У Мінкульті вважають недоцільною передачу праху Кузнєцова в Росію.

 

Розгляд питання ексгумації та передачі Російській Федерації останків Миколи Кузнєцова наразі є недоцільним і передчасним. Таку відповідь отримала львівська мерія від Міністерства культури, молоді та спорту України щодо ексгумації та передачі останків героя Радянського Союзу Миколи Кузнєцова Російській Федерації.

 

 

У міністерстві також зазначили, що будь-які контакти з державою-агресором є небажаними, – повідомив Андрій Москаленко, заступник міського голови Львова з питань розвитку.

 

«При розгляді цього питання доцільно враховувати дію постанови Верховної Ради України від 27 січня 2015 року № 129-VІІІ «Про звернення Верховної Ради України до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав про визнання Російської Федерації державою-агресором».

 

У зв’язку з цим, в умовах російсько-української війни, яка триває, будь-які офіційні контакти України з державою-агресором, у тому числі пов’язані з історичним минулим, є небажаними, оскільки можуть мати негативні суспільно-політичні наслідки. Тому розгляд питання ексгумації і передачі Російській Федерації останків Миколи Кузнєцова нині є недоцільним і передчасним», – йдеться в листі Мінкульту.

 

 

Нагадаємо, 7 лютого на засіданні виконавчого комітету Львівської міської ради мали розглядати рішення «Про перепоховання праху Кузнєцова М. І.». Проте розгляд рішення перенесли до часу отримання відповіді з цього приводу від СБУ й відповідних міністерств.

 

«Я розумію, що є рішення суду і ми зобов’язані це питання розглядати. Та його потрібно розглядати в рамках державної політики. Ми знаємо, як багато наших хлопців сьогодні перебувають в полоні, ми сьогодні потерпаємо від російської агресії, тому дуже важливо, аби щодо цього питання була чітка позиція Служби безпеки України, Міністерства закордонних справ, і якщо це допоможе визволити наших хлопців, то ми однозначно будемо рухатися в напрямку політики нашої держави. Отримавши від них відповідні листи, ми вернемося до розгляду цього питання. Їхня відповідь буде публічною, і ми в цій залі будемо це обговорювати», – зазначив тоді Садовий.

 

Натомість голова Українського інституту національної пам’яті України Антон Дробович зауважив, що вважає неприйнятним вимагати у Росії повернення полонених в обмін на останки Кузнєцова.

 

«Інститут нацпам’яті рекомендував віддати останки Кузнєцова, якщо є запит родичів. І взагалі, виходячи з духу міжнародних угод та міжнародного права, які охороняють гідність померлих людей, незалежно від того, в яких військах вони воювали, не варто пов’язувати повернення останків родичам з обміном на людей чи гроші», – сказав Дробович.

 

Питання про перепоховання праху Кузнєцова з Пагорба Слави у Львові на Широкорєчєнський військово-меморіальний комплекс міста Єкатеринбург РФ мали розглядати на виконання рішення адміністративного суду та рішення Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників антитерористичної операції, жертв війни та політичних репресій від 27.10.2017 р. До суду звернулася племінниця Кузнєцова Маргарита Брюханова, яка хоче забрати прах дядька зі Львова.

 

Для довідки:

 

Микола Кузнєцов – радянський диверсант-розвідник, агент НКВС, партизан. Під час Другої світової війни виконував терористичні та провокаційні завдання радянського командування, які мали на меті викликати терор у відповідь з боку німецької окупаційної влади проти українського населення – вбивав керівників німецької адміністрації в Рівному – столиці Райхскомісаріату Україна, та Львові – адміністративному центрі дистрикту «Галичина».

 

Особисто вбив декількох вищих офіцерів та високопоставлених чиновників окупаційної адміністрації нацистської Німеччини. Герой Радянського Союзу (1944, посмертно).

 

Загинув 8 березня 1944 року в с. Боратин (тепер – Бродівський район). За однією з версій, підірвав себе на гранаті, за іншою – загинув у перестрілці. 

 

Могилу Кузнєцова у Львові не раз розмальовували вандали, а торік з неї викрали бронзовий барельєф.

 

10.03.2020