Нобель з медицини – за дослідження гепатиту С

 

Цьогоріч Нобелівську премію з медицини отримали вірусологи Гарві Альтер, Майкл Гоутон і Чарльз Райс – за відкриття вірусного патогену гепатиту С. Після форми А і В, це третя форма гепатиту, яка щороку спричинює мільйони випадків зараження та смертей. Лише відкриття патогену дало змогу здійснювати цільові тести крові та розробляти ліки. «Це нова віха в тривалій боротьбі проти вірусних недуг», – пояснив Нобелівський комітет.


 

Вірусний гепатит – одне з найпоширеніших інфекційних захворювань у світі. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, з хронічною інфекцією гепатиту живе понад 325 мільйонів людей. Тільки гепатитом С щороку заражається 1,7 мільйона людей. Вірус гепатиту зумовлює запалення печінки та з часом руйнує печінкову тканину. В результаті може розвиватися цироз або рак печінки, що призводить до смерті.

 

Сьогодні медикам відомі п’ять різних вірусів, які можуть спричиняти розвиток гепатиту. Але так було не завжди. У 60-их роках ХХ ст. були відомі тільки дві форми зараження: через воду або харчі передавався гепатит А, а через кров та інші рідини організму – вірус гепатиту В.

 

Але була значна частка захворювань гепатиту, які не вдавалося пояснити жодним з цих двох патогенів, – такого висновку дійшов Гарві Альтер, що в 60-их роках ХХ ст. працював в Національному інституті охорони здоров'я США. Перевіривши на гепатит А та В своїх пацієнтів, учений виявив чимало випадків запалення печінки, які не вдавалося пояснити цими формами недуги.

 

Альтер та його команда вирішили проаналізувати ці випадки детальніше: вони взяли зразки та перенесли на шимпанзе – ці гомініди також хворіють на гепатит, як і люди. І тварини захворіли. Cтало ясно: в крові пацієнтів мав би бути ще якийсь невідомий на той момент патоген. Але що це було? Детальніші дослідження – зокрема з допомогою попередньої фільтрації введених зразків – засвідчили: йдеться про новий вірус.




Ознаки гепатиту А, B, С. Зображення: Nobelprize.org.


 

Але який? Другий крок у пошуках патогену здійснив британець Майкл Гоутон, що тоді працював в Альбертському університеті в Канаді. Спочатку в крові заражених шимпанзе науковець знайшов фрагменти ДНК, чия сигнатура могла походити від вірусу. Для цього Гоутон і його команда ізолювали з крові інфікованих гепатитом пацієнтів антитіла і дивилися, як вони будуть взаємодіяти з ізольованими від тварин ДНК-фрагментами.

 

Й успішно: антитіла прив’язалися до одного з фрагментів ДНК. Детальніший аналіз засвідчив: цей фрагмент генетичного матеріалу хоч і продукували клітини тварини, але її «шаблон» становила РНК вірусу. Так виявилося, що патоген, який шукали, – це одноланцюговий РНК-вірус з позитивною полярністю (як і коронавірус SARS-CoV-2, вірус Зіка, вірус кліщового енцефаліту та вірус денге). Гоутон та його колеги звели патоген до представників вірусу Flaviviridae.

 

Останній крок у пошуках вірусу гепатиту С зробив Чарльз Райс з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі. Адже тоді, коли стало ясно, що існує третій тип вірусів гепатиту, не було доказів того, що цей патоген насправді призводив до запалення печінки та її пошкодження у пацієнтів. Аби це перевірити, Райс створив спеціальний варіант нового вірусу гепатиту С та в чистій формі ввів його у печінку шимпанзе. В результаті печінка тварин розвинула такі ж хворобливі зміни, що спостерігали і в людей-пацієнтів з хронічним гепатитом С. У крові також виявили аналогічні біомаркери.

 

Так остаточно довели, що нововиявлений вірус гепатиту С – насправді патоген, що відповідальний за мільйони доти нез’ясованих випадків гепатиту.

 

Лише виявлення вірусу гепатиту С дало змогу розробити кров’яні тести, що відтоді запобігають несвідомому зараженню при переливанні крові. Тим часом розробили антивірусні медикаменти, що пригнічують вірусну недугу та можуть запобігти пошкодженню печінки. «Виявлення вірусу гепатиту С, що стало можливим завдяки трьом цьогорічним Нобелівським лауреатам, – це віха в тривалій боротьбі проти вірусних захворювань, – констатував Нобелівський комітет. – Завдяки вченим сьогодні ми можемо лікувати гепатит С, а це дає надію на те, що колись вірус вдасться подолати цілком».


 



Зображення: shutterstock​.

 

Nadja Podbregar

Medizin-Nobelpreis für Entdecker des Hepatitis-C-Virus 

Nobelprize.org, 5/10/2020

Зреферувала С.К.

08.10.2020