Демократична партія отримала більшість в Сенаті США.

Обидва демократи виграли в другому турі виборів у Джорджії у вівторок.

 

 

Спочатку стало відомо, що демократ Рафаель Ворнок переміг республіканку Келлі Лофнер (50,7% проти 49,3%), а потім – що демократ Джон Оссофф переміг республіканця Девіда Пердью (50,32% проти 49,68%)

 

Тепер у демократів буде 50 голосів зі 100 сенаторів, а віцепрезидент Камала Гарріс після вступу на посаду 20 січня забезпечить їм вирішальну перевагу в голосуваннях у Сенаті. Віцепрезидент за посадою головує в Сенаті, і якщо голоси членів палати поділяються рівно навпіл, має вирішальний голос.

 

Без такого контролю президентові Байдену було б складно приймати законодавчі акти і затверджувати кандидатів на більшість посад у виконавчій і судовій владі.

 

В обох переможців відрив більше 0,5 відсотка – це за законами штату означає, що перерахунок голосів не обов'язковий. Опрацьовано більше 98% бюлетенів, але більшість не порахованих – у районах, де демократи мають переконливу перевагу.

 

Рафаель Ворнок, пастор баптистської церкви Ебенезера, стане першим демократом-афроамериканцем, який представлятиме колишній конфедеративний штат у Сенаті США.

 

Джон Оссофф, продюсер документальних фільмів і журналіст розслідувань, стане наймолодшим сенатором. Його батько – єврей-іммігрант із СРСР.

 

Перемога демократів є доволі несподіваною. У першому турі Девід Пердью впевнено, з відривом у 1,8% голосів, вигравав у Джона Оссоффа – йому забракло 0,3% до 50% і перемоги. В іншій парі хоч Ворнок і був лідером з 32,5% (в Келлі Лофнер було 25,9%), але в іншого демократичного кандидата в цьому окрузі було лиш 2,8%, а в іншого республіканського – 20,0%. Невизнання Трампом своєї поразки демотивувало республіканських виборців: фреквенція на сільських дільницях у другому турі виявилася значно меншою, натомість у великих містах, де сильна підтримка демократів, – залишилась на тому ж рівні, що в листопаді у першому турі.

06.01.2021