Діти «йолки»

Колись Стівен Кінг зверне свій погляд на Україну і створить якийсь маленький шедевр, де інфантильні особи різного віку і статей вилізають не з кукурудзяних хащ, а з-поміж смарагдової хвої. Огляд подій тижня в Україні.

 

Незрозуміле тижня

 

 

 

Якщо виникають якісь серйозні проблеми, то буває дуже доцільно вигадати абсолютно непотрібний клопіт, на який обов’язково всі звернуть увагу.

 

У автомобіля дихає на ладан двигун і проржавіло дно? Акцентуйте на пляму на сидіннях від кави, яку ви вилляли в позаминулому році.

В хаті прорвало каналізацію і хом’ячок втопився разом з іншими меблями? Треба подумати про проблеми надто зволоженої традесканції.

В державі війна, пандемія, халепа з бюджетом, всеосяжна некомпетентність etc? А на ялинці взагалі фобос і деймос.

 

При правильній подачі інформації все переключиться туди, де треба – на заляпаний результат вашої криворукості, потреби рослини і що робити зі схематичним зображенням презерватива на тимчасово головному дереві країни.

 

Новорічно-різдвяні свята в Києві на території між соборами Софії і Михайла мали відбуватися за тематикою «Казкового лісу». Оскільки у казковому лісі ялинки пластмасові, то організатори вирішили прикрасити верхівку цього персонажа тим, що, на їхню думку, мало б бути капелюхом. Всі умовності нібито зворохобили громадськість – і новаторство ліквідували.

 

Засоби масової інформації мають можливість продукувати сюжет за сюжетом (підйомний кран в кадрі завжди гарно виглядає), а соціальні мережі бурчать про вар’ятів, які то причепили нагорі, і про зачумлених ретроградів, що не розуміються на «казковому». Бінго і еврика. За якийсь час вигадається ще якась бздура, щоб на неї переключитися з двигуна з  каналізацією і бюджету з війною.

 

Попередження тижня

 

 

Проблеми комунікації не є критичними у постіндустріальному суспільстві, але може трапитися, що через такі проблеми станеться для когось локальний кінець світу.

 

Майже одночасно дві поважні персони говорили на одну й ту саму тему.

Міністр Кабінету Міністрів (таких ще ледь не з часів cinquecento називають міністрами без портфеля) Олег Немчінов повідомив, що дату початку посиленого карантину в Україні в січні обрали на основі аналітичних прогнозів. У словах цього добродія все було ніби логічно, і, пояснюючи, з якого щастя восьме січня обрали датою старту локдауну, він сказав: "8-е число вибиралося з урахуванням тих прогнозів, які давалися аналітиками секретаріату РНБО, а також МОЗ, які прогнозували той чи інший показник до моменту настання піку. В даному випадку попередня пропозиція була відразу після Нового року, порахували ефект карантину вихідного дня, подивилися, на якому плато ми є щодо заповненості ліжок, і запропонували дату 8-е число".

 

Гірше сталося, коли міністр Кабінету Міністрів заговорив про карантин вихідного дня. Маючи на увазі відтермінування всього, що можна, і рятування всього, що лишилося, Нємчинов повідомив: "Тому можливість, яку нам дав карантин вихідного дня, – підготувати медичну систему і збільшити критичний поріг для медичної системи з 20 тисяч хворих в день до 32 тисяч, яких зараз система може витримати, – це можливість відсунути цей період".

 

Начальник Нємчинова прем’єр-міністр Шмигаль прихованого оптимізму свого підлеглого не поділяє і каже: «Можна говорити, що карантин вихідного дня вплинув на рівень зайнятості. Це негативний вплив, він є, він відстежується за графіками». За інформацією Дмитра Анатолійовича, кількість безробітних в березні була 361 тисяча, а тепер 420 тисяч. ВВП від того, за спостереженнями прем’єра, не постраждав, але неприємний осад залишився.

 

Нємчинов фігурує у списку тих, хто «сидить на ракеті», тобто потенційно відставлених, але закуповуватися валідолом йому в цьому «казковому лісі» не варто. Усе, як в казці, буде добре.

 

Гроші тижня

 

 

Якщо хтось досі у дорослому віці думає, що святий Миколай – то дідо з бородою і торбою, наповненою пістулєтами для хлопчиків і барбями для дівчаток, то він помиляється. Подарунки робляться грошима, і бороди в цьому процесі нема.

 

Євросоюз виділив Україні перший транш на суму у 600 мільйонів євро макрофінансової допомоги. У вітчизняному Міністерстві фінансів з інтонацією діда Панаса повідомили про те, що це допомога у вигляді довгострокової позики під 0,125% з терміном повернення у червні 2035 року.

 

Міністр фінансів Сергій Марченко подякував Європейській комісії і пообіцяв, що кошти будуть скеровані на підтримку фінансової стабільності в Україні. Є небезпідставна підозра, що у свої дитячі часи Сергій Михайлович жваво з табурета розповідав вірші Дідові Морозові про стабільність і ялинкові прикраси.

 

Традиційне тижня

 

 

Про Конституційний Суд України казок не треба писати, бо він сам казковий, як Попелюшка і парканадцять гномів. Брати Грімм, Шарль Перро і тьотя Катя та Катруся знімають того самого капелюха з пластмасової ялинки. Бо КСУ сказав: "Згідно з висновками Венеціанської комісії та Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи, рішення Конституційного Суду України №13-р/2020 від 27 жовтня 2020 року є легітимним та підлягає безумовному виконанню з боку держави".


Крім того, в Конституційному Суді пролунало: «Водночас окремі політики у засобах масової інформації подають своє трактування висновку Венеціанської комісії у вигідному їм світлі, викривлюючи при цьому справжню сутність його змісту».


«Два документи, які комісія (Венеційська – Ю.Т.) сьогодні (11 грудня – Ю.Т.) формально схвалила, дають важливі орієнтири для вирішення ключових для мене завдань: яким чином уникнути заподіяння Конституційним Судом невідворотної шкоди антикорупційній реформі та як реформувати сам Конституційний Суд системно, щоб нинішня ситуація більше не повторилась», – сказав стосовно цієї вічної теми Президент України Володимир Зеленський.

Десь на берегах Адріатики поважні люди подумали про таких самих людей на берегах Дніпра: «Та хоч втопіться там з вашими ідіотизмами», але як гарно ж то було інтерпретовано.


 

14.12.2020