Поліція розслідує залучення неповнолітніх до опитування, ініційованого Зеленським.

 

Національна поліція розпочала розслідування щодо залучення неповнолітніх до проведення «всенародного опитування» біля виборчих дільниць у день проведення місцевих виборів, 25 жовтня, ініційованого президентом Володимиром Зеленським. Наймолодшій волонтерці було лише 11 років, повідомив під час брифінгу очільник Нацполіції Ігор Клименко.

 

Фото www.npu.gov.ua

 

Зокрема правоохоронці перевірятимуть, чи давали батьки всіх неповнолітніх волонтерів свою згоду на їхню роботу волонтерами під час «всенародного опитування». За словами Клименка, залучення дітей до опитування законне лише у разі батьківської офіційної згоди. Проте далеко не у всіх неповнолітніх волонтерів були відповідні документи.

 

«Як уже пояснила уповноважена з прав людини Людмила Денисова, неповнолітні віком 14–18 років можуть займатися волонтерською діяльністю за згодою батьків», – зазначив Клименко.

 

 

Встановлено, що у Хмельницькій області одна неповнолітня не мала згоди батьків на таку діяльність. На її матір поліція склала адмінпротокол за невиконання батьківських обов'язків. Тепер поліція розслідує, чи було отримано згоду батьків у всіх інших випадках.

 

Також на батьків наймолодшої – 11-річної – волонтерки поліція склала протокол, адже займатися волонтерською діяльністю навіть за згоди батьків можна лише з 14 років.

 

Фото www.lb.ua

 

Ігор Клименко додав, що перевірятимуть усі випадки залучення неповнолітніх до проведення цього опитування. «Нам треба час, щоб встановити, чи всі батьки давали згоду», – сказав він.

 

Нагадаємо, на «всенародному опитуванні», ініційованому Володимиром Зеленським, виборців просили відповісти на запитання про довічне ув’язнення для корупціонерів, вільну економічну зону на Донбасі, легалізацію медичного канабісу, скорочення кількості народних депутатів та гарантії безпеки для України за Будапештським меморандумом.

 

В Офісі президента раніше заявили, що йдеться не про референдум і що жодних юридичних наслідків опитування не матиме. Опитування проходило у вигляді голосування імпровізованими «бюлетенями» біля виборчих дільниць. Участь у ньому була добровільною.

 

26.10.2020