Оксана Линів  відкриє Байройт-2021

 

Українка Оксана Линів стане першою жінкою-диригентом найпрестижнішого оперного фестивалю світу в Байройті. Про це повідомила музична менеджерка й ведуча програм Львівської національної філармонії Оля Лозинська із посиланням на особисту асистентка Оксани Линів, заступницю арт-директора фестивалю LvivMozArt та головний менеджерку Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU Олександру Зайцеву.

 

 Байройтський оперний фестиваль був заснований у 1876 році у новозбудованому оперному театрі з унікальною акустикою, аналогів якій нема в світі, спроектованому за власною ідеєю відомого німецького композитора Ріхарда Ваґнера. За роки свого існування фестиваль став центральною мистецькою подією Німеччини і відігравав велику культурно-політичну роль на мапі світу. Щорічне відкриття фестивалю традиційно проходить за участі канцлерки Німеччини Ангели Меркель, серед численних почесних гостей фестивалю –  ведучі політики світу, зірки кіно- та театрального мистецтва. Вагнеріанці зі всього світу здійснюють паломництво на фестиваль, щоб долучитися до цієї унікальної оперної традиції.

 

Отримати запрошення ваґнерівського фестивалю є великою честю та особливим визнанням для кожного музиканта. За диригентським пультом байройтського театру стояли найвидатніші диригенти минулого та сучасності.

 

Честь відкривати Вагнерівський фестиваль у 2021 році прем’єрою «Летючого Голандця» отримала відома українська диригентка Оксана Линів, яка стане першою жінкою-диригентом в 145-літній історії Байройтського театру.

 

Заявка, що в 2021 за диригентським пультом вперше стоятиме жінка, сколихнула культурний світ ще напочатку минулого сезону. Керівниця фестивалю і правнучка композитора Катаріна Ваґнер до останнього тримала в таємниці ім’я диригентки, як головну оперну інтригу року, яка є революційним прецендетном зламу гендерних стереотипів. 20 вересня в офіційному інтерв’ю Катаріна Ваґнер нарешті оприлюднила ім’я Оксани Линів як першої жінки-диригента від заснування фестивалю.

 

 

Оксана Линів –  видатна українська диригентка, яка працює з найбільшими оперними театрами та відомими оркестрами у всьому світі, серед них Баварська державна опера, Берлінська державна опера, Gran Teatre del Liceu Barcelona, Theater an der Wien, Державна Опера Штутгарта, Франкфуртська Опера, Королівська шведська опера, Львівська національна опера, Одеська національна опера та багато інших, оркестри Bayerisches Staatsorchester, Staatskapelle Berlin, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, RSO-Wien, Münchner Philharmoniker, Orchestra Philharmonie Luxembourg, Düsseldorfer Symphoniker, Graz Philharmonic Orchestra, Toulon Opera orchestra та ін. З 2014 по 2017 працювала музичним асистентом музичного директора Баварської державної опери Кирила Петренка. З 2017 по 2020 рік була головною диригенткою Опери та Філармонійного оркестру у Граці, Австрія.

 

Паралельно з блискучою міжнародною кар'єрою Оксана Линів палко опікується розвитком класичної музики в Україні та відома як посол культури України у світі.

 

 

У 2016 році Оксана Линів ініціювала заснування Міжнародного фестивалю класичної музики LvivMozArt у Львові, яким з того часу успішно керує як арт-директор. Фестиваль став культурною подією інтернаціонального масштабу в Україні та у 2019 році увійшов до об’єднання європейських оперних фестивалів та організацій, дотичних до історії сім’ї Моцартів «European Mozart Ways». Також у 2016 році з ініціативи Оксани Линів був заснований Молодіжний симфонічний оркестр України / YsOU, перший і єдиний молодіжний оркестр, який об’єднує юних музикантів з усієї України. Оксана Линів активно популяризує українську музику та часто виконує твори українських композиторів в концертних програмах по всьому світі.

 

Фото: надала Олександра Зайцева.

20.09.2020