У Львівській ОДА не бачать загрози у динаміці смертності від Сovid-19 в області.

 

Ситуація із захворюваністю на Сovid-19 є складною загалом по Україні і на Львівщині зокрема. За попередню добу на Львівщині зафіксували черговий антирекорд – захворіли 898 осіб. До того ж показник летальності на Львівщині сягнув 2,8%, тоді як в середньому по Україні – 2,4%, а у сусідній Тернопільщині, до прикладу, 1,4%. Про це сьогодні, 27 листопада, на брифінгу повідомив заступник голови Львівської облдержадміністрації Іван Собко.

 

Фото https://loda.gov.ua

 

«Я констатую, що Львівщина не є лідером за кількістю осіб, які померли від Сovid-19. Показник має свою методику розрахунку. Там не береться просто скільки осіб померли. Використовуються розрахунки відповідно до кількості осіб, які проживають на території. По Україні цей показник становить 2,4, на Львівщині – 2,8. Але це не говорить про те, що у нас найбільше осіб, які померли від Сovid-19», – заявив у коментарі Z Іван Собко. Він також додав, що головні лікарні відповідних медичних закладів можуть обґрунтувати кожен летальний випадок від коронавірусної інфекції на Львівщині.

 

Зазначимо, щільність населення Львівщини станом на початок 2020 року – 115,1 осіб/км². Для порівняння, у сусідній Тернопільській області – 78,4 осіб/км², в Івано-Франківській області – 97,93 осіб/км². У середньому по Україні – 72 особи/км².

 

У разі різкого погіршення епідеміологічної ситуації, за словами Івана Собка, певні медичні заклади будуть повністю переводити на ковідний профіль.

 

Фото https://loda.gov.ua

 

Відсьогодні на прийом коронавірусних хворих працює Львівська клінічна лікарня на залізничному транспорті, що на вул. І. Огієнка, 5 у Львові – тут розгорнули 100 ліжок для госпіталізації. 

 

«Проблем у наданні медичної допомоги особам, які потребують госпіталізації із ковідом, наразі нема. Однак ми внесли пропозиції щодо розширення госпітальної бази. Ці пропозиції погоджені і розглянуті міністром. Відтак до лікування хворих залучать іще Львівську клінічну лікарню на залізничному транспорті. Окрім того, Фтизіопульмонологічний центр може розгорнути до 500 ліжок», – зазначив заступник голови ЛОДА.

 

Чиновник запевняє, що триває також робота із розширення кисневої мережі.

 

«Системно працюємо над тим, аби мати резерви у разі потреби. Уже понад 64% ліжок оснащені киснем. Також виділили з обласного бюджету 1 млн грн Фтизіопульмонологічному центру на придбання додаткових концентраторів», – розповів Іван Собко.

 

Тим часом начальниця управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА Ольга Ярмоленко вважає, що «у першу чергу, показник летальності пацієнтів від коронавірусної інфекції залежить від своєчасності виявлення захворювання та якості надання допомоги».

 

«У цій роботі важливу роль відіграють медики первинної ланки – сімейні лікарі. Вони першими контактують з пацієнтом, визначають симптоми  і потребу у тестуванні, а також призначають лікування. Правильна діагностика та лікування дозволяють не допустити ускладнень, а разом з тим і кількість госпіталізації. Звичайно, багато залежить і від того, коли саме звернувся сам пацієнт. – прокоментувала Z  Ольга Ярмоленко – Інший важливий момент – якість надання допомоги на вторинному та третинному рівнях. У нас працюють професійні медики, і доказом цього є, власне, показник кількості осіб, які одужали».

27.11.2020