Президент Косова подав до демісії.

Його й 9 інших колишніх бойовиків Армії визволення Косова звинувачували у воєнних злочинах.

 

 

Президент Республіки Косово Хашим Тачі в четвер, п’ятого листопада, оголосив про свою демісію. Про це повідомило сербське видання «Политика». Напередодні стало відомо, що Спеціальна прокуратура щодо Косова в Гаазі підтвердила звинувачення проти нього в скоєнні воєнних злочинів в 1998-1999 роках під час збройного сербсько-косовського конфлікту.

 

Про відставку Тачі оголосив на прес-конференції в Приштині. Водночас він відкинув звинувачення у воєнних злочинах. При цьому раніше він обіцяв піти у відставку, якщо прокуратура буде на них наполягати.

 

Тимчасово виконувати обов'язки президента, як очікують, буде голова Скупштини Косова – тамтешнього парламенту – Вйоса Османі.

 

Нагадаємо, що спецпрокуратура, яка функціонує при відповідному трибуналі в Гаазі, в червні цього року висунула звинувачення проти президента Косова Хашима Тачі у низці злочинів проти людяності та воєнних злочинах, включно з вбивствами. 

 

Окрім Тачі, звинувачення стосується й дев'яти інших колишніх бойовиків Армії визволення Косова, зокрема ексспікера косовського парламенту Кадрі Веселі. У заяві вказано, що президента Тачі та інших підозрюваних звинувачують за 10-ма пунктами. «В обвинувальному акті стверджується, що вони несуть відповідальність за вбивство майже 100 осіб, в тому числі косовських албанців, сербів, ромів і представників інших етнічних груп, а також політичних супротивників», – відзначили в спеціалізованій прокуратурі. Інші звинувачення охоплюють викрадення людей, переслідування і тортури.  

 

Хашим Тачі був одним зі засновників Армії визволення Косова, яка діяла в період війни за незалежність краю від Сербії в 1998–1999 роках. З 2000 року він є головою Демократичної партії Косова. У 2008–2014 роках Тачі обіймав посаду прем'єр-міністра республіки, потім очолював МЗС. На початку 2016 року його було обрано президентом Косова. 

05.11.2020