Різдвяна музика LvivMozArt

У дні Різдвяних свят Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt  презентував довгоочікувану Різдвяну концертну програму. До неї увійшли шедеври класиків  В. А. Моцарта і Л. ван Бетховена, К. Сен-Санса, а також обробки улюблених українських  колядок від сучасних українських композиторів Марії Олійник, Івана Небесного та Юрія  Романіва. 

У концерті взяли участь солісти світових оперних сцен та Львівської національної  опери: Людмила Осташ (сопрано), Лілія Нікітчук (меццо-сопрано), Володимир Заборовський  (контр-тенор), Михайло Малафій (тенор), Микола Корнутяк (баритон), скрипаль Андрій  Мурза, (скрипка), а також Національна Львівська державна академічна чоловіча хорова  капела «Дударик», у супроводі одного з провідних симфонічних оркестрів України INSO Lviv, під керівництвом зірки світової класичної сцени, засновниці та художній керівниці фестивалю LvivMozArt Оксани Линів.

Програма:

Вольфганг Амадей Моцарт. «Kyrie eleison», Missa с-moll K. 427 / K. 417a для солістів,  мішаного хору і симфонічного оркестру

Людвіг ван Бетховен. «Romanсe» № 2 F-dur op.50 для скрипки з оркестром

Каміль Сен-Санс. Фрагменти з «Christmas oratorio» («Різдвяної ораторії») для солістів, хору,  камерного оркестру, арфи і органа 

Марія Олійник «Нова радість стала» обробка коляди для солістів, хору та оркестру

Іван Небесний. Щедрівка: «Ой з учора до вечора» з циклу «Різдвяні симфонізми» на теми  українських колядок та щедрівок для симфонічного оркестру

Традиційна колядка «Щедрик» (аранжування Юрія Романіва)

 

Запис концерту є винятковою подією в умовах локдауну, реалізованою за  аналогією повідних оркестрів світу, без слухачів, в одному з найгарніших храмів Львова  –  Церкві св. Андрія Первозваного XVII-го століття. 

 

Різдвяна концертна програма від міжнародного музичного фестивалю LvivMozArt є своєрідною подорожжю в  часі і просторі. 

 

Її відкриває «Kyrie eleison» («Господи помилуй) з «Missa Brevis» («Короткої меси»,  1776) C-dur геніального віденського класика В. А. Моцарта – батька нашого «львівського  Моцарта» – Франца Ксавера. 

 

Особливим чином пов’язана зі Львовом і третя композиція концерту: один з  найліричніших своїх творів для скрипки – «Романс» № 2 F-dur ор. 50 (1798) молодий Л.  Бетховен написав у період навчання в скрипаля Іґнаца Шуппанціґа, який не раз виступав у  львівських абонементних квартетних програмах разом зі славетним Каролем Ліпінським. 

 

До великого оркестрово-хорового жанру «Oratorio de Noël» («Різдвяної ораторії») для  солістів, хору, струнного оркестру, арфи і органа ор. 12 (1858) звернувся і французький композитор-романтик Каміль Сен-Санс. В концерті прозвучить декілька епізодів з цього  твору, вперше виконаного в Товаристві св. Цецилії міста Бордо (тезці давнього львівського  товариства шанувальників музики). 

 

Останні три твори представляють чудові і майстерні композиції львів’ян – наших  сучасників: Марії Олійник, Івана Небесного, Юрія Романіва, які мають блискучу  полінаціональну освіту, чималий досвід гастрольних подорожей та творчої праці у  численних країнах Європи та Азії. Але Різдво у їх творах постає як осмислення обрядових  пісень рідного народу. 

 

Міжнародний фестиваль класичної музики LvivMozArt 

Фестиваль LvivMozArt був заснований в 2017 році  українською  диригенткою Оксаною Линів. Його місія— будувати культурні мости між Україною та світом. Чому MozArt? Ідея фестивалю була натхненна майже забутим фактом, що молодший син  Вольфганга Амадея Моцарта - Франц Ксавер (1791 - 1844), теж видатний музикант,  композитор, філантроп і педагог - майже 30 років свого життя жив і творив у Львові.  Натхненні Моцартом, що свого часу перетворив Львів в одну з важливих культурних  метрополій Європи, зараз ми створюємо нову традицію в українській культурі, шукаємо нові  формати і креативні підходи в музичному мистецтві.

Головний концепт фестивалю полягає в розкритті світу маловідому українську історію сім'ї  Моцартів, активному міжнародному культурному обміні і залученні артистів з усього світу,  просуванні сучасної класичної музики і мистецтва та поширення музичного мистецтва через  комунікацію зі слухачами та яскраві творчі рішення.

За час існування фестивалю, в його рамках відбулося понад 100 подій (концерти,  перформанси, оперні постановки, виставки, наукові симпозіуми тощо) в більш ніж 12  локаціях міста і Львівського регіону.

 

Оксана Линів — українська диригентка, народилась у Львівській області. Оксана Линів  працює з провідними оркестрами та оперними театрами Австрії, Німеччини, Чехії, Франції,  Швейцарії, Іспанії, Швеції, Естонії, Угорщини, Румунії, Японії та України.

З 2008 по 2013 роки Оксана Линів працювала диригентом в Одеському національному театрі  опери і балету. В 2013/2014 працювала музичною асистенткою генерального музичного  директора та диригента Баварської державної опери — Кирила Петренка, у 2015 році Оксану  Линів визнали найкращим диригентом Баварської державної опери у номінації «Класична  музика». Починаючи з сезону 2017/2018 і до 2020 р. вона працювала на посаді головного  диригента Опери Ґраца та філармоні́йного оркестру Ґраца, першою жінкою на цій посаді.

У 2021 році Оксана Линів з прем’єрою постановки опери Р.Вагнера «Летючий голландець»  стане першою жінкою-диригенткою за всі 145 років історії Байройтського фестивалю,  найпрестижнішого оперного фестивалю світу. 

 

09.01.2021