Що науці дасть місія Hayabusa-2?

 

Японський космічний апарат Hayabusa-2 успішно доставив на Землю капсулу зі зразками ґрунту астероїда Рюґу. Капсула приземлилася, як і планували, у внутрішніх районах Австралії в неділю, 6 грудня, о 04:17 за місцевим часом. Після попереднього дослідження в австралійській лабораторії у понеділок, 7 грудня, капсулу привезли в Японію. Неймовірна точність космічної місії, яка подолала майже 5 млрд кілометрів, щоб дістатися невеликого астероїда діаметром менше 1 кілометра і повернутись назад, у багатьох людей викликала подив і захоплення. Головний менеджер проєктів Агенції аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) Юїчі Цуда назвав капсулу зі зразками астероїда «скринькою скарбів», підкреслюючи її виняткову важливість для науки.

 

Безпілотний космічний апарат Hayabusa-2 стартував 3 грудня 2014 року з космодрому Танеґасіма на півдні Японії й одразу попрямував до астероїда Рюґу, що в перекладі з японської означає «палац дракона». Зустріч з Рюґу, який на момент запуску місії перебував на відстані 300 млн кілометрів від Землі, відбулася 27 червня 2018 року. Майже півтора року Hayabusa-2 кружляв довкола астероїда, вивчаючи його як дистанційно, так і за допомогою чотирьох посадкових зондів, один із яких успішно взяв зразки астероїдного ґрунту. У листопаді 2019 р. разом із капсулою зі зразками місія взяла курс назад на Землю.    

 

Для Японії важлива не лише наукова сторона дослідження (вчені сподіваються дізнатися багато нового про походження Сонячної системи, планети Земля і, можливо, життя на ній), а й відпрацювання технологій посадки космічних апаратів на дуже компактних тілах. Ці технології, ймовірно, ляжуть в основу майбутньої місії JAXA до супутників Марса, яку вона планує здійснити у 2024 р.

 

Астероїди – це космічні тіла, які обертаються довкола Сонця, але є набагато меншими, ніж планети. Вони є одними з найдавніших об’єктів у Сонячній системі, тому можуть містити підказки щодо її походження та еволюції. Оскільки чимало астероїдів є потенційно небезпечними для Землі, такі місії, як Hayabusa-2, також повинні визначити шляхи захисту нашої планети від потенційних зіткнень із ними, – стверджує віцепрезидент JAXA Хітоші Кунінака.

 

Схожа на каструлю капсула діаметром 40 сантиметрів містить зразки ґрунту, взяті з двох різних місць на поверхні астероїда. Вік цих зразків становить 4,6 млрд років. Протягом усього цього часу на них майже не впливала космічна радіація чи інші фактори навколишнього середовища. Вчених найбільше цікавить, чи присутні у цих зразках органічні речовини – і якщо так, то чи пов’язані вони з життям на Землі. За словами президента JAXA Хіроші Ямакави, аналіз цих зразків може допомогти пояснити походження Сонячної системи і те, як на Землю потрапила вода, яка є основою життя на ній.

 

Знімок поверхні астероїда.

 

Приблизно після року досліджень японські вчені обіцяють поділитися зразками з науковцями інших країн. За словами менеджера місії Hayabusa-2 Макото Йошіґави, для відповіді на основні запитання достатньо лишень 0,1 грама ґрунту астероїда, але, за його словами, «більше, звісно, означає краще».

 

Hayabusa-2 продовжує місію Hayabusa, яку Японія розпочала у 2003 р. Після низки технічних невдач у 2010 р. Hayabusa доставила на Землю капсулу зі зразками астероїда Ітокава, хоча сам апарат при цьому згорів в атмосфері. Попередні місії до Марса та Венери також були небезпроблемними, але, за словами Юїчі Цуди, у JAXA вивчили всі уроки, тож політ Hayabusa 2 на всіх етапах пройшов бездоганно.

 

Відокремивши капсулу зі зразками на відстані 220 000 кілометрів від Землі, Hayabusa-2 одразу попрямувала до своєї наступної цілі – ще меншого астероїда 1998KY26, шлях до якого у неї займе цілих 11 років. Метою місії є визначення шляхів захисту Землі від зіткнень із великими метеоритами.

 

Траєкторія польоту.

 

Mari Yamaguchi

EXPLAINER: What has Japanese space mission accomplished?

Apnews, 7/12/2020

Зреферував Є. Л.

09.12.2020