Держава майя, яку так довго шукали

 

У мексиканському штаті Чіапас археологи виявили рештки держави майя – Сак-Ці (Sak Tzi). Це сталося цілком випадково. Посеред пасовища вони натрапили на руїни пірамід, палаців, місця для гри в м’яч і торговельну площу. Стели з написами доводять, що тут була столиця царства Сак-Ці, яке раніше було відоме лише з текстів інших міст майя.




У Чіапасі археологи виявили столицю царства майя Сак-Ці — на цій карті показані структури, виявлені дотепер. © Університет Чарльза Голдена / Брандейс​

 

Понад 2000 років над широкими просторами Центральної Америки панували майя. Про їхню могутність ще сьогодні свідчать рештки великих пірамід-храмів у тропіках Мексики та Гватемали. Крім великих адміністративних центрів, зокрема міст Тікал, Чичен-Іца та Паленке, в цивілізації майя було багато й менших міст-держав і царств, зокрема Ушуль, Сейбаль, Ель-Ачиоталь.

 

Одним із цих менших королівств було Сак-Ці, про існування якого науковці вперше дізналися з написів в інших містах майя 1994 року. Про те, що ця держава та її правителі були насправді, свідчать також скульптури. Але де вона розташовувалася? Впродовж тривалого часу це питання залишалося без відповіді.

 

Проте 2014 року студент археології Вітакер Шродер (Whittaker Schroder) з Університету штату Пенсильванія мав несподівану зустріч на вулиці мексиканського штату Чіапас. Вуличний продавець поманив Шродера, в якому впізнав члена археологічної команди, та розказав йому, що на пасовищі знайшов стару кам’яну дошку з ієрогліфами.

 

Ієрогліфи виявилися письменами майя, а кам’яна дошка розповідала, що походить з Сак-Ці – царства, яке так довго шукали. Кілька років учені боролися за дозвіл на розкопки, аж 2018-го справа зрушилася: Шродер, керівник команди Чарльз Ґолден (Charles Golden) з Брандейського університету та його колеги почали розкопки на пасовищі.

 

І їхні пошуки увінчалися успіхом: науковці виявили руїни 120 будівель, серед них і храмових пірамід, площу для гри в м’яч, чимало житлових будинків, релігійні місця і торговельну площу. Чимало стел із написами доводять, що тут розташовувалася столиця Сак-Ці – одного з королівств майя. У перекладі назва означає «білий пес».




Обписана ієрогліфами стела з Сак-Ці. Зображення: Charles Golden/ Brandeis University.


 

У центрі міста розташовувалася Plaza Muk’ul Ton – монументальна площа, де люди збиралися на церемонії. Широкі сходи піднімалися від площі до платформи, на якій розташовувався храм, зали для святкування і двір правителя Сак-Ці.

 

«Рештки цих сходів видно поміж уламками та рослинністю, хоч ми ще й досі не можемо сказати, скільки рівнів вони мали чи скільки терас мала піраміда», – повідомили Ґолден та його колеги.

 

Із зображень та написів на деяких стелах і кам’яних дощечках науковці дізналися, що царство Сас-Ці було засноване у докласичний період, приблизно у 750 році до Різдва Христового, і проіснувало понад тисячоліття. Кількість будівель, розмір міста, що становить принаймні 21 гектар, списки правителів і чиновників свідчать про те, що Сак-Ці належала до держав майя середнього розміру, пояснили науковці.

 

«Це місто однозначно належало династії з більшим впливом, ніж мали інші правителі з титулом ахав, як, наприклад, у Бонампаку чи Ла-Мару, – розказали Ґолден та його команда. – Про це свідчать кількість скульптур, розташованих у дворі, робота, необхідна для зведення пірамід й інших ритуальних структур, а також розмір численних площ». Все це демонструє, що в класичний період майя це місто мало важливе політичне значення.

 

Те, що царству Сак-Ці доводилося воювати, засвідчують також укріплені мури ззовні міських руїн. Вони доводять, що ця радше невелика держава мусила часто захищатися від нападів сусідніх правителів – не завжди успішно, пояснили археологи. Написи на стелі розказують про пожежу, що знищила частину міста після одного нападу.

 

І навпаки: Сак-Ці була загрозою і для своїх сусідів. «Держава була впливовим ворогом і важливим союзником більших царств, – розказали Ґолден та його колеги. – Це видно по тому, як часто Сак-Ці зустрічається у текстах інших держав». Займаючи проміжну ланку між великими панівними царствами майя та меншими державами-васалами, Сак-Ці становить для археологів особливий інтерес.

 

«Питання, що дає змогу державі ставати великою, могутньою та впливовою, коли інші залишаються маленькими, – центральне питання нашого дослідження», – пояснили Ґолден та його колеги. Зараз вони сподіваються, що, продовжуючи картування та розкопки Сак-Ці, отримають більше відповідей.

 

 

Nadja Podbregar

Archäologen entdecken lange gesuchtes Maya-KönigreichBrandeis University, 24/03/2020

Зреферувала С.К.

04.04.2020