Зеленський попросив Столтенберґа про ПДЧ.

 

Президент України Володимир Зеленський заявив у розмові з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенберґом, що офіційний Київ прагне отримати від Північноатлантичного альянсу План дій щодо членства.

 

Про це повідомила пресова служба Офісу Президента.

 

 

 

"На сьогодні найактуальнішим для України є питання перспективи отримання Плану дій щодо членства в НАТО. Радий чути, що двері НАТО для України відчинені. Дякую, що ви особисто члени Альянсу підтримують нас у бажанні досягти членства у НАТО. Наша найближча мета – ПДЧ. Ми серйозно ставимося до реформ, оскільки це – насамперед зміцнення нашого оборонного сектору", – сказав Зеленський.

 

Співрозмовники відзначили пріоритетність розвитку Україною у статусі партнера з розширеними можливостями нових форм співпраці з НАТО. На їхню думку, це має прискорити процеси подальшого наближення нашої країни до Альянсу.

 

Столтенберґ наголосив, що велике значення для цього має законопроєкт про реформування Служби безпеки України, який зараз перебуває у Верховній Раді.

 

Під час розмови також ішлося про підтримання безпеки в Чорному морі. Володимир Зеленський висловився на підтримку розширення масштабів діяльності Альянсу в Чорноморському регіоні та заявив, що Україна зацікавлена у збільшенні присутності сил країн – членів НАТО у Чорному морі.

 

Єнс Столтенберґ зазначив, що НАТО докладає і докладатиме зусиль для збільшення присутності в Чорному морі. На його думку, і Альянс, і країни-члени на двосторонній основі мали би посилити свою допомогу у підготовці Збройних Сил України.

 

Столтенберґ подякував за участь України у місіях НАТО. "Ми продовжуємо нашу участь у місії НАТО в Афганістані «Рішуча підтримка». Україна готова брати участь у поточних та майбутніх операціях Альянсу", – запевнив Президент.

 

25.02.2021