Джерело «досьє на Трампа», ймовірно, було аґентом російської розвідки.

Про це ФБР повідомило Сенат Сполучених Штатів.

 

 

Голова Юридичного комітету Сенату США республіканець Ліндсі Ґрем (Lindsey Graham) опублікував у четвер, 24 вересня, листа міністра юстиції, генерального прокурора США Вільяма Барра (William Barr). У ньому містяться розсекречені документи Федерального бюро розслідувань, які вказують на те, що основним джерелом скандального досьє колишнього працівника британської розвідки МІ-6 Крістофера Стіла (Christopher Steele), на підставі якого ФБР почало розслідування про можливі зв'язки штабу Дональда Трампа з Москвою в період його попередньої передвиборчої кампанії, був, швидше за все, російський аґент, чиї дії більше як 10 років тому перебували в центрі контррозвідувального розслідування ФБР. Про це повідомило видання Politico.

 

У відповідь на запит сенатора Барр стверджує, що «джерело» свого часу перебувало під наглядом контррозвідки бюро. Задокументовано його контакти з ймовірними «співробітниками російської розвідки». Міністр також покликається на свою розмову зі спецпрокурором Джоном Даремом (John Durham), котрий проводив з травня 2019 року за його дорученням перевірку обставин ініціювання стеження американськими спецслужбами за штабом Трампа. За його словами, Дарем запевнив, що розкриття цієї інформації не завадить його розслідуванню.

 

«ФБР проводило з 2009 до 2011 року розслідування щодо особи, котра була пізніше ідентифікована як джерело Крістофера Стіла. Розслідування було розпочато на підставі інформації про те, що той [джерело] міг становити загрозу національній безпеці. Перегляд бази даних засвідчив, що джерело в 2006 році мало контакти з російським посольством і відомими співробітниками російської розвідки», – йдеться в документі американської спецслужби. Особу ймовірного джерела не розкривають.

 

Складання досьє з компроматом на Трампа розпочалося 2015 року. Спочатку це робилося на замовлення авторитетних членів Республіканської партії США, котрі виступали з критикою на адресу мільярдера, що вступив у боротьбу за Білий дім. Замовлення отримала компанія Fusion GPS, пізніше до роботи над досьє був долучений Стіл і його лондонська фірма. Коли стало зрозумілим, що Трамп є найімовірнішим претендентом на висунення кандидатом в президенти, республіканці припинили фінансування роботи Fusion GPS, однак їхню ініціативу відразу ж перехопили демократи. У досьє стверджувалося, що російські спецслужби мають інформацію особистого і фінансового характеру, яка дискредитує Трампа.

25.09.2020