Мирослава МАРТИНІВ

У Львові вже побудували майже 100 кілометрів велодоріжок, для повного щастя роверистів бракує ще двохсот. Та через недопрацювання навіть ті смуги для руху велотранспорту, які є, – небезпечні
Міська влада ініціює кілька варіантів радикальних змін простору перед одним із центральних парків міста – Парком культури. Усі – більш ніж дискусійні.
До кінця весни цього року Міністерство освіти та науки подасть до парламенту закон про загальну середню освіту. Серед іншого, у ньому мають запропонувати нове бачення співпраці шкіл із батьківськими радами. Йдеться про те, щоби замість звичних стосунків, які останніми роками обмежувалися збором коштів «на потреби класу та школи», батьки та вчителі налагодили партнерські відносини і спільно вибирали підходи до навчання та виховання дітей.    
  Декілька століть Успенський собор у Крилосі (територія історичного Галича) був зразком місцевої довершеної архітектури. Сьогодні від нього залишились лише фундаменти, яким загрожує остаточне руйнування. Археологи та архітектори просять Міністерство культури якнайшвидше музеїфікувати і тим самим врятувати рештки унікальної пам’ятки. Політики, чиновники та церковники ж виношують думку нового будівництва на місці давніх фундаментів, аби відродити давню святиню.  
«Коли ми дізналися, що Львівський телецентр став до ладу, у мене в квартирі зібралися майже всі сусіди, чоловік 15. Всі ми з нетерпінням проглянули перші передачі. Зображення на екрані були чіткі – гірше було зі звуком, який іноді зовсім губився», – спогад телеглядача І.Головка.  
22.12.17 | Львів |
Україна уточнить і дещо змінить норми освітнього законодавства щодо мови навчання у школі. Право навчатися рідною мовою для представників різних національних меншин відрізнятиметься залежно від низки критеріїв — роз’яснюють у Міністерстві освіти і науки. Норми, які регулюватимуть це питання, обіцяють прописати у новому законі України «Про загальну середню освіту». Відповідну заяву опублікували у відповідь на рекомендації Венеційської комісії, які оприлюднили буквально вчора.
    Два роки обговорень – і проект з реконструкції вулиці Бандери у Львові… продовжать обговорювати. Посадовці міської ради наполягають – дискусії довкола оновлення цієї вулиці не мають аналогів в Україні. Однак після більш ніж двох десятків проведених консультацій з громадськістю та фахівцями наразі немає навіть наближення до єдиного бачення, який вигляд має мати одна з основних вулиць Львова. І чи не основне питання: чи збережеться на ній старий брук?  
06.12.17 | Львів |
Цьогорічна випадкова знахідка у Сокальському районі, на околиці села Карів, стала справжньою несподіванкою для науковців і може дещо змінити уявлення про заселення цих теренів у неспокійні перші століття нашої ери. Попри те, що археологи рідко користуються словом «сенсаційна знахідка», у цьому випадку вони з певністю так називають своє відкриття.    
Львів встановив всеукраїнський рекорд за процентом мешканців, які взяли участь у голосуванні за цьогорічні проекти бюджету, що реалізовуватимуть наступного року. 12% усіх львів’ян, які  мають право голосу, підтримали хоча б один з проектів громадського бюджету. Загалом проголосувало понад 72 тис. львів’ян, вони віддали 109 389 голосів за проекти. Щоправда, разом із значним ростом зацікавлення громадським бюджетом, цей рік викрив і низку проблем нового механізму залучення мешканців до прийняття рішень.
20.11.17 | Львів |
Низка українських пам’яток археології щодня потерпає від війни на сході та окупації Криму. Водночас про масштаби втрати культурних цінностей, зокрема з музейних фондів Луганська та Донецька, у нас навіть не здогадуються і, мабуть, знатимуть не скоро…   Бахчисарайський палац — пам'ятка історії та культури всесвітнього значення, єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури  
07.11.17 | Київ |