Світлана Ославська

Кажеш: «Ми про хати хочемо з вами поговорити», людина дивиться на тебе: «Ага, про хати. Но, як я тяжко жила...». Люди хочуть розповідати про себе, а не про житло.
  Стрічку «Віддалений гавкіт собак» («The Distant Barking of Dogs») данського режисера Сімона Леренґа Вільмонта починаєш дивитися із сумнівами. Чи уникне вона звичних для такої теми штампів? Авторам фільму це вдалося. Фільм – не тільки про те, як тяжко жити під обстрілами, а й про те, що дозволяє там вижити і зберегти в собі людське. Герої стрічки мають для цього три головні речі: любов, турботу й обов’язок.    
30.04.18 | Львів |
Завершився польсько-український проект із осучаснення народних домів та будинків культури в Івано-Франківську, Рівному й Тернополі.    
Завершився польсько-український проект із осучаснення народних домів та будинків культури в Івано-Франківську, Рівному й Тернополі.    
В Івано-Франківську відкрилося нове «третє місце». У галереї-книгарні «Під лиликом» можна буде погортати журнал «Четвер» і європейські арт-видання, придбати український переклад Корану, дитячу книжку чи роботу івано-франківського художника.   «Під лиликом» розташована там, де колись існувала культова для міста однойменна кав’ярня. Саме тут у `90-х роках було задумано й створено чимало з того, що пізніше отримало назву Станіславського феномену. Як сьогодні розвиватиметься це місце?  
Аргентинський художник-мураліст українського походження Хорхе Помар, який працює під псевдонімом Amor, приїхав на місяць до України. Він взяв участь у фестивалі ґрафіті Black Circle Festival, що проходив у занедбаному таборі відпочинку в селищі Буштино на Закарпатті. І перш ніж поїхати до Кам’янця-Подільського, де малюватиме в рамках фестивалю вуличного мистецтва Respublica Fest, упродовж п’яти днів працював у Івано-Франківську. До міста його запросила організація «Тепле місто» в рамках ініціативи арт-резиденцій.  
«Їдьте звідси, поки молода. Тут діла не буде», – переконував мене таксист дорогою на форум «Ukraine Lab: Найкращі практики та міждисциплінарні підходи для громадянського суспільства та культури в кризові та посткризові часи». Трохи невпевнено, – із таксистами важко сперечатися – я відповіла, що маю, чим зайнятися в Україні. А зустрівши на Ukraine Lab ще майже півсотні людей, котрі також знають, чому вони досі тут, уявляла нашу спільну відповідь таксистові, яка була би переконливішою.  
  Лідія Осталовська. Акварелі. Переклад з польської Андрія Любки. – Чернівці: «Книги – ХХІ», 2014.  
  Літопис самовидців. Дев’ять місяців українського спротиву. – Київ: «Комора», 2014.  
В Івано-Франківську відкрили перший в Україні громадський ресторан Urban Space 100. Унікальність його в тому, що прибуток йтиме виключно на проекти з розвитку міста. Це своєрідний соціальний проект благодійного фонду «Тепле місто», середовища, яке об’єднує людей ідеєю сталого розвитку Івано-Франківська і творення кращого міста. Символічно, що ресторан розташований саме навпроти будівлі міськради.