МЗС України закликало Азербайджан та Вірменію до мирного врегулювання.

 

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість початком бойових дій у Нагірному Карабасі й закликало Азербайджан та Вірменію до мирного врегулювання конфлікту.

 

Про це йдеться в коментарі, опублікованому на сторінці МЗС у twitter.

 

 

"МЗС України глибоко занепокоєне у зв’язку із загостренням конфлікту між Вірменією та Азербайджаном. Уважно вивчаємо обставини, що призвели до загострення. Закликаємо сторони повернутися до діалогу заради мирного врегулювання конфлікту. Співчуваємо родичам та близьким загиблих", – йдеться у нотатці.

 

Прикметно, що в новій стратегії національної безпеки, яку Президент України Володимир Зеленський ввів у дію 14 вересня, у переліку держав, з якими Україна розвиватиме стратегічне партнерство, є Азербайджан.

 

Як писав Z, у неділю зранку, 27 вересня, армія Азербайджану розпочала велику військову операцію в Нагірному Карабасі. Приводом для атаки стали "вірменські провокації". Як заявило міністерство оборони, Азербайджанові йдеться про "припинення бойової активності збройних сил Вірменії та забезпечення безпеки мирного населення командування".

 

Азербайджан заявив про встановлення контролю над сімома поселеннями.

 

1991 року Нагірний Карабах, населений переважно вірменами, проголосив незалежність від Азербайджану. Баку спробував повернути реґіон силою, спалахнула війна. У 1994 році Азербайджан, Вірменія і невизнана Нагірно-Карабаська Республіка за посередництва Росії підписали протокол про перемир'я. Періодично військові дії на лінії зіткнення поновлюються.

 

Переговорний процес, спрямований на пошук шляхів мирного врегулювання конфлікту, проходить за посередництва Мінської групи ОБСЄ, до котрої входять: Азербайджан, Вірменія, Білорусь, Німеччина, Італія, Швеція, Фінляндія і Туреччина. Співголовами групи є: Росія, Франція і США. Азербайджан не вважає самопроголошену Нагірно-Карабаську Республіку стороною конфлікту і відмовляється вести з нею перемовини.

 

28.09.2020