Мультитаскинг корелює з погіршенням пам'яті і уваги

 

Людський мозок еволюціонував ще сотні тисяч років тому – і з тих часів практично не змінився. Природа налаштувала його передусім на сприйняття аналогової інформації, пов’язаної, наприклад, зі збиральництвом або полюванням на диких звірів. Але в сучасному світі наш древній мисленнєвий орган перевантажений щоденним напливом найрізноманітнішої інформації. Чимало науковців у зв’язку з цим навіть говорять про довготривалий негативний вплив на наші когнітивні здібності.  

 

Нове дослідження, опубліковане минулого тижня в Nature, підтримує цю думку. З нього випливає, що так званий «медійний мультитаскинг» – швидке перемикання між різними інформаційними ресурсами – корелює з послабленням уважності і пам’яті серед молодих дорослих.  

 

Автори використали електроенцефалограф і пристрій, що відстежує напрямок зору, щоб оцінити концентрацію уваги серед добровольців віком 18-26 років. Його учасникам продемонстрували на екрані низку зображень, а згодом попросили класифікувати їх за розміром й приємністю. Після 10-хвилинної перерви їм показали додаткові зображення і запитали, чи вони вже бачили їх раніше. ЕЕГ і трекер зору дозволили ідентифікувати прогалини у їхній увазі. Додатково їм дали заповнити анкету, яка з’ясовувала частоту щоденного використання ними цифрових пристроїв, уважність під час взаємодії з ними й те, чи при цьому, бува, не «блукає» їхній розум.  

 

Виявилось, що ті, хто повідомив про вищий рівень щоденного мультитаскінгу, мали більше прогалин в увазі, а також менший діаметр зіниць, що є визнаним маркером її дефіциту. Крім того, прогалини в увазі пов’язали з труднощами запам’ятовування, а також слабшими мозковими сигналами, які пов'язані з епізодичною пам’яттю.

 

З попередніх досліджень вже відомо про існування зв’язку між медійною багатозадачністю та слабшою епізодичною пам’яттю. Цей експеримент проливає світло на причини цього явища. «Ми виявили підтвердження, що здатність концентрувати і тривалий час підтримувати увагу дозволяє пояснити залежність між медійним мультитаскингом й погіршенням пам’яті, – каже головний автор дослідження, постдок зі Стенфордського університету Кевін Мадоре. – У людей, які постійно перемикають увагу між різними цифровими платформами, погіршується пам’ять, оскільки у них знижена здатність концентрувати увагу».  

 

«Це справді дуже важливе дослідження, – вважає Дафне Бевельє, професорка когнітивної психології та нейробіології з Женевського університету (Швейцарія), яка не брала участі у цьому дослідженні. – Воно дозволяє ідентифікувати джерело міжособистісних відмінностей серед індивідів, яких стимулюють до запам’ятовування інформації». А Денієл Шахтер, психолог з Гарвардського університету, який не теж не брав участі у дослідженні, стверджує, що його результати «нові і вказують на важливий зв’язок між увагою і пам’яттю, який пов’язують зі щоденною поведінкою, над наслідками якої ми рідко задумуємося».

 

Мадоре зазначає, що висновки його команди мають радше кореляційний характер. З них ще не зрозуміло, чи саме мультитаскинг призводить до погіршення пам’яті і уваги, чи, може, радше люди зі слабшою пам’яттю і увагою більше схильні до мультитаскингу. Вони також прямо не свідчать, що якась специфічна медійна платформа може негативно впливати на когнітивні здібності. Зокрема, команда Бевельє виявила, що комп’ютерні ігри потенційно здатні, навпаки, покращити цілу низку когнітивних функцій.

 

Мадоре та його колега-науковиця зі Стенфордського університету Ентоні Ваґнер сподіваються відповісти на ці запитання у майбутньому. Вони також планують розробити техніки тренування уваги та пам’яті для людей, які постійно схильні відволікатись, користуючись інтернетом. 

 

Зима та пандемія COVID-19 змусять нас більше часу проводити вдома й використовувати різноманітні цифрові платформи для роботи та спілкування. «Я думаю, що наші результати вказують на потребу свідомої регуляції уваги», – стверджує Мадоре. Це означає, що нам потрібно цілеспрямовано протидіяти медійному мультитаскингу, коли ми, наприклад, слухаємо лекцію в Zoom, а також зважати, чи ми, бува, не скролимо ліниво стрічку Facebook, переглядаючи останній фільм про «Бората».

 

Bret Stetka

Media Multitasking Disrupts Memory, Even in Young Adults

Scientific American, 28/10/2020

Зреферував Є. Л.

03.11.2020