У Білорусі проходить загальнонаціональний страйк.

Студенти й пенсіонери організували спільну протестну ходу в Мінську.

 

 

Понеділок 26 жовтня опозиція в Білорусі оголосила днем ​​загального страйку. Про це повідомило видання  «Беларускi партызан». Напередодні колишня кандидатка в президенти Білорусі Світлана Ціхановська заявила, що в країні розпочинається загальнонаціональний страйк, оскільки влада не виконала поставлений їй ультиматум. Опозиційна лідерка вимагала від президента Олександра Лукашенка оголосити про відмову від влади і звільнити політв’язнів.

 

У соцмережах публікуються дані про збори робітників на великих підприємствах республіки: «Гродно-Азот», Мінський завод колісних тягачів, Мінський тракторний завод, Мінський електротехнічний завод, «Белнефтехим», БелАЗ, МАЗ, «Белоруськалий», завод побутової техніки «Атлант» тощо. Страйк оголосило й багато підприємств ІТ-сфери.

 

Очевидці пишуть, що до деяких з перелічених підприємств уже з'їхалися силовики. Багатьох організаторів страйків затримано.

 

Зрезиґнували з навчань і білоруські студенти. У Мінську вони організували протестну ходу центром міста. Потім мінські студенти об’єдналися у спільній ході з місцевим маршем пенсіонерів.

 

У неділю, 25 жовтня, в Мінську і низці інших міст Білорусі пройшли марші протесту під загальною назвою «Народний ультиматум». Акція в Мінську, за свідченнями очевидців, стала чи не наймасштабнішою в білоруській столиці з кінця серпня. На чергову ходу – а недільні протестні заходи проходять в Білорусі ось уже одинадцять тижнів поспіль – люди вийшли, незважаючи на масову присутність на вулицях міста міліції та спецпризначенців.

 

За оцінкою журналістів, котрі регулярно працювали на недільних акціях протесту, лише на вулиці Мінська вийшли щонайменше 100 тисяч осіб. А в пікові моменти кількість демонстрантів, за даними агентства БелаПАН, наближалася до 200 тисяч. Визначити кількість мітингувальників точніше було складно, оскільки колона розтягнулася на багато кілометрів.

 

На підході до Палацу незалежності білоруські силовики вдалися до жорстких дій щодо демонстрантів. Проти протестувальників були застосовані спецзасоби – кийки, світлошумові гранати і ґумові кулі. Міліціянти почали масово затримувати учасників акції. За даними білоруського МВС, у країні було затримано 523 особи (160 з них – у Мінську). Багато демонстрантів були поранені ґумовими кулями та осколками світлошумових гранат. Кількість постраждалих ще підраховують.

26.10.2020