Вибори в містах: Київ з Кличком, Харків з Кернесом, Дніпро з Філатовим.

 

Мешканці великих українських міст вивели у переможців виборів-2020 чинних міських голів. Низка бурмистрів отримали перемогу ще в першому турі місцевих виборів; також частина із них піде у другий тур із дуже непоганими результатами. Але є й винятки.

 

 

У Києві команда міського голови Віталія Кличка оголосила: дані паралельного підрахунку голосів свідчать про перемогу чемпіона ще в першому турі виборів. Згідно з повідомленням "УДАРу", Кличко отримав 50,9% голосів. Найближчий його конкурент – висуванець проросійської партії "ОПЗЖ", голова КМДА часів Януковича Олександр Попов.

 

 

Нагадаємо, результати екзит-полу продемонстрували подібний баланс сил, із тією різницею, що передбачали проведення другу туру виборів міського голови: згідно з дослідженням групи "Рейтинг", Кличко набрав 47,8% голосів виборців, а Попов – 8,6%.

 

Офіційних результатів поки що немає. Водночас дані паралельного підрахунку партії "Слуга народу" в одному з районів Києва – Солом'янському – підтверджують, що Кличко переміг у першому турі. Так, Кличко набирає 51,19% голосів, Попов – 9,08%, Притула – 8,58%.

 

У той же час команда "Голосу" стверджує, що вибори в Києві фальсифікують – соратники Притули (котрий має 8,3% у екзит-полі) кажуть, що команда Кличка прагне витиснути якщо й не перемогу в першому турі, то принаймні комфортного конкурента у другому турі.

 

Сам Кличко каже, що він заскочений високим показником Попова в Києві.

 

"У мене складається таке враження, що виборець Олександра Попова – це ті люди, які не пам'ятають, що таке "йолка" на Майдані, вони не пам'ятають, що таке Янукович у місті Києві. І тільки з цим я можу пов'язати достатньо велику підтримку Олександа Попова", – прокоментував Кличко.

 

А для Харкова Геннадій Кернес уже готує переможне відеозвернення. Наразі Кернес лікується від коронавірусу і супутніх ускладнень у Німеччині, однак команда харківського міського голови запевняє, що Кернес живий і не важкохворий.

 

 

Харківська міська рада у понеділок поширила заяву першого заступника харківського міського голови Ігоря Терехова про те, що Кернес отримав на виборах 61,2% голосів. Принаймні, свідчать про це результати певного власного екзит-полу.

 

"Ми паралельно проводили своє опитування. Мером Харкова у першому турі став Геннадій Кернес", – оголосив заступник чинного мера.

 

Він зазначив, що стан Геннадія Кернеса стабільний, переможцеві вже повідомили результати виборів. "Буде його звернення до харків'ян, фото і ролик, і головне – приїзд Геннадія Кернеса в місто Харків", – запевнив Терехов.

 

Нагадаємо, що екзит-пол, замовлений студією Савіка Шустера, дав Геннадієві Кернесу 57,9% підтримки. Його найближчий конкурент Олександр Фельдман із "ОПЗЖ" отримав 12,1% голосів, а чинний голова Харківської ОДА Олексій Кучер – 11,98%.

 

В Одесі паралельний підрахунок голосів підтверджує результати екзит-полів: до другого туру виходять чинний міський голова Геннадій Труханов із партії "Довіряй ділам" і Микола Скорик від "ОПЗЖ".

 

 

Кандидат у міські голови Петро Обухов повідомив: дані з протоколів (котрих зібрали четвертину) свідчать, що Труханов отримав 36,7%, а Скорик – 19,1%. Сам Обухов начебто випередив висуванця "Слуги народу" Олега Філімонова (11,9% проти 10.8%).

 

Згідно з даними екзит-полу, Труханов отримав 34,4% голосів, а Скорик – 17,9%.

 

У Дніпрі з переконливим відривом лідирує чинний бурмистр Борис Філатов (партія "Пропозиція"). Поки що Філатов балансує на 50-відсотковій межі – вірогідно, місто піде на другий тур.

 

 

Згідно з даними видання "Наше місто", після опрацювання 40% протоколів Філатов набрав оієнтовно 50% голосів виборців, а Олександр Вілкул від партії "Українська перспектива" – біля 15%.

 

Згідно з даними екзит-полу, замовленого студією Савіка Шустера, Філатов набирає 44.47% голосів. Його суперником у другому турі мав би стати або Загід Краснов від партії "Громадська сила" (14.44% згідно з екзит-полом), або Вілкул – 11.27%.

 

У Запоріжжі перемагає чинний міський голова Володимир Буряк.

 

 

Згідно з екзит-полами від муніципального телеканалу Z, за Буряка проголосували 60,6% мешканців міста. На другому місці – представник партії "Слуга народу" Віталій Тишечко (14,8%), далі – висуванець партії "Європейська солідарність" Валерій Прозапас (11,4%).

 

Прозапас визнав перемогу Буряка, зауваживши: голоси бурмистра – це вплив ефекту адміністративно-територіальної реформи. "Я особисто – поки третій, одразу за кандидами від влади", – прокоментував він.

 

Згідно з попередніми даними, у Чернігові переобрався Владислав Атрошенко – 85% голосів.

 

У Хмельницькому чинний мер Олександр Симчишин набрав 81% голосів виборців.

 

Чинного мера також переобрали мешканці Маріуполя – Вадим Бойченко переміг у першому турі, набравши 69% голосів.

 

Також у першому турі переміг містоначальник Вінниці Сергій Моргунов (66%).

 

26.10.2020