на тему Covid-19 та Sars-CoV-2 це більше, ніж на будь-яку іншу тему за такий короткий період. Значна кількість публікацій показує, яка велика кількість дослідницьких груп займається вивченням цих тем. Найбільше серед залучених до дослідницького процесу вчених із Китаю, США та Сполученого Королівства. Водночас зараз проявилася тенденція переходити до роботи в менших командах, до складу яких входить менше міжнародних партнерів.




Зображення:  ismagilov/ iStock​.

 

Пандемія коронавірусу застала зненацька й дослідників у сфері медицини: оскільки Sars-CoV-2 перейшов зі світу тварин до світу людини, про цей коронавірус практично не було нічого відомо. Відповідно, високим був і попит на дослідження. Команди вчених по всьому світу шукали й продовжують шукати терапію проти Covid-19, розробляють вакцину, вивчають поведінку вірусу, його мутації та наслідки.

 

Тож взагалі мало дивує, що інтенсивні дослідження призвели до масової появи фахових публікацій — як у поважних наукових вісниках, так і на форумах. Скільки публікацій досі з’явилося і звідки вони походили, детальніше проаналізували науковиці Сяонін Сяй (Xiaojing Cai) з Шанхайського університету та дві її колеги.

 

Результат: лише від січня до жовтня 2020 року в усьому світі з’явилося понад 87 000 наукових публікацій на тему Sars-CoV-2 та Covid-19. Публікації про коронавірус почалися з 4875 статей до квітня 2020-го, в липні 2020 їхня кількість зросла до 44 013, а на початку жовтня становила вже 87 515.

 

Для порівняння: популярна тема нанотехнологій потребувала 19 років, щоб із 4000 публікацій поширитися на 90 000. «Це неймовірна цифра — в історії науки вона може виявитися безпрецедентною, — сказала співавтор розвідки Каролін Ваґнер (Caroline Wagner) з Національного університету штату Огайо. — Майже вся наукова спільнота світу звернула свою увагу на тему вірусу». Тенденція посилилася тим, що уряди почали виділяти гроші на дослідження коронавірусу, а фахові журнали пришвидшено готували випуски, присвячені цій темі. 

 

Цікаво, що науковиці виявили чіткий взаємозв’язок між кількістю інфікованих у країнах та опублікованими науковими розвідками. Так, на початку пандемії ще 47% усіх публікацій походили з Китаю. З квітня 2020-го збільшується кількість статей, опублікованих у США та Європі. Потім кількість інфікованих у Китаї різко зменшилася, і з липня по жовтень 2020 року публікації з цієї країни становили близько 16% від загальної кількості. Подібні тенденції підтвердила команда в інших країнах.

 

«Ми пояснюємо це двома можливими причинами: одна — посилена потреба в інформації та даних під час гострого спалаху пандемії. Інша — підвищене урядове фінансування досліджень», — написали Cяй та її колеги. Коли загроза в країнах ставала меншою, зменшувалося і стимулювання досліджень.

 

Але науковиці виявили і несподівану тенденцію: з перебігом пандемії наукові команди ставали меншими, а список авторів наукових статей — все коротшим. «Неочікувано», — сказали дослідниці. Адже з огляду на складність питання та неймовірну кількість даних можна було б очікувати, що команди навпаки будуть ставати більшими.

 

«Ми пояснюємо це необхідністю отримувати результати в короткий термін», — припустила Ваґнер. Менші команди простіше організувати, їм потрібно менше часу на координацію та комунікацію.

 

Цікаво й те, що міжнародні кооперації наукових груп змінилися у порівнянні з етапом до-Covid, а також і під час пандемії. В перші місяці домінувала співпраця між китайськими та американськими командами, що публікували дослідження. На зміну їм прийшли транснаціональні проєкти за участі Італії, Франції та Індії. Проте загалом проявилася тенденція до зменшення кількості міжнародних команд.

 

Можливі причини, вважають науковці, — неймовірні обмеження під час пандемії, а також політичні мотиви. Так, з квітня Китай ввів правило, згідно з яким усі статті до публікації має схвалити уряд — процедура, яка не до вподоби більшості закордонних науковців. Та й у США у зв’язку із загалом прохолодними стосунками на політичному рівні панує недовіра до китайських досліджень.

 

 

Nadja Podbregar

Corona: 87.000 Publikationen in zehn Monaten

Ohio State University, 25. Februar 2021, Scientometrics, 2021; doi: 10.1007/s11192-021-03873-7

Зреферувала С. К.

06.03.2021