Визначено, який торговий центр побудують у центрі Львова


Команда «Guess Line Architects» стала переможцем міжнародного архітектурного конкурсу на створення торгового центру з готельним блоком Grand Hotel Lviv на вулиці Дорошенка, 2 в центрі Львова. Результати конкурсу сьогодні повідомив начальник управління архітектури та урбаністики Антон Коломєйцев.

 

Проєкт-переможець. Фото: facebook.com/contest.com.ua

 

Команда переможців, до складу якої входять Андрій Лесюк, Михайло Когут, Христина Пундак, Андрій Гончаренко, Ігор Когут, – зі Львова. Це ті самі молоді архітектори, які перемогли в конкурсі на проєктування Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні. Переможці отримають першу премію конкурсу в розмірі 20 000 доларів США.

 

Проєкт-переможець. Фото: facebook.com/contest.com.ua

 

«По їхньому проєкту ми бачимо, що вони значно виросли професійно, тому що запропоноване рішення рідне для того середовища, дуже гармонійне і дуже пропорційне, але водночас унікальне та безпрецедентне. Безперечно, ми опублікуємо його в усіх архітектурних виданнях, зокрема європейських та світових. Прикладів таких якісних будівель в історичному середовищі в нас небагато. Це – однозначний претендент на пам’ятку архітектури ХХ століття», – зазначив головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

 

За словами Коломєйцева, щоб визначити переможця, журі засідало два дні до пізньої ночі. Проєкт здобув фактично одностайну прихильність.

 

«Загалом було 75 робіт до розгляду на конкурсі. Це – безпрецедентна кількість. Йдеться про конкурс на ділянку, що розташована у настільки важливому місці у центрі. Конкурсів на такі ділянки не проводилось уже давно в місті. Ми дійсно бачимо унікальність, поєднання історичного контексту із сучасністю, адже це будинок-пломба, який має вписуватись у тому середовищі гармонійно», – додав він.

 

Проєкт, який посів друге місце. Автори: Максим Кость, Анастасія Пономарьова, Єгор Штефан, Андрій Шуляр, Варвара Ягнишева, Ірина Яковчук, м. Київ. Фото: facebook.com/contest.com.ua

 

Друге місце та премію $15 000 здобув проєкт команди архітекторів із Києва: Максим Кость, Анастасія Пономарьова, Єгор Штефан, Андрій Шуляр, Варвара Ягнишева, Ірина Яковчук. Два треті місця з рівним розподілом премії, по $5 000, присудили командам зі Львова (Олена Рибенчук, Марія Москалюк, Макар Москалюк, Катерина Рибенчук, Микола Рибенчук) та Хмельницького (Дмитро Райфшнайдер, Олена Джула-Райфшнайдер, Віктор Голубєв).

 

Проєкт, який посів третє місце. Автори: Олена Рибенчук, Марія Москалюк, Макар Москалюк, Катерина Рибенчук, Микола Рибенчук, м.Львів. Фото: facebook.com/contest.com.ua

 

Проєкт, який посів третє місце. Автори: Дмитро Райфшнайдер, Олена Джула-Райфшнайдер, Віктор Голубєв, м. Хмельницький. Фото: facebook.com/contest.com.ua

 

Окрім того, заохочувальні нагороди конкурсу отримають: 

 

$2000 – Sulyk Architects: Тарас Сулик, Олена Артемчук, Катерина Калетинець, Іван Маркович, м.Львів, Україна;

 

$2000 – Romea Muryn, Jakub Golebiewski, Space Od. Architects (Євген Чернат, Ганна Чернат), м. Одеса, Україна;

 

$1000 – Євген Васильєв, Андрій Кузьменко, Вадим Милостюк, Тетяна Гапоненко, Наталія Азьома, Давид Карибян, м. Дніпро, Україна.

 

Нагадаємо, основними концептуальними завданнями конкурсу були:

 

- компромісний варіант: зберегти історичне середовище, одночасно розвиваючи його;

 

- рентабельна і контекстуальна концепція забудови в історично-сформованому середовищі, витриманого у модулі та масштабі існуючої забудови;

 

- максимально функціональне використання ділянки, де враховані міські потреби у громадському просторі зупинки громадського транспорту, транзитної пішої зони вул. Дорошенка та комфорту міського середовища;

 

- громадська функція та дизайн середовища допомагає створити затишне та комфортне життя та ламає соціальні бар'єри;

 

- звернення до користувача – людини, забезпечення її потреб, відповідності середовища ергономічним показникам та масштабу людини.

 

Площа території ділянки проєктування – 0,0995 га. Вона розташована в межах ансамблю історичного центру, включеного до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, території історичного ареалу Львова. Ділянка по периметру оточена пам’ятками архітектури місцевого значення.

 

Нагадаємо, на вул. Дорошенка, 2, фактично впритул до «Гранд Готелю», мають звести 22-метровий готель із магазинами та конференц-залом. У жовтні торік виконком ЛМР погодив для цього містобудівні умови. 

 

Готель на Дорошенка, 2 будує донька скандально відомого у Львові депутата й бізнесмена Григорія Козловського, якому належить «Гранд готель», розміщений по сусідству. Оголошення міжнародного конкурсу на цю будівлю стало компромісом, оскільки перед тим на публічних обговореннях громада не підтримала пропонованого раніше проєкту. Відтак було вирішено, що будь-які зміни на вул. Дорошенка, 2 мають відбуватися шляхом проведення архітектурного конкурсу та визначення найкращого проєкту.

 

Цікавою є доля земельної ділянки, на якій планують спорудити комплекс. Депутати Львівської міської ради торік у квітні безкоштовно передали її у власність ОСББ «Свободи 11», вилучивши за згодою з власності ТзОВ «Солодка вишиванка», яке належить львів’янці Лесі Данчевській (власницею товариства вона стала у вересні 2018 року, а ще 2009-го взяла ділянку в оренду терміном на 10 років). Тобто фактично подарували ділянку в центрі міста вартістю 6,5 млн грн. Кінцевим бенефіціаром ОСББ, за даними аналітичної системи YouControl, був Григорій Козловський.

 

ОСББ «Свободи 11» отримало ділянку для обслуговування багатоквартирного будинку. Однак відтак її цільове призначення було змінено на «будівництво та обслуговування будівель торгівлі», – пишуть «Наші гроші».

 

У вересні Софія Максимець разом з власницею ТзОВ «Солодка вишиванка» Лесею Данчевською намагалися отримати містобудівні умови й обмеження на проєктування на вул. Дорошенка, 2 готелю. Тоді виконком переніс це питання. 

 

У лютому забудовник незаконно встановив огорожу на вул. Дорошенка, 2. Тож під час засідання адміністративної комісії ЛМР щодо порушення законодавства про охорону історичної спадщини на забудовника наклали штраф у розмірі 170 тисяч гривень за встановлення огорожі без дозволів. Дозволу на початок будівельних робіт також видано не було.

 

 

12.06.2020