Поліція розслідує пожежу в будинку Шабуніна як умисний підпал.

 

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін заявив про те, що він вимагатиме від правоохоронців перекваліфікувати кримінальне провадження за фактом пожежі в його будинку у селі Гнідин під Києвом: антикорупційний активіст наполягає на застосуванні тяжчої статті. Наразі карну справу відкрили за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу — умисне пошкодження майна шляхом підпалу. Шабунін же вважає, що інцидент можна трактувати і як замах на його родину.

 

Про це Віталій написав на своїй сторінці у Facebook.

 

 

"Я не погоджуюся з такою кваліфікацією. Підпал вночі будинку, в якому сплять люди, — це не про пошкодження майна. Слава Богу, що сусідка не спала о 2:30 ночі, що дітей не було вдома, що батько вчасно перекрив подачу газу в дім. Все могло закінчитися набагато гірше", — прокоментував Шабунін.

 

Адвокатка Шабуніна Олена Щербань заявила: коли представники потерпілих подивились на місце пожежі, послухали свідків, то дійшли висновку, що йдеться саме про замах на життя людей, які перебували в будинку.

 

"Коли серед ночі до вашого будинку потрапляє такий пристрій, і коли точно відомо, що в цьому будинку сплять люди, — це точно посягання на життя… В будинку живуть діти, їх сьогодні не було, добре", — сказала Щербань, згідно з повідомленням Hromadske.

 

Щербань додала, що Шабунін і його представники вимагатимуть зміни підслідності справи і не хочуть, аби розслідуванням опікувалася Національна поліція, бо Віталій неодноразово критикував міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

 

Сам Віталій Шабунін повідомив про те, що ушкодження будинку критичні і він наразі не надається для експлуатації. "Всередині будинку все ще гірше, ніж зовні. Для життя він непридатний", — поінформував антикорупційний активіст.

 

Віталій спростував тезу, котру в четвер ретранслювало декілька заанґажованих на темі МВС блоґерів, про те, начебто збитки Шабуніну не страшні через добру страхівку. "Будинок не застраховано. Банально, руки не дійшли", — додав активіст.

 

Громадський сектор ініціював збір коштів для допомоги родині Шабуніних.

 

23.07.2020