Втрачене царство

 

В центрі Анатолії археологи виявили сліди загубленого царства. Його правитель майже 3 000 років тому переміг легендарного царя Мідаса – це доводить напис на стелі, виявленій неподалік від пагорба Карахеюк. Знахідка виявляє не лише нове царство Малої Азії залізної доби, вона пояснює, ким був загадковий король Хартапу, про якого говорять й інші джерела.




Стела, якій 2800 років, розповідає про царя, що переміг володаря Фригії Мідаса. Зображення: James Osborne.


 

Анатолія належить до найранніших центрів людської цивілізації. Тут ще близько 11 000 років тому мисливці кам’яної доби будували кам’яні споруди Гебеклі-Тепе, трохи згодом у цьому регіоні виникло Чатал-Гьоюк – найстаріше велике поселення у світі. Згідно з теорією, навіть індоєвропейські мови могли походити з цієї місцевості. Впродовж бронзового та залізного періоду Анатолія пролягала на перетині важливих торгівельних шляхів, тож тут виникали великі царства.

 

На релікт одного з цих – досі невідомого царства регіону – натрапили археологи на чолі з Джеймсом Осборном (James Osborne) з Чиказького університету. Спільно з британськими та турецькими колегами вони здійснили розкопки міського пагорба Тюркмен-Карахеюк (Türkmen-Karahöyük). Ще 2017 року перші місцеві знахідки та картування продемонстрували, що всередині пагорба поховані рештки великого поселення, заснованого приблизно 4500 років до народження Христа. А наступні розкопки вивели на світ тисячі керамічних уламків та решток будівель.

 

«Упродовж пізньої бронзової доби, передусім у 13 – 14 століттях до нашої ери, пагорб виріс до небачених розмірів – він займав понад 125 гектарів, – повідомили науковці. – Це зробило його одним з найбільших переделліністичних місць у цілій Анатолії». Місто зберігало важливе значення до 600 року до нашої ери.

 

Проте ким були люди, що жили у цій метрополії бронзової та залізної епох? І хто тут правив? У пошуках відповіді на це запитання вирішальною стала знахідка Осборна та його команди – її зробили влітку 2019 року в канаві, віддаленій від міського пагорба приблизно на 600 метрів. Селянин розказав археологам, що там він бачив великий камінь з дивними написами.

 

«Мій колега Майкл Маса (Michael Massa) та я одразу пішли туди і справді побачили камінь, що стирчав з води, – розповів Осборн. – Нам одразу стало ясно, що камінь – старий, і ми впізнали знаки, якими були зроблені написи, – це була лувійська мова, поширена в цьому регіоні у період бронзової та залізної доби». Буквами у лувійській мові були значки, подібні на клинопис, а також ієрогліфи. 




Вигляд пагорба Тюркмен-Карахеюк. У ньому можуть зберігатися релікти невідомого нині царства. Зображення: James Osborne/ KRASP.


 

Діставши стелу з ями та принісши її до музею неподалік, археологи почали розшифровувати ієрогліфічний шрифт – і виявили сенсацію. Напис вирізьбили наприкінці восьмого століття до нашої ери, і розповідає він про перемогу короля Хартапу над сусіднім царством Фригією – батьківщиною легендарного короля Мідаса. На той час його царство займало широкі простори Анатолії.

 

На стелі можна прочитати: «Боги шторму вручили його величності королів». Це означає: Тюркмен-Карахеюк мав би бути частиною невідомої нині імперії, якою правив цар Хартапу – і вона могла бути противагою могутній Фригії. «Ми і не думали, що це королівство існувало, – сказав Осборн. – Раптом ми отримали цілком новий погляд на Малу Азію залізної доби».

 

Як називалося це загублене царство і як далеко простягалися його кордони, досі невідомо. Та про його правителя Хартапу науковці вже чули: кілька років тому майже за 15 кілометрів звідси на скелястій стіні вулкана археологи знайшли ієрогліфічний напис, присвячений королю Хартапу. Досі ніхто не знав, ким був цей правитель і де була його імперія. Зараз вчені, ймовірно, знайшли її столицю – Тюркмен-Карахеюк.

 

«Ймовірно, Хартапу та його батько Мурсілі правили територією, що сьогодні охоплює провінції Конья та Караман, – повідомили археологи з Регіонального археологічного проекту (Konya Regional Archaeological Survey Project). – Впродовж восьмого століття до нашої ери їхнє царство було одним з трьох найбільших на півдні Центральної Анатолії».

 

Науковці припускають, що релікти під пагорбом Тюркмен-Карахеюк дадуть змогу виявити минулу велич імперії. Науковці продовжать свої розкопки цьогоріч. «Всередині пагорба мають бути палаци, монументи та будинки, – сказав Осборн. – Ця стела була неймовірною, чудовою знахідкою, але вона – це тільки початок».

 

 

Nadja Podbregar

Verlorenes Königreich entdeckt

University of Chicago, Konya Regional Archaeological Survey Project, 4/03/2020

Зреферувала С. К.

14.03.2020